Τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ μέσα στο 2015 και την αντικατάστασή του με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στον ΣΚΑΪ και επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν είναι και δεν θα γίνει Κύπρος.

«Διαπιστώνω ότι όποιος μιλάει ελληνικά χρωστάει. Δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Θα αντικατασταθεί από φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Η πρώτη κατοικία δεν θα φορολογείται. Ο ΕΝΦΙΑ προέβλεπε ένα έσοδο 3,3-3,5 δισ. Εμείς με την κατάργησή του θα έχουμε έσοδο περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Θα αποκαταστήσουμε την απώλεια του 1,8 δισ.» δήλωσε ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ωστόσο πως κάθε νόμος αντικαθίσταται από νόμο που θα ψηφιστεί και πως οι δόσεις που εκκρεμούν αφορούν το 2014. «Συνεπώς οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ για το 2014 πρέπει να πληρωθούν κανονικά. Κάθε νόμος υλοποιείται από τη στιγμή που ψηφίζεται στη Βουλή. Το 2015 δεν θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ. Αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε για δόση που ισχύει για το 2014» συμπλήρωσε και συνέχισε λέγοντας ότι ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. «Η πρώτη κατοικία δεν θα φορολογείται και δεν αναφέρομαι σε αυτούς που έχουν σπίτια με… τρεις πισίνες, αυτούς θα τους βρούμε και θα πληρώσουν» τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ερχόμαστε να σταματήσουμε την καταστροφή και να δουλέψουμε βήμα βήμα για την ανόρθωση της οικονομίας. Το μεταβατικό στάδιο θα είναι κρίσιμο και πρέπει να έχουμε χρήματα στα ταμεία για να προχωρήσουμε.

»Το 2015 ο Έλληνας δεν θα χάσει το σπίτι του, την πρώτη κατοικία. Θα μειώσουμε τις αντικειμενικές αξίες. Τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα θα ελαφρυνθούν φορολογικά».

Για το περιουσιολόγιο, επεσήμανε πως δεν θα είναι μέσο φορολόγησης και πως στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και όχι η αύξηση των φορολογικών συντελεστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το θέμα των καταθέσεων ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε πως «η Ελλάδα δεν είναι Κύπρος ούτε θα γίνει. Δεσμεύομαι και εγώ αλλά και η ΕΚΤ». «Οι καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών» συμπλήρωσε «είναι εγγυημένες, οι τράπεζές μας είναι στο ευρωσύστημα. Η εύρυθμη λειτουργία των ελληνικών τραπεζών είναι εγγυημένη από την ΕΚΤ. Είναι μια κινδυνολογία στην οποία δεν τσιμπάει ο κόσμος».

Σχετικά με το πού θα βρει χρήματα για να πραγματοποιήσει το πρόγραμμα που είχε εξαγγείλει στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Ερχόμαστε για να πάρει ανάσα ο μεροκαματιάρης και ο φορολογούμενος. Τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα θα ελαφρυνθούν φορολογικά. Σίγουρα το μεταβατικό στάδιο θα είναι ένα δύσκολο στάδιο. Οι φοροφυγάδες, οι λαθρέμποροι, οι off-shore, αυτοί που έχουν βίλες και κότερα αδήλωτα, αυτοί θα έχουν πρόβλημα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως είναι εύκολο να τους βρούμε. Το περιουσιολόγιο θα είναι εργαλείο, το εργαλείο μας για την πάταξη της φοροδιαφυγής».

Ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε πως μέχρι τις 12.000 ευρώ θα ισχύει το αφορολόγητο για όλους, ενώ υποστήριξε πως το όριο του πλούτου είναι πάνω από τις 42.000 που το ορίζει η ΝΔ. «Θα καταργήσουμε τους έκτακτους φόρους. Για να βρούμε να δώσουμε χρήματα πρέπει τα ταμεία μας να έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν. Αυτό σημαίνει αναδιανομή του βάρους, πάταξη της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος. Πάνω από 3.000 Έλληνες δεν δικαιολογούν τις περιουσίες τους με βάση τη λίστα Νικολούδη. Θα ψάξουμε όλες τις λίστες. Γιατί η λίστα Λαγκάρντ 2,5 χρόνια δεν απέφερε ούτε ένα ευρώ;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αρνείται να συνδιαλεχθεί, τονίζοντας: «Ζήτησα από τον πρωθυπουργό να βγούμε στα φώτα και να αντιπαραθέσουμε επιχειρήματα και όχι ψεύτικες υποσχέσεις. Αλλά δεν δέχτηκε, γιατί δεν έχει επιχειρήματα».

Μάλιστα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως έχει κάνει εθνική πολιτική τη γονυκλισία. «Εμείς λέμε, πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτό το δράμα, και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη ασφαλής επιλογή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το θέμα της αυτοδυναμίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «Δεν θέλω ούτε να σκέφτομαι καν ότι η χώρα θα χρειαστεί να πάει σε δεύτερες εκλογές» και εξέφρασε την πεποίθηση πως τελικά δεν θα πάει. «Ο ελληνικός λαός έχει και τη γνώση και την εμπειρία και τη σοφία, έχει και την εμπειρία με αυτή τη συγκυβέρνηση πώς λειτούργησε και τι όφελος άφησε στον ελληνικό λαό».

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, «ώστε να κυκλοφορήσει χρήμα στην αγορά και να τονωθεί η ρευστότητα».

Ερωτηθείς για το εάν θα… βάλει γραβάτα σε περίπτωση που συναντηθεί με τη Μέρκελ, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι δεν υπάρχει λόγος συνάντησης με τη Γερμανίδα καγκελάριο, καθώς στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι το ελληνικό θέμα να λυθεί μέσα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και όχι σε επίπεδο διμερών σχέσεων. «Δεν θα πάω στη Μέρκελ ως καλός μαθητής. Η διαπραγμάτευση δεν θα γίνει με τη Μέρκελ, αλλά με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αφού δεν έβαλα γραβάτα στον πάπα, δεν θα βάλω ούτε στη Μέρκελ».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης