Τσίπρας από Βάρνα: «Θεσμός η συνάντηση των τεσσάρων, σημαντικός συνομιλητής ο πρωθυπουργός του Ισραήλ»

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2018, 12:45
Τσίπρας από Βάρνα: «Θεσμός η συνάντηση των τεσσάρων, σημαντικός συνομιλητής ο πρωθυπουργός του Ισραήλ»
Θεσμό χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την τετραμερή Διάσκεψη Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας, στην οποία σήμερα συμμετέχει και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, τον οποίο χαρακτήρισε έναν σημαντικό συνομιλητή και έναν πολύ σημαντικό φίλο.

«Μαζί του θα κουβεντιάσουμε για τις δυνατότητες ευρύτερης συνεργασίας των χωρών μας και σταθερής τετραμερούς συνεργασίας των τεσσάρων μας με έναν εταίρο, το Ισραήλ, που μπορεί να παίξει κρίσιμο ρόλο στην περιοχή» τόνισε.

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του στην τετραμερή σύνοδο, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα Βαλκάνια τέσσερα χρόνια πριν, για να τονίσει πόσο έχει αλλάξει σήμερα.

Μεταξύ άλλων είπε ότι το καλοκαίρι του 2017 ήταν μια δύσκολη στιγμή για την περιοχή, με τις σοβαρές πολιτικές κρίσεις στην Αλβανία και την ΠΓΔΜ. Μίλησε για την επιτυχημένη βουλγαρική προεδρία της Ε.Ε., προσθέτοντας ότι έχουμε την ευκαιρία να συνομιλούμε για την επερχόμενη ρουμανική προεδρία που ευελπιστούμε να οδηγήσει και σε μια νέα περίοδο για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

«Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να τονίσουμε τη σημασία που αποδίδουμε στην ενταξιακή πορεία όλων των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά ειδικότερα της Σερβίας, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των υποψηφίων χωρών» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και εστίασε στον ιδιαίτερο συμβολισμό του γεγονότος ότι τρεις βαλκανικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται μαζί με τη Σερβία σε αυτήν την πρωτοβουλία.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Όσον αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, σημείωσε ότι «σηματοδοτεί την επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος, δίνοντας μια νέα προοπτική για ολόκληρη την περιοχή μας».

«Πρόκειται για μία συμφωνία που θα έχει πολλαπλά οφέλη για την ευημερία και την οικονομική συν-ανάπτυξη στη νοτιοανατολική Ευρώπη και που μπορεί να συνεισφέρει στην αναβάθμιση της Βόρειας Ελλάδας και ειδικότερα της Μακεδονίας, μετατρέποντάς τη σε σημαντικό περιφερειακό ενεργειακό, εμπορικό, ναυτιλιακό και μεταφορικό διαμετακομιστικό κόμβο» πρόσθεσε.

Για τα χρονοδιαγράμματα και τα βήματα για την κατασκευή δύο μεγάλων συγκοινωνιακών έργων συμφώνησαν Ελλάδα - Βουλγαρία

«Σήμερα πρόκειται να υπογράψουμε με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό μία κοινή διακήρυξη, στην οποία θα ορίζονται όλα τα βήματα και τα σχετικά χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση δύο σημαντικών έργων» δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Όπως επεσήμανε, πρόκειται για το έργο του εκσυγχρονισμού της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Αλεξανδρούπολης - Μπουργκάς - Βάρνας, που μαζί με τη γραμμή από Θεσσαλονίκη μέχρι Αλεξανδρούπολη θα αποτελεί ένα σύγχρονο και ταχύ σιδηροδρομικό δίκτυο.

Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός δρόμου ταχείας κυκλοφορίας από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την περιοχή Μαρίτσα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. «Προχωρούμε και στη δημιουργία μιας κοινής εταιρείας που θα αναλάβει την κατασκευή και τη διαχείριση του έργου» συμπλήρωσε.

«Μιλήσαμε για τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν μέσα από τη συνεργασία των χωρών μας για επένδυση στην ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή» είπε ο Αλ. Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας τον αγωγό IGB ως έργο υψηλής σημασίας.

Όπως επεσήμανε, «με την παρουσία στη Βάρνα του πρωθυπουργού του Ισραήλ είχαμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε και τη δυνατότητα για ένα έργο μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά ευρύτερα για την Ανατολική Μεσόγειο, που είναι ο East med που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη».

Σχέδια για κοινή ανάληψη αθλητικής διοργάνωσης

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι οι τέσσερις χώρες συζητούν το ενδεχόμενο να διεκδικήσουν από κοινού μία μεγάλη αθλητική διοργάνωση σε βάθος 10ετίας. «Αυτήν την ιδέα θα την επεξεργαστούμε περαιτέρω από κοινού» συμπλήρωσε.

Σε αυτό το σημείο παρενέβη ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος επεσήμανε ότι «αξίζει τον κόπο να υποβάλουμε μια πρόταση οι τέσσερις χώρες, προκειμένου να φιλοξενήσουμε από κοινού το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου το 2030».

Από τη μεριά της, η πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βιόριτσα Ντάντσιλα σημείωσε ότι «επιθυμούμε ο Δούναβης να γίνει διάδρομος Ανάπτυξης μεταξύ ανατολικής και δυτικής Ευρώπης».

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς είπε ότι η επόμενη Σύνοδος θα γίνει στα μέσα του Δεκεμβρίου στο Βελιγράδι και ο στόχος είναι να διευρυνθεί με τη συμμετοχή και μιας άλλης χώρας.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στάθηκε στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για μελλοντικές συνεργασίες στον τομέα της τεχνολογίας. Είπε, επίσης, ότι τέθηκαν επί τάπητος έργα στον τομέα της ενέργειας και αναφέρθηκε στον αγωγό EastMed.

Φωτογραφίες από τη συνάντηση Τσίπρα - Νετανιάχου:


Φωτογραφίες: EUROKINISSI/ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI

Διαβάστε επίσης: Στη στενή συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ αναφέρθηκε ο Τσίπρας στη συνάντηση με τον Νετανιάχου

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2018, 13:48