«Οι επερχόμενες εκλογές θα επιφέρουν ιστορική αλλαγή όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη σε όλα τα επίπεδα εξουσίας και με αφοσίωση να εργαστούμε για την υλοποίηση των στόχων μας» δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα «Πολίτικα» του Βελιγραδίου, που φέρει τον τίτλο «Η Ευρώπη βυθίζεται στην ανασφάλεια».

Καλούμενος να σχολιάσει τις δημοσκοπήσεις που φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει ότι η επιτυχία δεν είναι προσωπική αλλά ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ και στις δυνάμεις της Αριστεράς που συντάχθηκαν σε ένα κοινό μέτωπο κατά των μέτρων λιτότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Προβλέψαμε την αποτυχία των μέτρων λιτότητας και τις καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία, και διατηρήσαμε τη συνοχή με όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που έχουν την ίδια άποψη» αναφέρει.

Στην ερώτηση αν αναθεωρήθηκε η στάση του ΣΥΡΙΖΑ με δεδομένο ότι τώρα πλέον δεν μιλάει για διακοπή των συνομιλιών με την τρόικα, ο κ. Τσίπρας, αφού επισημαίνει ότι ανάλογα ερωτήματα συναντώνται καθημερινά στην Ελλάδα, απαντάει κατηγορηματικά: «Η στάση μας είναι σαφής. Θα καταργήσουμε όλους τους νόμους πάνω στους οποίους στηρίζεται η πολιτική της λιτότητας. Βεβαίως και θα αναζητήσουμε λύση και για το πρόβλημα του χρέους. Σ’ αυτήν τη βάση θα προσπαθήσουμε να κινήσουμε νέες διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας, κάτι που θα επιτρέψει να εισέλθει η Ελλάδα σε τροχιά οικονομικής ανάκαμψης και ταυτόχρονα να διευθετήσει τις υποχρεώσεις του χρέους της».

Σε ερώτηση αν θα επιβληθούν «δραστικά μέτρα φορολόγησης του πλούτου» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν στην κρίση είναι το γεγονός ότι στην Ελλάδα ο πλούτος δεν φορολογείται. Αναφέρει ότι με στόχο την εξυπηρέτηση του πολιτικού κατεστημένου επιβάλλονται μειώσεις σε συνταξιούχους και χαμηλόμισθους, κλείνουν νοσοκομεία και διαλύεται το σύστημα κοινωνική πρόνοιας, ενώ αυξάνεται η φορολόγηση ειδών ευρείας κατανάλωσης και «σβήνουν» οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτή η πρακτική δεν μπορεί να συνεχιστεί. Εμείς προτείνουμε ένα δικαιότερο σύστημα φορολόγησης, όπου ο καθένας θα καταβάλει στο ταμείο του κράτους ανάλογα με το κέρδος που έχει και τον πλούτο του» συμπληρώνει.

Σε ερώτηση της «Πολίτικα» αν θα καταργηθούν τα φορολογικά προνόμια της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο κ. Τσίπρας, αφού διευκρινίζει ότι προτεραιότητα έχει «η μάχη κατά της ανθρωπιστικής κρίσης, η οικονομική ανάκαμψη και η αύξηση της απασχόλησης», αναφέρει ότι στην Ελλάδα πρέπει να γίνουν πολλές θεσμικές αλλαγές. «Μία απ’ αυτές είναι ο διαχωρισμός Εκκλησίας και κράτους. Πιστεύουμε ότι η μεταρρύθμιση αυτή μπορεί να επιτευχθεί με διάλογο και σε συνεννόηση με την Εκκλησία» προσθέτει.

Καλούμενος να σχολιάσει παλαιότερη τοποθέτησή του κατά του «Μερκελισμού και της γερμανικής ηγεμονίας» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι κάποιες χώρες της Ε.Ε. αποκόμισαν οφέλη από την οικονομική κρίση και εκτιμά ότι η πολιτική της Γερμανίδας καγκελαρίου εξυπηρετεί τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα στην Ελλάδα. Προσθέτει, δε, ότι η πολιτική λιτότητας που επέβαλε η Γερμανία βρίσκει αντιδράσεις και σε άλλες ισχυρές χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία. «Ωρίμασαν οι συνθήκες για μια ριζοσπαστική αναδιάρθρωση των σχέσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην ευρωπαϊκή πολιτική απαιτείται ένας νέος συμβιβασμός που θα έχει βασικό στόχο την έξοδο από την κρίση» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Στην επισήμανση ότι «σε αντίθεση με πολλούς Ευρωπαίους αριστερούς δεν εναντιώνεται στην ενότητα της Ευρώπης», δηλώνει: «Η Ευρώπη βυθίζεται στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ανασφάλεια. Η απάντηση σ’ αυτήν την κρίση δεν μπορεί να είναι ο απομονωτισμός». Επισημαίνει, δε, την ανάγκη να εγκαταλειφθεί η πολιτική λιτότητας, να υπάρξει ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή και να δοθεί προτεραιότητα στις ανθρώπινες ανάγκες.

«Με άλλα λόγια, η μοναδική σωστή απάντηση στη σημερινή κρίση είναι μία δημοκρατική και κοινωνικά υπεύθυνη Ευρώπη» προσθέτει.

Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση για την ενίσχυση των δυνάμεων της Αριστεράς που παρατηρείται στην Ευρώπη, τονίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται επικεφαλής των αλλαγών αυτών» και συμπληρώνει: «Στόχος μας είναι να συνεισφέρουμε στη δημιουργία ενός εναλλακτικού πολιτικού κινήματος που θα αλλάξει “από τα κάτω” την Ευρώπη».

Σε ερώτηση για την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων ο κ. Τσίπρας τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης της Ε.Ε., ασκεί ωστόσο κριτική στην επιβολή «νεοφιλελεύθερων μέτρων που επιβάλλονται σε οικονομικό επίπεδο στις υποψήφιες χώρες». Εκφράζει, επίσης, την αντίθεσή του με το πολιτικό δόγμα που αντιμετωπίζει την υποψηφιότητα των βαλκανικών χωρών ως «πακέτο», υποστηρίζοντας ότι «κάθε χώρα θα πρέπει να εκτιμάται μεμονωμένα ανάλογα με την πρόοδο που έκανε».

Τέλος, ο κ. Τσίπρας διαβεβαιώνει ότι «η ευρωπαϊκή Αριστερά θα υποστηρίξει τη Σερβία στην άρνησή της να υποκύψει στις πιέσεις που της ασκούνται, με πολιτικά κίνητρα, για να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εάν επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης