Τζόζεφ Στίγκλιτς: Καταστροφή το Grexit για την ΟΝΕ

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 9 Ιουνίου 2015, 14:18
Τζόζεφ Στίγκλιτς: Καταστροφή το Grexit για την ΟΝΕ
«Καμπανάκι» για τους κινδύνους ενός Grexit κρούει ο Αμερικανός οικονομολόγος και βραβευμένος με Νόμπελ, Τζόζεφ Στίγκλιτς.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «La República» καλεί τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να σταματήσουν να παίρνουν αψήφιστα ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ και άσκησε κριτική σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι «το Grexit θα ήταν θετικό για την ΟΝΕ».

«Η επίγνωση ότι το ευρώ δεν είναι ακαταμάχητο θα έβλαπτε ανεπανόρθωτα τόσο την ΕΚΤ όσο και τους Ευρωπαίους κυβερνώντες. Με την πρώτη κερδοσκοπική επίθεση τα επιτόκια των ευρωπαϊκών ομολόγων θα εκτοξεύονταν σε δυσθεώρητα επίπεδα, αρχίζοντας από τις ασθενέστερες χώρες, όπως την Ιταλία. Στην περίπτωση αυτή θα υπάρξει μια επίθεση και μια κρίση σαφώς πιο βαθιά από τις προηγούμενες. Είναι αναπόσπαστο στοιχείο των καπιταλιστικών κοινωνιών» ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τη στάση του Βερολίνου, ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος σημείωσε: «Το επίπεδο ασυνειδησίας που έχει διαδοθεί, κυρίως στη Γερμανία, είναι τρομακτικό. Κάποιοι φτάνουν να δηλώνουν, χαλαρά, ότι οι αγορές πλήρωσαν ήδη τη ρήξη του ευρώ και, μάλιστα, ότι η έξοδος της Ελλάδας θα ήταν κάτι το θετικό για τη Νομισματική Ένωση. Το θεωρώ παραφροσύνη, ίδια αν όχι μεγαλύτερη από την τύφλωση που επικράτησε κατά την αντιμετώπιση της κρίσης της “Lehman Brothers”, τον Σεπτέμβριο του 2008».

Όσον αφορά στην Ελλάδα, σχολίασε: «Χρόνια δεινών δείχνουν να μη δίδαξαν τίποτα. Ετέθη ο εξωπραγματικός στόχος να πιεστεί η Αθήνα να φτάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα του 4,5%. Καταλαβαίνετε για τι μιλάμε; Η Ευρώπη έχασε μια δεκαετία και κινδυνεύει σοβαρά να χάσει άλλη μια, όσο συνεχίζει να δηλώνει ικανοποιημένη από μια ανάπτυξη της τάξης του 1%».

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 9 Ιουνίου 2015, 14:28