Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα καλό μομέντουμ όσον αφορά τη διεθνή της συμπεριφορά, διατυπώνει σε αποκλειστική δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο β’ αντιπρόεδρος της Βουλής, Γ. Βαρεμένος, ο οποίος την εκπροσωπεί στις εκδηλώσεις μνήμης στη Λευκωσία για την τραγωδία του 1974.

Για πρώτη φορά, αναφέρει ο κ. Βαρεμένος, αναγνωρίζεται και η γενναιότητα, που επέδειξε η Ελλάδα σχετικά με τη λήψη ορισμένων αποφάσεων, όπως η συμφωνία για τα Σκόπια, αλλά και η εμμονή της να διευθετήσει κάθε τι που μπορεί να διευθετηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, τονίζει, η Ελλάδα θα μπορεί να επικεντρωθεί «στο μοναδικό πραγματικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζει και είναι η επιθετική και εκτός διεθνούς δικαίου συμπεριφορά της Τουρκίας».

Για το Κυπριακό, ο κ. Βαρεμένος αναφέρει ότι η Ελλάδα εμμένει στην άρση της ιστορικής αδικίας και στέκεται σταθερά στο πλευρό της κυπριακής κυβέρνησης στην αναζήτηση δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης. Μιας λύσης, προσθέτει, που δεν θα περιέχει αδικίες, όπως συνέβη στο παρελθόν. Διότι, εξηγεί, «αν συμβεί αυτό, θα καταρρεύσει οποιαδήποτε συμφωνία». Πρέπει, να καταργηθεί το σημερινό σύστημα εγγυήσεων και να αποχωρήσουν από την Κύπρο τα κατοχικά στρατεύματα, προσθέτει.

Όλα αυτά, τονίζει ο κ. Βαρεμένος, προϋποθέτουν ότι «η Τουρκία θα πάψει να έχει τη συμπεριφορά κράτους ταραξία και να αποτελεί μια εν δυνάμει απειλή για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή». Αυτή τη συμπεριφορά, σύμφωνα με τον κ. Βαρεμένο, η διεθνής κοινότητα θα έπρεπε να είχε αποτρέψει από πολύ καιρό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η εμμονή μας στο διεθνές δίκαιο δεν αποτελεί ένδειξη αδυναμίας, αλλά αυτοπεποίθησης και στο δίκαιο του αγώνα μας και στις ίδιες μας τις δυνάμεις», κατέληξε.

Απόψε, πριν από την εκδήλωση στο προεδρικό μέγαρο για την μαύρη επέτειο, ο κ. Βαρεμένος θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης