Ο νέος προϋπολογισμός που διαφημίστηκε από την κυβέρνηση ως ο πρώτος μεταμνημονιακός είναι βαθιά ταξικός και αναδιανέμει επιπλέον κι άλλο τον πλούτο υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, καθώς προβλέπει «νέα μεγάλη φορολεηλασία για το λαό, ενώ την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση ψήφισε τη μείωση της φορολογίας των μερισμάτων από 15%, στο 10% για τις επιχειρήσεις» επισήμανε ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΤΟ Πειραιά του ΚΚΕ, μιλώντας στην ΕΡΤ1.

Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αυξήσει την τιμή ορισμένων φαρμάκων «που θα συμπαρασύρει τις τιμές και στα άλλα φάρμακα, ψήφισε δωράκι στις φαρμακοβιομηχανίες σε σχέση με χρήματα που χρωστούν στον ΕΟΠΥΥ, έχει ψηφίσει την μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη, 1% κάθε χρόνο, και επιδοτεί τις εργοδοτικές-ασφαλιστικές εισφορές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσθεσε ότι ο κόσμος πρέπει να αναρωτηθεί αν αυτή η ανάπτυξη τον οφελεί όντως, καθώς, όπως σημείωσε, «σε εμβληματικές επενδύσεις που διαφημίζονται και έχουν ανάπτυξη, όπως το λιμάνι του Πειραιά, οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε συνθήκες υπερεντατικοποίησης, με ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, με “χτυπημένο” τον θεσμό της Συλλογικής Σύμβασης και την εργοδοσία με την στήριξη και της κυβέρνησης και των δικαστηρίων να τρομοκρατεί τους εργαζόμενους».

Κατήγγειλε, επίσης, τις ανάλογες συνθήκες που επικρατούν για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό, την ίδια ώρα που «η ανάπτυξη φέρνει τεράστια κέρδη στους ξενοδόχους».

Ερωτηθείς σχετικά είπε «και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ συμφωνούν στο βασικό και το κύριο που λέει ότι η Υγεία και τα φάρμακα είναι εμπόρευμα και πρέπει ο εργαζόμενος να πληρώνει για να τα έχει» προσθέτοντας ότι συνολικά η κατάσταση στην Υγεία «είναι άθλια» για εργαζόμενους και ασθενείς και επισημαίνοντας ότι ο Προϋπολογισμός «προβλέπει μειωμένα κονδύλια για τα νοσοκομεία που σημαίνει ότι η κατάσταση στην Υγεία στη καλύτερη περίπτωση θα παραμείνει ίδια με τη σημερινή αθλιότητα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχολιάζοντας τη συνεδρίαση του αυριανού Eurogroup, είπε ότι «παραμένουν οι πιέσεις προς την Ελλάδα για τήρηση των κανόνων του προγράμματος επιτήρησης και για να συνεχιστούν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα και οι λεγόμενες μεταρρυθμίσεις».

Παρ’ όλα αυτά, επισήμανε πως «ο λαός μπορεί να διεκδικήσει και να παλέψει για να αποσπάσει κατακτήσεις και να αποκρούσει τη νέα επίθεση».

Ειδικά για τις ευρωεκλογές και τον «μπαμπούλα» της ακροδεξιάς, επισήμανε ότι «η ακροδεξιά δεν αντιμετωπίζεται από μία ΕΕ που προάγει τον αντικομμουνισμό, ούτε με πολιτικές συμμαχίες που προωθούν τη βάρβαρη πολιτική που τροφοδοτεί το φασισμό».

«Δεν μπορεί να βγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως σημαιοφόρος της πάλης ενάντια στην ακροδεξιά, την ώρα που συγκυβερνούσε με το ακροδεξιό μόρφωμα των ΑΝΕΛ, αλλά και με δική του ευθύνη καθυστερεί η ολοκλήρωση της δίκης της Χρυσής Αυγής», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος σε όλες τις εκλογικές μάχες του 2019, κάλεσε σε μαζική ενίσχυση του ΚΚΕ «που στάθηκε στο πλευρό των εργατικών αγώνων, αποτελώντας αποκούμπι για τα λαϊκά στρώματα και τα δικαιώματά τους».

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης