του Κώστα Ιερίδη

Πρωταθλητές στο real estate, ενδεχομένως και «εγκλωβισμένοι» σε ακίνητα που δύσκολα θα μπορούσαν να πουλήσουν, είναι κάποιοι βουλευτές. Αυτό προκύπτει από τα δημοσιοποιημένα στοιχεία του πόθεν έσχες των 300 της Βουλής για τις οικονομικές χρονιές 2015 και 2014 που αντιστοιχούν στα οικονομικά έτη 2014 και 2013.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικά (κατά αριθμό ακινήτων):

-Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης εμφανίζει 51 εγγραφές ακινήτων.

– Ο Θεόδωρος Πάγκαλος διαθέτει «σταθερά» συνολικά 49 ακίνητα, τα οποία απέκτησε σταδιακά από το 1984 έως και το 2008, οπότε ο ΕΝΦΙΑ αποτελούσε ακόμη «σκέψη». Όπως αναφέρεται στο πόθεν έσχες του 2015, «ουδεμία μεταβολή» υπήρξε στην περιουσιακή κατάσταση ακινήτων συγκριτικά με το 2014.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευτύχης Δαμιανάκης εμφανίζει 26 εγγραφές, με τα περισσότερα ακίνητα να προέρχονται από κληρονομιά.

-Η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη διαθέτει εγγραφές που αντιστοιχούν σε 25 ακίνητα. Δύο από αυτά, όπως σημειώνεται στο πόθεν έσχες, είναι δεσμευμένα από την κοινότητα του Savoie.

– Ο ανεξάρτητος βουλευτής Πατρών Νίκος Νικολόπουλος αναφέρει στο πόθεν έσχες ότι δεν υπήρξε καμία μεταβολή μέσα στο 2014. Έτσι, σύμφωνα με παλαιότερο πόθεν έσχες, παρουσιάζει 22 εγγραφές που αφορούν σε διαμερίσματα, αποθήκες και γραφεία.

– Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει ότι το 2014 δεν επήλθε μεταβολή στην ακίνητη περιουσία του, η οποία -σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του- απαρτιζόταν από 21 ακίνητα (διαμερίσματα, οικόπεδα, αποθήκες κ.λπ.), σε ορισμένα εκ των οποίων είναι συνιδιοκτήτης. Στη δήλωση της περιουσιακής του κατάστασης για το 2013 αναφέρει αλλαγή στο εμβαδόν ακινήτου του, που επήλθε λόγω τακτοποίησης με τον νόμο 4178/2013, καθώς και προσαύξηση κατά 5% του ποσοστού σε άλλο ακίνητο, του οποίου έχει την επικαρπία, που επήλθε λόγω αποδοχής κληρονομιάς.

-Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής αναφέρει στο πόθεν έσχες του 2015 ότι δεν υπάρχει καμία μεταβολή σε σχέση με αυτό του 2014, όπου υπάρχουν 14 εγγραφές.

Πρωταθλητές στο real estate, ενδεχομένως και «εγκλωβισμένοι» σε ακίνητα που δύσκολα θα μπορούσαν να πουλήσουν, είναι κάποιοι βουλευτές– Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης εμφανίζει 14 εγγραφές ακινήτων. Να σημειώσουμε ότι παλαιότερα έχει δηλώσει ότι η πραγματική του ακίνητη περιουσία περιλαμβάνει μια διώροφη μονοκατοικία στη Νέα Ερυθραία που έχει κληρονομήσει, ενώ η σύζυγός του έχει ένα διαμέρισμα για το οποίο αποπληρώνει δάνειο. Όσο για τις 14 εγγραφές, σύμφωνα με τον ίδιο, αφορούν στα δύο παραπάνω ακίνητα, κάτι που δημιουργεί «εσφαλμένες εντυπώσεις».

– Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος εμφανίζει 12 εγγραφές που αφορούν σε ακίνητα που έχει αποκτήσει σταδιακά από το 1998 έως και το 2014.

-Ο πρόεδρος της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος σημειώνει ότι δεν υπάρχει μεταβολή στην περιουσιακή του κατάσταση το 2015. Το ίδιο αναφέρει στο πόθεν έσχες του 2014, ενώ, σύμφωνα με την αντίστοιχη δήλωση του 2013, εμφανίζει εγγραφές που αφορούν σε 10 ακίνητα.

-Ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς σημειώνει στο πόθεν έσχες του 2014 ότι δεν υπήρξε μεταβολή εκτός από το ότι έγινε νέα μέτρηση ενός εκ των ακινήτων του από πολιτικό μηχανικό και από 554,25 τ.μ. είναι 566,21 τ.μ. Σύμφωνα με το πόθεν έσχες του 2013, διαθέτει έξι ακίνητα ο ίδιος και έξι η σύζυγός του.

-Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίζει επτά εγγραφές ακινήτων.

– Η πρώην υφυπουργός Υποδομών Μαρίνα Χρυσοβελώνη διαθέτει 33 εγγραφές, από τις οποίες μεγάλος αριθμός αντιπροσωπεύει εμπράγματα δικαιώματα που διατηρεί η ίδια επί των ακινήτων. Για παράδειγμα, σε 14 ακίνητα διαθέτει δικαιώματα 12,5% (για καθένα).

-Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά δηλώνει δύο ακίνητα, το πρώτο από γονική παροχή 256 τ.μ. και το δεύτερο από αγορά 62 τ.μ. Ο σύζυγός της δηλώνει διαμερίσματα, οικόπεδα, αγροτεμάχια, αποθήκες και οικία, σε κάποια από τα οποία δεν έχει την πλήρη ιδιοκτησία.

-Ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης δηλώνει διαμέρισμα 71 τ.μ., αποθήκη 243 τ.μ., οικόπεδο 199 τ.μ., το 50% σε οικόπεδο 769,84 τ.μ. και σε ακόμη ένα 815 τ.μ., το 25% σε μία οικία 300 τ.μ. Επίσης, δηλώνει ότι κατέχει δύο αγροτεμάχια, το ένα δύο στρεμμάτων και το άλλο 500 τ.μ. Η σύζυγός του δηλώνει ότι κατέχει ένα διαμέρισμα 80 τ.μ. και το 50% σε αγροτεμάχιο 2,4 στρεμμάτων.

-H Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει τρεις εγγραφές ακινήτων. Από αυτά στα δύο, που έχουν προέλθει από κληρονομιά, έχει δικαιώματα κατά 50% και στο τρίτο, που έχει αγοράσει, διαθέτει δικαιώματα 100%.

-Ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας δηλώνει ένα ακίνητο 105 τ.μ. που απέκτησε το 1991. Η σύζυγός του έχει στην κατοχή της δύο ακίνητα από 120,54 τ.μ. που απέκτησε το 1993, εκ των οποίων το ένα είναι ακόμη ημιτελές.

-Τέλος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διαθέτει μόνο ένα διαμέρισμα 114 τ.μ.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης