Νέος γύρος επαφών ξεκίνησε από χθες στη Βιέννη, με στόχο την επίλυση του θέματος ονομασίας της ΠΓΔΜ. Χθες ο Έλληνας ΥΠΕΞ είχε επαφές με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ.

Νέος γύρος επαφών ξεκίνησε από χθες στη Βιέννη, με στόχο την επίλυση του θέματος ονομασίας της ΠΓΔΜ. Χθες ο Έλληνας ΥΠΕΞ είχε επαφές με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νικόλα ΝτιμιτρόφΑπό τα ραντεβού στην αυστριακή πρωτεύουσα απουσιάζουν οι διαπραγματευτές Βασιλάκης και Ναουμόφσκι, καθώς η διαπραγμάτευση φαίνεται ότι έχει μεταφερθεί σε επίπεδο υπουργών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα οι δύο υπουργοί θα έχουν συνάντηση με τον Μάθιου Νίμιτς, στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων τις οποίες έχει ήδη αναγγείλει ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, ως μέρος της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας.

Οι επαφές των δύο ΥΠΕΞ αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες.

Ο κ. Κοτζιάς δεν αναμένεται πάντως να καταθέσει στους συνομιλητές του το προσχέδιο συμφώνου που ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση για συνολική λύση του Σκοπιανού.

Τσίπρας: «Είμαστε οι μοναδικοί που μπορούμε να πετύχουμε λύση»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαστε οι μοναδικοί που μπορούμε να πετύχουμε λύση για το ζήτημα της ΠΓΔΜ», τόνισε χθες ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Μεταξύ άλλων είπε πως η κυβέρνηση συνεχίζει τη διαπραγμάτευση με τους γείτονες για μια λύση που βασίζεται στη σύνθετη ονομασία erga omnes και προβλέπει συνταγματική αλλαγή.

Επανέλαβε πάντως ότι είναι εκτός πραγματικότητας το να μην δοθεί το όνομα Μακεδονία υποστηρίζοντας ότι «έχουμε αναλάβει ευθύνη να κλείσουμε με αξιοπρέπεια και πατριωτική ευθύνη και να αποτρέψουμε χειρότερα στο μέλλον για τη χώρα».

Για το συλλαλητήριο είπε ότι «δεν αγνοούμε κανέναν Έλληνα πολίτη που εκφράζει τη γνώμη του ελεύθερα» ενώ στη συνέχεια επιχείρησε να ορίσει το μήνυμα των μεγάλων συγκεντρώσεων.

«Ποιο ήταν το μήνυμα: Η ελληνικότητα της Μακεδονίας; Να μην επιδιώξουμε λύση στο πρόβλημα που είναι ανοικτό από το 1992; Αν αυτό είναι το μήνυμα είναι λάθος, είναι σε βάρος των εθνικών συμφερόντων» είπε ο πρωθυπουργός.

«Αυτό που καλείται μέσα από διαπραγμάτευση η χώρα δεν είναι να δώσει αλλά να πάρει πίσω. Να πείσει τους γείτονες να σταματήσουν να χρησιμοποιήσουν τον όρο Μακεδονία χωρίς προσδιορισμό, να σταματήσουν παντού τις αλυτρωτικές αναφορές, να τους πείσει να μην σφετερίζονται σύμβολα και ονόματα που δεν τους ανήκουν» συνέχισε κάνοντας λόγο για σημαντικά βήματα μετά τη συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός που οδήγησε στη μετονομασία του αεροδρομίου και μιας εθνικής οδού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης