Μεγάλης σημασίας για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος αλλά και τον ρόλο του ΔΝΤ σε αυτό θεωρείται η μεταμεσονύκτια συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον.

Στόχος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι η αξιολόγηση να κλείσει έως το τέλος του 2017 ή το αργότερο μέσα στον Ιανουάριο του 2018Το ραντεβού έχει δοθεί για τις 00.30 τα ξημερώματα της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) και θα διεξαχθεί σε ένα ευνοϊκό κλίμα για την Ελλάδα, όπως αυτό αποτυπώθηκε στη Σύνοδο του ΔΝΤ, στην οποία συμμετείχε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσακαλώτος στο περιθώριο της Συνόδου έλαβε δεσμεύσεις από εκπροσώπους των δανειστών για ταχεία ολοκλήρωση του προγράμματος και μάλιστα χωρίς να υπάρξουν εμπλοκές ή προσκόμματα.

Στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που έγιναν, υπήρξε κοινός τόπος σχετικά με την ανάγκη να ολοκληρωθεί εμπρόθεσμα -ήτοι δυνατόν- η τρίτη αξιολόγηση και το χρονοδιάγραμμα να τηρηθεί στο ακέραιο, έτσι ώστε η χώρα μας να περάσει στη μετα-μνημονιακή εποχή.

Στόχος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι η αξιολόγηση να κλείσει έως το τέλος του 2017 ή το αργότερο μέσα στον Ιανουάριο του 2018.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ορίζει το χρονοδιάγραμμα, τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα φθάσουν στην Αθήνα στις 23 Οκτωβρίου και αναμένεται να παραμείνουν για μία εβδομάδα.

Η αισιοδοξία απορρέει και από το τετ α τετ Τσακαλώτου – Λαγκάρντ, από την οποία ο ΥΠΟΙΚ έλαβε μόνον θετικά μηνύματα, τα οποία προστίθενται στις διαβεβαιώσεις εκ μέρους της Ευρώπης πως επιθυμούν την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιθυμούν να δώσουν ένα ισχυρό μήνυμα ότι όλα βαίνουν καλώς για την Ελλάδα, μήνυμα το οποίο θα καταλαγιάσει τις φωνές του ευρωσκεπτικισμού που έχει διογκωθεί την τελευταία περίοδο, όπως καταδεικνύεται από το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, το Brexit κ.ο.κ.

Οι υπέρμαχοι του ευρωπαϊκού οικοδομήματος γνωρίζουν καλά πως μία ατέρμονη διαπραγμάτευση για την γ’ αξιολόγηση θα προκαλούσε μια εικόνα μιας «προβληματικής» Ευρώπης και αυτό είναι που απεύχονται.

Ως εκ τούτου επιθυμούν να προσδώσουν στο ελληνικό ζήτημα μια δυναμική και έναν συμβολισμό πως η ευρωπαϊκή οικογένεια δίνει λύσεις ακόμη και στις πιο δυσμενείς συνθήκες.

Βέβαια, «αγκάθι» παραμένει η στάση που θα τηρήσει η Γερμανία – βασικός «παίκτης» του όλου εγχειρήματος – έπειτα και από τις εκλογές που διεξήχθησαν και το αρνητικό αποτέλεσμα για τα περισσότερα από τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα. Αναλυτές εκτιμούν πως η καγκελάριος Μέρκελ θα μπορούσε να τηρήσει μια πιο αυστηρή στάση έναντι της Ελλάδας, λόγω της συμμετοχής και των Φιλελευθέρων στην κυβέρνηση.

Όπως και να έχει, οι φωνές που ζητούν βοήθεια προς την Ελλάδα για να απεμπλακεί από το πρόγραμμα λιτότητας ολοένα και πληθαίνουν και πλέον προέρχονται και από ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όσον αφορά στο ΔΝΤ, έχει ξεκαθαρίσει πως «δεν ζητεί νέα μέτρα, αλλά νέους στόχους». Εκτός απροόπτου λοιπόν, το Ταμείο δεν αναμένεται να ζητήσει επιπλέον μεταρρυθμίσεις για το 2018, κρίνοντας πως οι ήδη υπάρχουσες θα πετύχουν πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ το επόμενο έτος.

Πάρα ταύτα, η μεγάλη απόκλιση των εκτιμήσεων ΔΝΤ και Ε.Ε. για το πρωτογενές πλεόνασμα θα αποτυπωθεί και στις προγραμματισμένες φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν, στις 9 Νοεμβρίου, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις διαπιστώσεις των θεσμών και των τεχνικών κλιμακίων.

Το ΔΝΤ επιμένει ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να επιτύχει τόσο υψηλούς στόχους και μάλιστα για τόσο καιρό. Γι’ αυτό εμμένει στην ανάγκη για ρύθμιση του χρέους.

Στο πλαίσιο αυτό, στην κυβέρνηση επικρατεί αισιοδοξία και με αυτά τα δεδομένα ο Αλέξης Τσίπρας συναντά τα ξημερώματα της Τρίτης την Κριστίν Λαγκάρντ. Στη συνάντηση αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο, να κλείσουν και οι τελευταίες λεπτομέρειες, έτσι ώστε ο πρωθυπουργός να λάβει διαβεβαιώσεις και από το ΔΝΤ για να μην υπάρξουν νέες εμπλοκές στην τρίτη αξιολόγηση.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού σε Σικάγο – Ουάσινγκτον

Τη Δευτέρα στις 08.30 το πρωί (16.30 ώρα Ελλάδας) ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στο Chicago Council on Global Affairs. Στις 10.00 (18.00 ώρα Ελλάδας) επισκέπτεται το 1871 Chicago’s Technology and Entrepreneurship Center, όπου θα ξεναγηθεί από τον CEO, Howard Tullman.

Στις 11.00 (19.00 ώρα Ελλάδας) συναντάται με τον δήμαρχο του Σικάγου Rahm Emmanuel, με τον οποίο θα επισκεφθεί τον χώρο αστικής ανάπλασης Riverwalk, ενώ στις 12.15 (20.15) θα έχει συνάντηση με τον κυβερνήτη της Πολιτείας του Ιλινόις Bruce Rauner.

Ο πρωθυπουργός και η επίσημη αντιπροσωπεία θα φτάσουν στην Ουάσιγκτον περί τις 16.40 (23.40 ώρα Ελλάδας) και ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει στις 17.30 (00.30) τη συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Στις 20.00 (03.00 ώρα Ελλάδας) οι οργανώσεις AHI και ΑΗΕPA θα παραθέσουν δείπνο προς τιμήν του πρωθυπουργού.

Την Τρίτη, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση και με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης