Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η απολογία του Θεόδωρου Τσουκάτου και οι αναφορές του για τα 16 δις δρχ που φέρεται ότι ήταν ιδιωτική χρηματοδότηση του ΠΑΣΟΚ, για το 2000. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, που ήταν άλλωστε πάγια τακτική όπως εξήγησε ο κ. Τσουκάτος, ενώ ζήτησε να συσχετιστεί η δικογραφία στο φάκελο με τα δάνεια των κομμάτων.

Με την παραγγελία της στην επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας, Μαριάννα Ψαρουδάκη , η κ. Δημητρίου ζητεί να διερευνηθεί αν έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενες πράξεις με αφορμή τα δημοσιεύματα του Τύπου, στα οποία παρατίθενται αποσπάσματα από την απολογία του άλλοτε «στρατηγού» του ΠΑΣΟΚ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτά ο κ.Τσουκάτος αναφέρεται αναλυτικά στο καθεστώς χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως μόνο το ΠΑΣΟΚ στην προεκλογική περίοδο του 2000 πήρε «ιδιωτική χρηματοδότηση» περί τα 16 δις δρχ. Μάλιστα αναφέρθηκε στα εκτεταμένα έξοδα που ήταν π.χ

-Μετακινήσεις ετεροδημοτών με αεροπλάνα, πλοία και λεωφορεία.

 -Διαφήμιση σε ΜΜΕ (κανάλια, εφημερίδες, ραδιόφωνα)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Προεκλογικές συγκεντρώσεις : Φώτα, μεγάφωνα, εξέδρες, μετακινήσεις φίλων κόμματος

-Υλικά εκτύπωσης (φυλλάδια κλπ)

Οι αναφορές αυτές έγιναν στο δικαστήριο καθώς τόσο ο πρόεδρος του δικαστηρίου όσο και η εισαγγελέας συμφώνησαν πως τελικά οι περισσότερες ερωτήσεις τους ήταν ουσιαστικά εκτός κατηγορητηρίου, αφού κατέτειναν στον τρόπο χρηματοδότησης των κομμάτων, που είναι και η βασική θέση του κ.Τσουκάτου για την κατάληξη των χρημάτων (σ.σ στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ).

Πρόεδρος: Είπαμε ένα νούμερο για το 2000; 16 δισεκατομμύρια δραχμές από ιδιωτική χρηματοδότηση εταιριών;

Τσουκάτος: Ναι, υπήρχαν εθνικές εκλογές τότε, αλλά εγώ δεν ήμουν στην επιτροπή.

Πρόεδρος: Ποιες είναι αυτές οι εταιρείες;

Τσουκάτος: Δεν μπορώ να αναφέρω ονόματα, υπάρχει κώδικας εχεμύθειας γιατί αυτές οι εταιρείες δεν ήθελαν να βγαίνουν τα ονόματά τους. Πολλές από αυτές χρηματοδοτούν και σήμερα πολιτικά κόμματα από κονδύλια για δημόσιες σχέσεις που έχουν.

Ο άλλοτε «στρατηγός» του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας αυτοκριτική είπε πως ένα από τα μεγάλα λάθη του ήταν πως εξαρχής δεν πολέμησε όπως έπρεπε την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων από εταιρείες κάτι που αποτελούσε και αποτελεί πάγια πρακτική: «Κανείς όμως δεν ήθελε και δεν θέλει να ερευνήσει την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων». Επικαλέστηκε μάλιστα και σχετικό απόσπασμα από το βιβλίο του Κ. Σημίτη που εκδόθηκε το 2015 και μιλά για την ιδιωτική χρηματοδότηση ως πάγια πρακτική των πολιτικών σχηματισμών.

Διαβάστε επίσης:

Σκάνδαλο Siemens: Λάβρος κατά ΠΑΣΟΚ ο Τσουκάτος

Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε από τη ΝΔ για τα 200 εκατομμύρια

 Καταδίκη-κόλαφος της ΝΔ για κόκκινα δάνεια

Στο “σκαμνί” πολιτικοί και τραπεζικοί για τα “θαλασσοδάνεια” ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης