Με το χρυσό μετάλλιο της Βουλής, στο οποίο απεικονίζεται ανάγλυφα η μορφή του Περικλή, τιμήθηκε το πρωί ο Ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες, για την προσφορά του στην παγκόσμια κοινότητα και ειρήνη. Προηγουμένως ο κ. Πέρες κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, χαρακτήρισε ιστορική για το ελληνικό κοινοβούλιο, τη σημερινή ημέρα, λόγω της τιμητικής παρουσίας του Προέδρου του Ισραήλ, «ενός ανθρώπου που συνέβαλε στην ειρήνη σε μία περιοχή που δοκιμάστηκε πολύ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι λαοί μας επιθυμούν να ζήσουν σε ειρήνη και δημοκρατία» είπε ο πρόεδρος της Βουλής και τόνισε πως «η συνεργασία των χωρών δεν είναι συγκυριακή, αλλά στρατηγική επιλογή για την ειρήνη στην περιοχή, την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, τον τουρισμό, τον πολιτισμό».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ισραήλ εξέφρασε ιδιαίτερη χαρά για την παρουσία του «στο λίκνο της Δημοκρατίας», σημειώνοντας ότι ο ίδιος υπήρξε μέλος κοινοβουλίου επί 48 χρόνια. «Τα κοινοβούλια αποτελούν πνεύματα ισχυρά που δίνουν άνεμο στην ψυχή», είπε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στον Περικλή, τονίζοντας ότι «χωρίς αυτόν δεν θα ξέραμε πώς να μιλήσουμε, ιδιαίτερα στο κοινοβούλιο, αλλά αυτά τα ξεχνάμε συνήθως».

«Η Ελλάδα», πρόσθεσε κ. Πέρες, «δεν έχει μόνο ένδοξο παρελθόν, αλλά και ένα μεγάλο μέλλον» καθώς επίσης και «μία σημαντική και δεσπόζουσα ιστορία που διέπεται από πνεύμα αλληλεγγύης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση της χώρας μας, ο πρόεδρος του Ισραήλ είπε ότι «δεν πρέπει να είμαστε πολύ θλιμμένοι, γιατί από την κρίση μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα». «Οι άνθρωποι έχουν πάντα δυνατότητες να ξεπεράσουν τις κρίσεις», εκτίμησε και «το μέλλον που έρχεται μπορεί να φέρει τους δύο λαούς σε νέους δρόμους, ιδίως της επιστήμης».

«Οι χώρες μας», κατέληξε ο κ. Πέρες, «μπορεί να είναι μικρές, αλλά μπορούν να γίνουν μεγάλες, τόσο στο πνεύμα, όσο και στην επιστήμη, για την οικοδόμηση ενός πολλά υποσχόμενου μέλλοντος, σε έναν κόσμο με πολύ μεγάλες αλλαγές σε σημείο να μην τον αναγνωρίζουμε σε δέκα χρόνια» και στο σημείο αυτό εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι δύο λαοί μας θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε σημαντικά επιτεύγματα».

Στη συνέχεια το πρόγραμμα του κ. Πέρες περιελάμβανε επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου ο υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του.

Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης