Δύο σχεδόν παράλληλα εξελισσόμενα πολιτικά σκηνικά μ’ έναν υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ και έναν των ΑΝΕΛ, με παραιτήσεις, απομακρύνσεις και ένα άνευ προηγουμένου αλαλούμ, καταδεικνύουν τους τριγμούς στην κυβερνητική συνοχή, με τα σενάρια ανασχηματισμού να έρχονται στο προσκήνιο.

Έντονοι τριγμοί στην κυβερνητική συνοχή, με τα σενάρια ανασχηματισμού να έρχονται στο προσκήνιο​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Αφενός, οι παλινωδίες στην υπόθεση του Μανώλη Σφακιανάκη με τις τέσσερις διαδοχικές ανατροπές μέσα σ’ ένα 24ωρο για το αν μένει ή όχι στη θέση του, μετά την απόφαση του αρμόδιου υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα να τον «καρατομήσει» από την ηγεσία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Αφετέρου, η όψιμη όσο και δημόσια «κρίση ειλικρίνειας» από τον Παναγιώτη Σγουρίδη ότι ο πρωθυπουργός παραπλάνησε προεκλογικά τους αγρότες, με συμπεριφορά όμοια με του Γιώργου Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά.

Έπειτα από έναν κύκλο τηλεφωνημάτων, συνεννοήσεων, ανακοινώσεων που οδηγούσαν σε αντικρουόμενες πληροφορίες για το αν θα παραμείνει ή όχι στη θέση του ο Μανώλης Σφακιανάκης, ελήφθη… σολομώντεια απόφασηΗ αποδοχή της παραίτησης του Παναγιώτη Σγουρίδη από το κυβερνητικό σχήμα ήταν δεδομένη. Το αντίθετο θα έδινε την εικόνα ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να ελέγξει τους υπουργούς του, τα λεγόμενά τους και, τελικώς, το έργο τους, ενώ παράλληλα θα πυροδοτούσε την οργή στελεχών της Κουμουνδούρου.

Στην υπόθεση του Μανώλη Σφακιανάκη, τα πράγματα αποδείχθηκαν πιο περίπλοκα. Πολιτικές πηγές αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν πήρε θέση. Ο τραγέλαφος, όμως, που ακολούθησε την απόφαση του Νίκου Τόσκα να εκδιώξει τον υποστράτηγο φανερώνει παρασκήνιο που φθάνει μέχρι τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται ο πρωθυπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έπειτα από έναν κύκλο τηλεφωνημάτων, συνεννοήσεων, ανακοινώσεων που οδηγούσαν σε αντικρουόμενες πληροφορίες για το αν θα παραμείνει ή όχι στη θέση του ο Μανώλης Σφακιανάκης, ελήφθη… σολομώντεια απόφαση για να δοθεί τέλος στο αλαλούμ. Τοποθετείται βοηθός επιτελάρχη στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., αλλά δεν αλλάζει γραφείο και αναλαμβάνει και… εποπτεύων της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία πάντως θα αποκτήσει νέο επικεφαλής. Με λίγα λόγια… χρυσή εφεδρεία.

Η απόφαση αυτή ήρθε να «διασώσει» -προσωρινά έστω- τον Νίκο Τόσκα, αλλά η αποδοκιμασία στο πρόσωπό του είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλη. Δεδομένο είναι ότι ο κυβερνητικός σχηματισμός έχει πέσει σε «τρικυμία» και ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να τον βάλει σε τάξη και να πατάξει τα φαινόμενα κακών επιλογών, χειρισμών και άκριτων δηλώσεων από πλευράς υπουργών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης