«Αν τα πράγματα πάνε όπως τα θέλει ο Έλληνας πρωθυπουργός, ενδεχομένως να βλέπαμε στην Αθήνα ένα ασυνήθιστο θέαμα: τον Αλέξη Τσίπρα με γραβάτα», σημειώνει σε ρεπορτάζ του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung ο Μ. Mάρτενς, αναφερόμενος στην παροιμιώδη ρήση του Τσίπρα στις αρχές της πρώτης πρωθυπουργικής του θητείας ότι θα φορούσε γραβάτα «μόνο σε περίπτωση που βρισκόταν μια κοινή λύση για την κρίση χρέους».

Όπως σημειώνει η εφημερίδα στο νέο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης Τσίπρα που πέρασε από τη Βουλή προβλέπονται περικοπές ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, μείωση των υψηλών συντάξεων κατά 18% καθώς και μείωση των φορολογικών απαλλαγών από το 2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ελληνική κυβέρνηση «θέλει να λάβει ως αντάλλαγμα (σ.σ. για τα νέα μέτρα) το αργότερο τον Ιούνιο ένα θετικό μήνυμα για την ελάφρυνση του χρέους. Μια τέτοια ευνοϊκή εξέλιξη στη διαπραγμάτευση θα ήταν άσος στο μανίκι του Τσίπρα. Μια τέτοια επιτυχία θεωρείται απαραίτητη, δεδομένου ότι εδώ και μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις δημοσκοπήσεις βρίσκεται πίσω από τη Νέα Δημοκρατία και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, τουλάχιστον κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες. Οι βουλευτικές εκλογές προβλέπεται να διεξαχθούν κανονικά τον Σεπτέμβριο του 2019».

«Πριν από την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή την Πέμπτη ο Αλ. Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το Eurogroup (…) της Δευτέρας θα αποφέρει‚θετικά αποτελέσματα‘ για την Ελλάδα» αναφέρει η FAZ.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε σε δημοσιογράφους στη Βουλή, τα νέα λίγο πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup ακούγονται «πολύ καλά για να είναι αληθινά» και όπως είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, μπορεί να είναι τόσο καλά «που να χρειαστεί να φορέσω γραβάτα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την προκαταρτική συμφωνία Ελλάδας-δανειστών στις αρχές Μαΐου στο επίκεντρο του Eurogroup θα βρεθεί το ζήτημα κατά πόσο το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο,«με απλά λόγια, εάν η χώρα μπορεί σε κάποια δεδομένη στιγμή να αποπληρώσει το χρέος της. Η θέση του Αλέξη Τσίπρα (και όχι μόνο) στην ερώτηση είναι ‘όχι’, γι’ αυτό οι Ευρωπαίοι πρέπει να παραιτηθούν από μέρος των χρημάτων που έχουν δανείσει είτε να μετατοπίσουν τις προθεσμίες εξόφλησης στις καλένδες», γράφει η Ηandelsblatt. «Μια απαίτηση που είναι τόσο παλιά όσο οι απεργίες και οι διαδηλώσεις κατά της πολιτικής λιτότητας», σημειώνει η εφημερίδα.

Με πληροφορίες από τη DW

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης