Σημαντική επιτυχία της Ευρώπης χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του στο πλαίσιο της 5ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της ΕΕ που πραγματοποιείται στην Κύπρο. 

«Το σημαντικότερο είναι ότι οι επτά αρχηγοί ξαναβρίσκονται σήμερα μετά από περίπου έναν χρόνο, δίνοντας μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας να υπερασπιστούμε τις βασικές ευρωπαϊκές αξίες, την προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και το διεθνές δίκαιο και να παίξουμε ένα καταλυτικό ρόλο στις ευρωπαϊκές και τις περιφερειακές εξελίξεις» τόνισε ο πρωθυπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου βίωσαν με τον εντονότερο τρόπο και την οικονομική και τη μεταναστευτική κρίση και έχουμε έναν λόγο παραπάνω να παλέψουμε μαζί. Έχουμε κάθε λόγο να θέλουμε να αντιμετωπιστεί η μεταναστευτική κρίση υπό το πρίσμα της αλληλεγγύης, ιδίως όταν τα προβλήματα αυτά αφορούν το σύνολο της ΕΕ. Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, σε μια περίοδο που κυριαρχεί η λογική της εθνικής περιχαράκωσης, μπορούν και μέσα από την παράδοση και την στοχοπροσήλωση τους να δώσουμε μήνυμα συνεργασίας και ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε» επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Τονίσαμε στο θέμα της μεταναστευτικής κρίσης “την ανάγκη η Ευρώπη να αποκτήσει ένα νέο κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, στη βάση της αλληλεγγύης και του δίκαιου επιμερισμού των ευθυνών» σημείωσε και συμπλήρωσε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν μπορούμε όμως να μιλάμε για αλληλεγγύη, χωρίς τη δημιουργία μηχανισμού αναδιανομής αιτούντων ασύλου μεταξύ κρατών-μελών. Και άρα είναι προτεραιότητα για εμάς η αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου».

«Πρέπει να παλέψουμε από κοινού την προοπτική ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και ενός ευρωπαϊκού ταμείου για την καταπολέμηση της ανεργίας», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Για την επίσκεψή του στην Τουρκία και τη συνάντησή του με τον Ερντογάν

«Θα έχω την ευκαιρία την επόμενη εβδομάδα να βρεθώ στην Κωνσταντινούπολη, να συναντήσω τον Πρόεδρο Ερντογάν. Πέρα από τις δικές μου σκέψεις, θα του μεταφέρω και το κλίμα της σημερινής συνάντησης γιατί και οι 7 συμφωνούμε στο ότι οι σχέσεις της κάθε χώρας ξεχωριστά αλλά και της ΕΕ με την Τουρκία πρέπει να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

«Σε αυτό το πλαίσιο στηρίζουμε απόλυτα την προοπτική δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα» τόνισε. 

Επιπλέον υπογράμμισε ότι τα όποια οφέλη από την αξιοποίηση των φυσικών πόρων που είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να είναι οφέλη που θα μοιραστούν εξίσου τόσο σε Ελληνοκύπριους όσο και Τουρκοκύπριους.

«Το μήνυμα που δίνουμε σήμερα εδώ είναι μήνυμα συμπόρευσης στην κατεύθυνση εξεύρεσης κοινών ευρωπαϊκών λύσεων»

Αναφερθείς και στη Συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι «πιστεύουμε σε μια Ευρώπη που μπορεί να δίνει λύσεις αντί να βυθίζεται στην εσωστρέφεια» και μίλησε για «μια Ευρώπη πιο αποτελεσματική, δημοκρατική, κοινωνική, που θα μπορεί να παίζει και έναν σημαντικό ρόλο στη διεθνή σκηνή ως πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας».

Ενεργειακό πρότζεκτ με ιδιαίτερη γεωπολιτική αξία ο αγωγός East Med

Αναφερόμενος στα ενεργειακά ο κ. Τσίπρας είπε ότι η προώθηση του αγωγού EastMed με φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι απλά ένα ενεργειακό project, αλλά ένα project με ιδιαίτερη γεωπολιτική αξία και σημασία και θα πρέπει να υπάρχει η διασφάλιση της μεταφοράς του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Στόχος η συμπόρευση των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου

Σχετικά με τη συνεργασία των επτά χωρών του ευρωπαϊκού Νότου είπε πως στόχος είναι η συμπόρευση και σημείωσε: «Σε μια περίοδο που αρχίζει να κυριαρχεί η λογική του απομονωτισμού και της εθνικής αναδίπλωσης, σε μια εποχή όπου ο ρατσισμός και η ξενοφοβία γίνονται ηγεμονικός πολιτικός λόγος, είναι σημαντικό εμείς να δώσουμε το μήνυμα της συνεργασίας και των ευρωπαϊκών λύσεων σε ευρωπαϊκά προβλήματα».

Αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου

Τέλος εστιάζοντας στο μεταναστευτικό/προσφυγικό ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνου και είπε πως δεν μπορούμε να μιλάμε για αλληλεγγύη χωρίς να φαίνεται αυτή στην πράξη.

Δείτε τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα:

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφίες: EUROKINISSI/ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΑΝΔΡΕΑ ΒΟΝΕΤΤ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης