Τζ. Γκάλμπρεϊθ: Κανένα σχέδιο εξόδου από την ομάδα Βαρουφάκη

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2015, 16:29
Τζ. Γκάλμπρεϊθ: Κανένα σχέδιο εξόδου από την ομάδα Βαρουφάκη
Την ακόλουθη ανακοίνωση εξέδωσε ο καθηγητής Οικονομικών Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ σχετικά με την ομάδα εργασίας του Γιάνη Βαρουφάκη για το Plan B:

Από τον Φεβρουάριο έως τις αρχές Ιουλίου συνεργάστηκα εκ του σύνεγγυς με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη, ως συντονιστής ομάδας εργασίας που σχεδίαζε μέτρα έκτακτης ανάγκης στην περίπτωση έξωθεν ασφυκτικών πιέσεων προς την κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων και κινήσεων που μπορεί να στόχευαν την εκδίωξη της Ελλάδας από το ευρώ.

Δεδομένου ότι τον τελευταίο καιρό έχει δημιουργηθεί μεγάλη σύγχυση ως προς τις εργασίες της ομάδας μας, δηλώνω τα ακόλουθα:

Σε καμία περίπτωση η ομάδα εργασίας δεν πρότεινε έξοδο της χώρας από το ευρώ ή οποιαδήποτε αλλαγή πολιτικής της κυβέρνησης. Οι εργασίες μας αφορούσαν την έκδοση ρευστότητας (IOU) σε ευρώ ή κινήσεις που έπρεπε να γίνουν σε περίπτωση που κάποιοι προσπαθούσαν να εκδιώξουν τη χώρα από το ευρώ.

Η ομάδα εργαζόταν υπό το αξίωμα πως πάγια θέση της κυβέρνησης ήταν η διαπραγμάτευση εντός του ευρώ και, για αυτόν τον λόγο, λάμβανε όλες τις προφυλάξεις ώστε να μη διαδοθεί τίποτα σχετικά με τις εργασίες μας. Πράγματι, δεν υπήρξαν διαρροές ωσότου ο τέως υπουργός Οικονομικών, μετά το πέρας των εργασιών της ομάδας μας, ανακοίνωσε την ύπαρξή της ως ορθή αντίδραση στην έντονη κριτική ότι την εποχή που δυνάμεις εντός της ευρωζώνης σχεδίαζαν την αποπομπή της χώρας από το ευρώ το Υπουργείο Οικονομικών δεν εκπόνησε σχέδιο αντίδρασης.

Η ύπαρξη προκαταρκτικών σχεδίων αντίδρασης δεν θα μπορούσε να παίξει ρόλο στις διαπραγματεύσεις, από τη στιγμή που η δημοσιοποίησή τους (πριν χρειαστεί να εφαρμοστούν) θα αποσταθεροποιούσε την κυβερνητική πολιτική.

Με εξαίρεση μια τηλεφωνική μου συνομιλία, άνευ ουσιαστικού περιεχομένου, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κώστα Λαπαβίτσα, η ομάδα μας δεν είχε καμία απολύτως επαφή με μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας, των οποίων οι απόψεις απείχαν από τις δικές μας.

Οι εργασίες της ομάδας μας, ουσιαστικά, ολοκληρώθηκαν στις αρχές Μαΐου υπό τη μορφή αναλυτικού πορίσματος, στο οποίο αναφερόμασταν σε όλα τα ζητήματα, και σενάρια, που μελετήσαμε.

Η εργασία μου στο πλαίσιο της ομάδας αυτής ήταν ανεπίσημη και αμισθί, βασισμένη στη φιλία μου με τον κ. Γιάνη Βαρουφάκη, καθώς και στον σεβασμό μου για τον αγώνα του ελληνικού λαού.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2015, 16:49