Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε ομιλία του στην αποψινή εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής (ΚΟΑ) του Κόμματος, στο Ίλιον, για την Πολιτική Προστασία, υπογράμμισε ότι “ο ταξικός χαρακτήρας της αστικής πολιτικής, η αναγκαστική υπόκλιση στο κέρδος ως μοναδικού κριτηρίου είναι η βαθύτερη αιτία για τη συστηματική υπονόμευση της πολιτικής προστασίας σε συνθήκες καπιταλισμού”.

“Οι μεγάλες ευθύνες όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, μηδεμιάς εξαιρουμένης, αποκαλύπτονται ξεκάθαρα στην προώθηση μιας πολιτικής αστικής ανάπτυξης στην οποία μοναδικό κριτήριο είναι η συνεχής αύξηση του κέρδους. Κριτήριο που οδηγεί στις συνεχείς εκπτώσεις των αναγκαίων μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος” είπε, τονίζοντας “αυτό το κριτήριο αποκλείει ουσιαστικά μέτρα προστασίας από τους κινδύνους. Αποκλείει την επαρκή χρηματοδότηση κατάλληλων δομών. Αποκλείει τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό με στόχο τις κοινωνικές ανάγκες”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσθεσε ότι οι “νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, περιλαμβάνουν διατάξεις, οι οποίες στην πράξη υπονομεύουν συστηματικά την πολιτική προστασία” και επικαλέστηκε, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, συγκεκριμένες διατάξεις του “πρόσφατου αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου της ΝΔ, μεγάλο τμήμα του οποίου, πρέπει να πιστωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ που το είχε προετοιμάσει”.

Είπε ακόμα ότι το καπιταλιστικό κράτος συνεχίζει να διαμορφώνει συνθήκες “πυριτιδαποθήκης” απειλώντας με καταστροφή τεράστιας κλίμακας, με δυνητικά μεγάλο αριθμό θυμάτων, σε περίπτωση ενός ατυχήματος” στην περιοχή της δυτικής Αθήνας και της δυτικής Αττικής.

Αναφερόμενος στην αντιπλημμυρική προστασία είπε ότι “το πλαίσιο πολιτικής προστασίας απ’ τις πλημμύρες, που δημοσίευσε πρόσφατα η κυβέρνηση της ΝΔ είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, αυτού του αδιέξοδου – για τον εργαζόμενο λαό – δρόμου ανάπτυξης”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Ο αστικός αντιπλημμυρικός σχεδιασμός, τελικά περιστρέφεται γύρω από εκείνο το κομμάτι που μπορεί να εμπορευματοποιηθεί άμεσα, δηλαδή, τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Όμως, ακόμα και αυτά, υλοποιούνται με λάθος σχεδιασμό και λάθος τρόπο, αναφορικά με την ικανότητα που έχουν να καλύψουν τις λαϊκές ανάγκες” είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

Προσθέτοντας ότι “η ουσιαστική πρόληψη, αλλά και η ουσιαστική αντιμετώπιση των φαινόμενων όταν συμβαίνουν, είναι τελικά ασύμβατη με την ίδια την καπιταλιστική ανάπτυξη” σημείωσε ότι “ο ίδιος ο σχεδιασμός αντιπλημμυρικής προστασίας είναι ένα γενικόλογο ευχολόγιο, ένας κατάλογος από τίτλους δράσεων που πρέπει να υλοποιήσουν κατά βάση οι δήμοι, πραγματικός στόχος του οποίου είναι να κατανείμει τις ευθύνες για τις ελλείψεις, μετά την εκδήλωση της πλημμύρας”.

Δεν παρέλειψε να αναφέρει οτι “πέραν αυτού, οι αρμοδιότητες ανατίθενται στους δήμους, χωρίς να υφίσταται χρηματοδότηση, σχετικό προσωπικό ή εκπαίδευση, ουσιαστικά, μεταφέροντας το κόστος με ανταποδοτικό τρόπο στους δημότες”.

Αναφορικά με την αντισεισμική προστασία, την προστασία απο τις πυρκαγιές και τα βιομηχανικά ατυχήματα μεγάλης έκτασης” διαπίστωσε “μεγάλα κενά τόσο σε επίπεδο πρόληψης και επίπεδο σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης” όσο και σε “ανεπάρκεια προσωπικού και μέσων της Πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ, των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας”.

“Το ίδιο το νομοθετικό πλαίσιο της πολιτικής προστασίας με τα κενά που έχει, σε συνδυασμό με τον ελλιπή έλεγχο εφαρμογής των σχετικών κανονισμών, οδηγούν τελικά στη σημερινή εκρηκτική κατάσταση” είπε ο Δ. Κουτσούμπας προσθέτοντας “είναι βαθιά ταξική επιλογή τους, αυτό το χάλι. Κι ας λένε, ό, τι θέλουν, για να κρύψουν ακριβώς αυτό. Είναι μέρος της μεγαλύτερης εικόνας της ζωής μας, γιατί η πολιτική που θυσιάζει τη ζωή και το περιβάλλον, για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, είναι η ίδια με αυτήν που κόβει μισθούς και συντάξεις, κατεδαφίζει εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα”.

Είπε ακόμα ότι είναι ψεύδος ο ισχυρισμός για έλλειψη πόρων για την πολιτική προστασία την ώρα που κάθε χρόνο δίνονται 4 δισ.Euro για τις στρατιωτικές ανάγκες του ΝΑΤΟ, και χαρίζονται χρέη δισεκατομμυρίων στο μεγάλο κεφάλαιο, σε συγκεκριμένους μονοπωλιακούς ομίλους ή απαλλάσσονται απο την φορολογία και την ίδια ώρα αυτοί οι όμιλοι εξάγουν κεφάλαια σε άλλες χώρες.

“Η υλοποίηση των σημερινών επιστημονικών και τεχνολογικών δυνατοτήτων, για την πρόληψη και την προστασία από φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές, μπορεί να διασφαλισθεί μόνο στα πλαίσια μιας ανώτερης οργάνωσης της κοινωνίας, όπου σκοπός της ανάπτυξης θα είναι η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και όχι το καπιταλιστικό κέρδος” υπογράμμισε.

Κάλεσε την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα “να πάρουν την ίδια την υπόθεση στα χέρια τους” προσθέτοντας “μπαίνουμε μπροστά, για να δυναμώσουν άμεσα οι αγώνες του λαού για να απαιτήσουμε αποφασιστικά την ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασικών οικοσυστημάτων και στο πλαίσιό της, τη Δασοπροστασία, με σύγχρονο αντιπυρικό σχεδιασμό”.

Στο ίδιο πλαίσιο συμπεριέλαβε αιτήματα συνολικά για την πολιτική προστασία και τις αναγκαίες υποδομές και προσωπικό, με ιδιαίτερη πρόνοια για περιοχές όπου υπάρχουν βιομηχανικές εγκαταστάσεις με επικίνδυνες ουσίες”, χωρίς να περιορίζεται μόνο σε αυτές.

“Απέναντι σ’ αυτόν τον αδιέξοδο δρόμο, μια νέα κοινωνία, ο σοσιαλισμός, ανατέλλει ως μονόδρομος. Σ’ αυτό το πλαίσιο, το κύριο βάρος θα δίνεται στη συνολική διαχείριση της γης και στην προστασία και ανόρθωση των δασικών οικοσυστημάτων, που απαιτεί μέσο – μακρο – πρόθεσμο επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό και ενιαία αντιπυρική προστασία, με κύριο βάρος στην πρόληψη και την ειδική διαχείριση της δασικής βλάστησης” τόνισε.

Είπε ότι το ΚΚΕ στο αμέσως επόμενο διάστημα θα παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις του για τον συνολικό σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας.

Πρόσθεσε ότι “δυναμώνοντας αυτόν τον προσανατολισμό, το εργατικό-λαϊκό κίνημα, με αποφασιστικότητα, μπορεί να παλέψει για άμεσα ζητήματα” και κατέθεσε συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο που συμπυκνώνεται στην εκπόνηση ολοκληρωμένου, ουσιαστικού, επιστημονικού σχεδιασμού συνδυαστικής αποτίμησης για το σύνολο των κινδύνων, φυσικών και τεχνολογικών, με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους και την λήψη των αναγκαίων άμεσων μέτρων πρόληψης εκδήλωσης καταστροφών και ελαχιστοποίησης των επιπτώσεών τους.

“Από δω από το Ίλιον από τις πολύπαθες εργατογειτονιές της Δυτικής Αθήνας, απευθύνουμε κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης και συστράτευσης με το ΚΚΕ για να οργανωθεί η διεκδίκηση, η πάλη, για να αλλάξει ο συσχετισμός σε όφελος της λαϊκής πλειοψηφίας που στενάζει από την πολιτική που ενισχύει τους επιχειρηματικούς ομίλους σε βάρος της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, πολιτική με την οποία ευθυγραμμίζονται η κυβέρνηση της ΝΔ τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ πριν, και όλα τα κόμματα του συστήματος. Τώρα με το ΚΚΕ για την προστασία της ζωής μας, της ζωής των παιδιών μας” κατέληξε στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σημειώνεται, τέλος, οτι μετά την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα ακολούθησαν θεματικές παρεμβάσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης