Τις καταστροφικές συνέπειες μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ για όλη την Ε.Ε., αλλά και για την αμερικανική οικονομία, επεσήμανε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CBS ο Γιώργος Παπανδρέου.

«Το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν καταστροφικό. Θα ήταν σαν η Καλιφόρνια να σταματούσε ξαφνικά να χρησιμοποιεί το δολάριο και να χρησιμοποιεί πέσος» δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Γι’ αυτό, αν και ακολουθούμε ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα προσαρμογής, το οποίο ίσως χρειάζεται κάποιες τροποποιήσεις, η παραμονή στο ευρώ είναι πιο ασφαλής επιλογή όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη συνολικότερα» τόνισε ο κ. Παπανδρέου, για να προσθέσει: «Η Ελλάδα είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή. Σκεφτείτε την Αραβική Άνοιξη, είμαστε γείτονες με τους Άραβες φίλους μας. Σκεφτείτε τη Μέση Ανατολή και το Ισραήλ. Σκεφτείτε τα Βαλκάνια και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Θα υπήρχαν πολύ βαθιές γεωπολιτικές επιπλοκές, εάν η Ελλάδα εγκατέλειπε το ευρώ».

Για να αποφευχθεί ένα ντόμινο σε Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία, συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, αυτή είναι η κρίσιμη στιγμή για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. «Πρόκειται για τους πόνους γέννας μιας πιο ολοκληρωμένης ή ομοσπονδιοποιημένης Ευρώπης» είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε, δε, ότι μια υγιής Ευρώπη θα βοηθούσε και την αμερικανική οικονομία.

Τέλος, τόνισε ότι είναι αναγκαία μια τραπεζική ένωση, καθώς και μια δημοσιονομική ένωση, η οποία θα παρακολουθεί τι συμβαίνει σε κάθε χώρα. Επίσης, ζήτησε εναρμόνιση των φορολογικών συστημάτων, αλλά και μια κοινωνική ένωση με κοινά επιδόματα ανεργίας ή τη δυνατότητα εκπαίδευσης και απασχόλησης νέων ανέργων σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, ενώ επεσήμανε και τη χρησιμότητα της διεύρυνσης της δημοκρατίας με εκλογή προέδρου της Ε.Ε. από τους Ευρωπαίους πολίτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Χριστίνα Ρωμηού

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης