Επίθεση στην Ελλάδα εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις του λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, βασικό θέμα της οποίας θα είναι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία, αλλά και η στάση της Άγκυρας στο συγκεκριμένο ζήτημα. O Τούρκος ΥΠΕΞ συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι «η Τουρκία δεν μπορεί να εγκλωβιστεί στα σύνορά της».

«Εμείς δεν λέμε σε κάποιες χώρες να αλλάξουν το όνομά τους όπως έκανε η Ελλάδα στη “Μακεδονία”. Ξέρετε πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι μια χώρα να αλλάζει το όνομά της, πόσο δύσκολο είναι για έναν λαό. Πού ήσασταν όταν η Ελλάδα ήταν τόσο κακομαθημένη και για 12 χρόνια εμπόδιζε την ένταξη της “Μακεδονίας”; Πού ήταν τότε η αλληλεγγύη σας;» είπε ο Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, υποστηρίζοντας μάλιστα πως «υπάρχει μεγαλύτερη Τουρκία από τη χώρα μας, η οποία δεν μπορεί να εγκλωβιστεί στα σύνορά της».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ισχύς ενός κράτους στην εξωτερική πολιτική καθορίζεται από τη στρατιωτική και οικονομική του δύναμη, καθώς και τη γεωπολιτική του θέση. Η Τουρκία τα έχει όλα αυτά και γίνεται ισχυρότερη κάθε μέρα. Το πιο σημαντικό από αυτά είναι ένα έθνος που ζει με την αγάπη στην πατρίδα… Από εκεί αντλεί τη δύναμή του. Το να σταματήσεις τους πολέμους δεν είναι εύκολο πράγμα. Αυτό απαιτεί ισχυρή ηγεσία. Πρέπει να υπάρχει ισχυρό κράτος, ισχυρή διπλωματία. Εδώ έχουμε έναν ισχυρό ηγέτη τον οποίο ζηλεύει ο κόσμος, τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» πρόσθεσε.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε, επίσης, ότι «ως Τουρκία δεν θα περιοριστούμε στα σύνορά μας και θα πρέπει να δραστηριοποιηθούμε σε όλο τον κόσμο».

Όσον αφορά τις συζητήσεις για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε: «Όταν πρόκειται για την ασφάλεια του έθνους μας, δεν κάνουμε παραχωρήσεις. Στεκόμαστε δίπλα στις χώρες που είναι υποψήφια μέλη του ΝΑΤΟ – στη Σουηδία και στη Φινλανδία. Αυτό που θέλουμε από αυτούς δεν είναι αδύνατο: Υποστηρίζετε την τρομοκρατία… σταματήστε να το κάνετε. Οι τρομοκράτες βρίσκονται στη χώρα σας, τους έχετε ανοίξει τις πόρτες σας, επιτρέπετε τις δραστηριότητές τους, κάνετε τα στραβά μάτια στη χρηματοδότησή τους. Τους επιτρέπετε να κάνουν τη δουλειά τους και δεν τους εμποδίζετε. Αν θέλετε να είστε σύμμαχος, δεν μπορείτε να βλέπετε την Τουρκία ως εχθρική χώρα. Δεν μπορείτε να επιβάλλετε εμπάργκο λόγω του αγώνα της κατά της τρομοκρατίας. Αν δεν μπορείς να τα εφαρμόσεις αυτά, τότε δεν μπορείς να είσαι μέλος του ΝΑΤΟ, είναι τόσο απλό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης