Στην αντιμετώπιση του προσφυγικού στην Ελλάδα αναφέρεται δημοσίευμα του Spiegel.

Ο συντάκτης του κειμένου αναφέρει ότι: «Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση στην Αθήνα θέλει να μειώσει στο μισό τους κατάμεστους προσφυγικούς καταυλισμούς στο Αιγαίο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας ανέφερε σε μια επίσκεψή του στη Λέσβο πως “ο αριθμός των αιτούντων άσυλο θα μειωθεί στους 6.500 ώστε να συνάδει με τις δυνατότητες των κέντρων φιλοξενίας. Πάω στοίχημα”. Μόνο όμως στη Μόρια της Λέσβου οι πρόσφυγες είναι 7.000, διπλάσιος αριθμός από αυτόν που προβλέπεται. Πως θα τα καταφέρει λοιπόν;»

Το άρθρο συνεχίζει: «Για να επισπευσθεί η διαδικασία χορήγησης ασύλου θα πρέπει να προσληφθούν δεκάδες υπάλληλοι. Η Ελλάδα προσπαθεί μαζί με άλλες χώρες της Μεσογείου να ασκήσει πίεση στην ΕΕ για μια δικαιότερη κατανομή των προσφύγων. Επ’ αυτού διεξάγονται τώρα διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες. Ωστόσο επικριτικές φωνές αμφιβάλλουν εάν τα σχέδια της Αθήνας είναι κατάλληλα ώστε να καταπολεμήσουν τις αιτίες για την ανθρωπιστική καταστροφή στους καταυλισμούς.»

«Σύμφωνα με την συμφωνία ΕΕ –Τουρκίας πριν από δυο χρόνια, η Ελλάδα οφείλει να κρατά τους αιτούντες άσυλο μέχρι να μελετηθεί το αίτημά τους. Δεδομένου όμως ότι καταφθάνουν ολοένα και περισσότεροι πρόσφυγες από την Τουρκία, θα συνεχίσουν να φυτοζωούν στα ακατάλληλα hotspots. Την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε τη Λέσβο. Υποσχέθηκε επενδύσεις, έργα υποδομής και οικονομική βοήθεια στους κατοίκους του νησιού. Εκείνοι όμως τον υποδέχθηκαν με μια γενική απεργία και διαδηλώσεις» καταλήγει το δημοσίευμα του Spiegel.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης