«Η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται για την πιο φθηνή δυνατή συμφωνία για τα μαχητικά F-16, ώστε να αναβαθμιστούν τα αεροσκάφη που ήδη διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία» τόνισε εσήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος υπογραμμίζοντας πως η συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί και ούτως ή άλλως δεν επηρεάζει τους δημοσιονομικούς στόχους.

Την ίδια στιγμή κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν πως «η συμφωνία θα υλοποιηθεί σε βάθος δεκαετίας, επιμερίζοντας το κόστος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Δ. Τζανακόπουλος σημείωσε μεταξύ άλλων πως «η δαπάνη δεν θα υπερβαίνει σε κάθε περίπτωση το 2% του ΑΕΠ που είναι ο στόχος του NATO».

Σημείωνεται πως το κόστος της αναβάθμισης έχει αναδειχθεί σε μέτωπο πολιτικής αντιπαράθεσης, καθώς από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τοποθέτηση το μέγεθος της σύμβασης στα 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στην ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ένοπλων Δυνάμεων τονίζεται ότι τα 2,4 δισεκ. δολάρια αναλογούν σε πλήρη αναβάθμιση του ελληνικού στόλου των F-16, ενώ η μερική αναβάθμιση, που εξετάζεται από την Ελλάδα, δεν θα υπερβαίνει τα 1,1 δισεκ. δολάρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η αναλυτική απάντηση των Αμερικανών για το ακριβές κόστος της αναβάθμισης αναμένεται «εντός των επόμενων ημερών», διευκρινίζει το ΓΕΕΘΑ.

Παράλληλα, το επιτελείο προσθέτει πως «η συμφωνία θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, χωρίς να δίνει στοιχεία για τον αριθμό θέσεων εργασίας που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης