Τον λόγο μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την ολίγων δευτερολέπτων παρέμβαση της Φώφης Γεννηματά πήρε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε πως παρακολούθησε με ενδιαφέρον την προσπάθεια του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας να πείσει τον λαό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταστρέφει τη χώρα και διαλύει την οικονομία.

Ο Αλέξης Τσίπρας πέρασε στην αντεπίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη τονίζοντας πως δεν είπε και κάτι καινούργιο ενώ σημείωσε πως την ίδια επιχειρήματα την αναπαραγάγει ξανά και ξανά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Παρακολουθώντας τον κ. Μητσοτάκη σκέφθηκα το εξής: δεν αρκεί μόνο να έχεις επικοινωνιακή υπεροπλία, να έχεις μαζί σου όλα τα social media δεν αρκεί. Γιατί στο τέλος της ημέρας πολιτική δεν είναι μόνο η επικοινωνία, η πολιτική θέλει και στρατηγική και μυαλό και ψυχή και πάνω απ΄όλα όσο δυνατός και αν είσαι στα ΜΜΕ η πολιτική έχει και με την πραγματικότητα και με τις προσδοκίες των ανθρώπων» είπε.

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και συγκεκριμένα εστιάζοντας στην ομιλία που πραγματοποίησε νωρίτερα τόνισε:

«Σας παρακολουθώ να προσπαθείτε να πείσετε. Η αίσθηση όμως που έχουμε είναι ότι δεν τα καταφέρνετε. Κάποιοι θα σπεύσουν να πουν ότι δεν τα καταφέρνετε γιατί δεν τον έχετε. Ξέρετε γιατί δεν τα καταφέρνετε; Γιατί είστε αυτοεγκλωβισμένος στο να προβλέπετε καταστροφές. Αυτή η στρατηγική που έχετε επιλέξει έχει ημερομηνία λήξης». Εστιάζοντας στη σημερινή ομιλία του προέδρου της ΝΔ ο Αλέξης Τσίπρας του είπε πως σήμερα είχε στην ευκαιρία  να αλλάξει αφήγημα αλλά την πέταξε

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός διαμήνυσε πως στην αρχή ο κ. Μητσοτάκης πράγματι προσέλκυσε το ενδιαφέρον αλλά συμπλήρωσε «όσο περνάει ο καιρός κινδυνεύετε εσείς να γίνεται γραφικός. Φανταστείτε μόνο τον εαυτό σας σε δύο χρόνια από σήμερα, τον Μάιο του 19 όταν θα βρισκόμαστε λίγο πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές όπου θα είναι η πρώτη κάλπη που θα αναμετρηθούμε».

Μεταφέροντας τη συζήτηση στο 2019 ο πρωθυπουργός είπε από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της ομιλίας του:

«Φανταστείτε το Μάη του 19 θα έχετε κλείσει κοντά στα 3,5 χρόνια αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ενός κόμματος που θα ζητά εκλογές και δεν θα έρχονται. Θα είστε αρχηγός ενός κόμματος που θα προβλέπει κόφτες και καταστροφές αλλά τίποτα από αυτά δεν θα γίνουν;» και διερωτήθηκε: «Πως το σκέφτεστε αυτό; Είναι σοβαρή στρατηγική;».

Εστιάζοντας στη σημερινή ομιλία του προέδρου της ΝΔ ο Αλέξης Τσίπρας του είπε πως σήμερα είχε στην ευκαιρία να αλλάξει αφήγημα αλλά την πέταξε.

«Γιατί λέτε στον ελληνικό λαό ότι η κυβέρνηση φέρνει τέταρτο μνημόνιο και ότι τα αντίμετρα είναι αέρας κοπανιστός;»ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και δήλωσε πως θα κρατήσει αυτές τις δηλώσεις και θα ζητήσει να φτιάξουν με αυτές ένα σποτ για το 2019.

«Τον Μάη του 2019 όχι μόνο δεν θα έχουμε μνημόνιο αλλά θα διανύουμε ήδη έναν χρόνο χωρίς μνημόνια γιατί θα βγούμε οριστικά το καλοκαίρι του 18. Θα έχουμε επίσης τον Μάη του 19 και πέντε μήνες εις τους οποίους θα έχουν ενεργοποιηθεί κανονικά όλα τα αντίμετρα που εσείς ονομάζετε αέρα κοπανιστό αέρας κοπανιστός για εσάς αλλά τότε θα ανακουφίζουν συμπολίτες μας που σας ακούνε ότι θα καταψηφίσετε» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον ελληνικό λαό πως για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια είναι εφικτό να σχεδιαστεί η επόμενη μέρα της χώρας και εκτίμησε ότι σ΄αυτό θα ήταν αρκετά χρήσιμη μια σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση.

«Πολύ φοβάμαι όμως ότι υιοθετώντας τις απόψεις των ακραίων και ιδιαίτερα του αντιπροέδρου σας του κ. Γεωργιάδη δεν θα αλλάξετε στρατηγική. Προσέχετε μην βρεθείτε προ εκπλήξεως γιατί τους έχετε παραδώσει τα κλειδιά και μπορεί να βρεθείτε χωρίς σπίτι. Κατανοώ κ. Μητσοτάκη ότι είναι πρόβλημα το γεγονός ότι κλείνει η αξιολόγηση και οδεύουμε μετά από επτά χρόνια σε μια συνολική συμφωνία που περιλαμβάνει και το χρέος. Είναι πρόβλημα γιατί περνάμε σε μια θετική ατζέντα πως να το κάνουμε
όταν αυτό καταστεί πραγματικότητα στην πλειοψηφία της κοινής γνώμης θα χαθεί η καταστροφολογία στην οποία στηρίζεστε» σημείωσε και πρόσθεσε «ρωτήστε έναν πολίτη και πείτε του τι προτείνει ρε παιδιά ο κ. Μητσοτάκης». Όπως μάλιστα υποστήριξε ο πρωθυπουργός ο πολίτης ο οποίος θα ερωτηθεί θα απαντήσει πως κανείς δεν θυμάται τις προτάσεις του προέδρου της ΝΔ αλλά μόνο της καταστροφολογία του.

«Πρέπει αυτός που θέλει να διεκδικήσει να γίνει πρωθυπουργός να αποδείξει ότι έχει προτάσεις
εσείς αντιδράτε με τη λογική ότι αν η πραγματικότητα δεν συνάδει μαζί σας τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα» δήλωσε και συμπλήρωσε:

«Πριν λίγους μήνες, στις 24 Φλεβάρη είχατε πει στους βουλευτές σας ότι η χώρα βουλιάζει και κανείς δεν ξέρει αν και πότε θα κλείσει η αξιολόγηση. Ήταν η περίοδος που λίγο πριν είχε βγει ο κ. Γεωργιάδης στα ΜΜΕ και είχε πει την αλήθεια. Θέλουμε να πέσει η κυβέρνηση γιατί καθυστερούν
σας θυμίζω ότι τότε στο τραπέζι δεν υπήρξαν ούτε αντίμετρα, ούτε κάτι για το χρέος
και μας κατηγορούσατε ότι δεν κλείσαμε την αξιολόγηση λόγω ιδεολογίας».

Για τη διαπραγμάτευση

Ο Αλέξης Τσίπρας διαμήνυσε πως η κυβέρνησή του έβγαλε τη διαπραγμάτευση από τις κλειστές πόρτες του Χίλτον και πρόσθεσε εστιάζοντας στης αξιωματική αντιπολίτευση «σας αρέσει να κάνετε το παιχνιδάκι των δηλώσεων. Εμείς όταν κάνουμε διαπραγματευση κάνουμε διαπραγμάτευση
και ήμασταν έτοιμοι να προχωρήσουμε και στα άκρα».

Για την αντίδραση της ΝΔ στα μέτρα και τα αντίμετρα

Ο πρωθυπουργός είπε «όταν λοιπόν έγινε φανερό όμως ότι θα έχουμε και αντίμετρα και για κάθε αρνητικό θα ψηφίζεται και ένα θετικό μέτρο και ιδίως ότι έγινε φανερό ότι προχωράμε στην πολυπόθητη απομείωση του χρέους τότε η ΝΔ αλλά και τα ΜΜΕ που τη στηρίζουν άλλαξαν τροπάριο δεν μας λένε πια ότι καταστρέφουμε τη χώρα επειδή δεν υπογράφουμε συμφωνία αλλά καταστρέφουμε επειδή έχουμε συμφωνία και προσπαθούν να μας πείσουν ότι τα μέτρα είναι βαρύτερα από τα αντίμετρα
το πλέον όμως φαιδρό είναι ότι μας παρουσιάζεστε ως αντιμνημονιακοί».

Εστιάζοντας στην ομιλία του Κ. Μητσοτάκη τόνισε πως ανακάλυψε ακόμα και τα τραγούδια του Θεοδωράκη ενώ τόσους μήνες  που διαρκούσε η διαπραγμάτευση με τους δανειστές σιγοντάρατε τους δανειστές.

«Πριν από κρίσιμες αποφάσεις πηγαίνατε στο Βερολίνο και φοράγατε τη φανέλα του ΔΝΤ
στα χρόνια της κρίσης όσο κυβερνούσατε αποδειχτήκατε βασιλικότεροι του βασιλέως. Τώρα έρχεστε εδώ και χύνεται δάκρυα. Αλλάζετε τόσο γρήγορα αφήγημα και θέσεις που ζαλίζετε και τους πολίτες και εμάς» σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «Πριν από 5 μήνες ήταν κ. Μητσοτάκη όταν φέρναμε εδώ την εφάπαξ καταβολή σύνταξης σε συνταξιούχους και τότε μας καταγγέλλετε ότι βάζουμε σε κίνδυνο τη χώρα γιατί δεν συνεννοηθήκαμε με τους δανειστές και τι μας λέτε τώρα 5 μήνες μετά;».

«Εσείς που καταψηφίσατε τότε, μας λέτε τώρα δώστε και άλλα τόσα καταψηφίσατε τότε αυτό που μπορούσε να δοθεί και τώρα έρχεστε και λέτε δώστε άλλο τόσο τώρα και ταυτόχρονα δεν ψηφίζετε τα αντίμετρα ύψους σχεδόν 4 δις που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές. Δεν σας αρέσει να ακούτε για τις μίζες ούτε για την Siemens. Δεν σας αρέσει να τα ακούτε αυτά. Έρχομαι τώρα στην ταμπακιέρα για τα μέτρα» εξήγησε μεταξύ άλλων.

«Θα σας πω ότι θα αναφερθώ όχι στο σύνολο της προπαγάνδας αλλά στα δύο αυτά που είπε
θα σταθώ στα δύο βασικότερα εκ των ψευδών. Στο λεγόμενο 4ο μνημόνιο και την αμφισβήτηση των αντιμέτρων. Λέει η ΝΔ ότι τα αντίμετρα είναι αέρας γιατί δεν χρειάζονται 3,5% για να εφαρμοστούν αλλά 5,5 %. Είναι πολύ προφανές ότι κ. Μητσοτάκης ψεύδεται συνειδητά» διαμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας και τέλος επεσήμανε: «Λέει ότι το νομοσχέδιο ότι τα ισόποσα αντίμετρα 1% του ΑΕΠ θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα το 2019 υπό την προϋπόθεση ότι στο τέλος του 18 θα υπάρχει πρόβλεψη ότι ήμαστε εντός των δημοσιονομικών στόχων. Ποιος είναι ο στόχος; Πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ. Όταν η πραγματικότητα δεν μας αρέσει, αντί να αλλάξουμε την προπαγάνδα αλλάζουμε την πραγματικότητα».

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Σας καλώ αφού ψηφίσετε μέτρα και αντίμετρα να παραιτηθείτε

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης