«Ήλθον, είδον και απήλθον» είναι η έκφραση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει κάποιος τη σύντομη μεν, αλλά συμβολική δε επίσκεψη του πάλαι ποτέ κραταιού άνδρα των Η.Π.Α., Μπιλ Κλίντον, στην Αθήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά το ραντεβού στου ΜαξίμουΟ πρώην πλανητάρχης αφίχθη, κάτω από άκρα μυστικότητα, στην Αθήνα το προηγούμενο Σάββατο στις 20:30 το βράδυ ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες της zougla.gr, επέλεξε για τη διαμονή του το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία που του παρείχε όλες τις ανέσεις.

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια, καθώς άνδρες της προσωπικής του φρουράς του είχαν γίνει η σκιά του, ενώ δεκάδες αστυνομικοί είχαν κατακλύσει τους δρόμους, γύρω από τη πλατεία Συντάγματος, προκειμένου να διασφαλίσουν την ομαλή διαμονή του στην ελληνική πρωτεύουσα.

Επισήμως, τα ραντεβού του στην Αθήνα είχαν διάρκεια μόλις 5 ώρες. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαμονή του ήταν μεν ολιγόωρη αλλά μεγαλύτερη των 5 ωρών. Μάλιστα συναντήθηκε κατ’ ιδίαν και με την Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή ήταν η τέταρτη φορά που ο πρώην πλανητάρχης επισκέφθηκε τη χώρα μας. Μετά την πρώτη,Μέσα στο λευκό βανάκι επίσημη επίσκεψή του ως πρόεδρος, είχε ξανάρθει το 2002 στη Σάμο για εκδήλωση του Ιδρύματος «Ανδρέας Παπανδρέου» (ΙΣΤΑΜΕ), το 2003 για να συμμετάσχει στο 6ο Συμπόσιο της Σύμης που είχε φιλοξενήσει ο Γιώργος Παπανδρέου στην Κω και πιο πρόσφατα, το 2007, για να μιλήσει σε εκδήλωση που είχαν διοργανώσει το Capital Forum και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

Aρθρογράφοι ξένων εφημερίδων που παρακολουθούν την πορεία του πρώην πλανητάρχη αναφέρουν ότι ο Μπιλ Κίντον έχει τη συνήθεια να εμφανίζεται εκεί όπου ξεσπούν τραγωδίες και καλεί τον υπόλοιπο κόσμο να παράσχει βοήθεια. Η ελληνική τραγωδία έχει προκληθεί από οικονομικά αίτια και όχι από κάποια πυρκαγιά ή πλημμύρα, ωστόσο οι κακουχίες είναι εξίσου πραγματικές και επώδυνες.

Στο τραπέζι οι επενδύσεις

Σαμαράς-ΚλίντονΣτην τελευταία του επίσκεψη συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά ενώ αμέσως μετά μίλησε σε Έλληνες και Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες στο Royal Room που διοργανώνει η Hellenic Initiative. Πρόκειται για πρωτοβουλία δημιουργίας ενός ταμείου για την προώθηση επενδύσεων στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον κ. Κλίντον φίλο της Ελλάδας και τον ευχαρίστησε για τη συμμετοχή του στην προσπάθεια που έχουν ξεκινήσει Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες με στόχο τη δημιουργία ενός Ταμείου που θα προωθεί αναπτυξιακές δράσεις στη χώρα μας.


(Οι Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες που συνοδεύουν τον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Μπιλ Κλίντον)

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η συνοδεία του κ. Κλίντον. Εισερχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου οι κάμερες στράφηκαν στην κουστωδία του η οποία αποτελούνταν από επιφανείς επιχειρηματίες, οικονομολόγους και… βοηθούς.

Ο… καφές του πλανητάρχη

Εκτός όμως από δουλειές και συναντήσεις, ο κ. Κλίντον δεν έχασε την ευκαιρία να «βολτάρει» στους δρόμους της Αθήνας και να χαλαρώσει πίνοντας τον αγαπημένο του καφέ.

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε, όσους είχαν επιλέξει το «Café Piazza Duomo» στο πεζόδρομο της Ευαγγελιστρίας, για διάλλειμα από τις δουλειές τους ή τα ψώνια τους στο κέντρο της Αθήνας. Εκείνη τη μέρα, το εν λόγω καφέ επέλεξε και ο πρώην πρόεδρος της Αμερικής Μπιλ Κλίντον, μαζί με πολυπληθή παρέα, κατά της διάρκεια της επίσκεψης του στο ιστορικό κέντρο.


(Ευδιάθετος απολαμβάνει τον καφέ του σε μία από τις πιο πολυσύχναστες καφετέριες της Αθήνας)

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ήταν ευδιάθετος και συνέχεια χαμογελαστός. Μάλιστα δεν αρνήθηκε να φωτογραφηθεί με όποιον του το ζήτησε. Έχει αναμφισβήτητα το χάρισμα της επικοινωνίας και δεν είναι τυχαία η πετυχημένη πορεία του στην πολιτική και μετέπειτα στις επιχειρήσεις. Στην παρέα ήταν συνεργάτες του, υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής Πρεσβείας της Αθήνας και η προσωπική του φρουρά.

Το «Café Piazza Duomo», με θέα τη Μητρόπολη, είναι από τα πιο δημοφιλή σημεία συνάντησης για όσους επιλέγουν το κέντρο. Μην εκπλαγείτε αν δείτε πολλούς εγχώριους σταρ να απολαμβάνουν εκεί τον καφέ τους, όπως και πλήθος ξένων που επισκέπτονται την χώρα μας.

Εκτός από το άψογο σέρβις και την άριστη ποιότητα, πολλοί το επιλέγουν λόγω των ιδιοκτητών. Δύο νέοι και δραστήριοι επιχειρηματίες, τα δίδυμα αδέρφια Λευτέρης και Πέτρος Παυλής, που είναι πάντα πρόθυμοι να εξυπηρετούν. Τίποτα εξάλλου δεν είναι τυχαίο.

Τέλος, για να μη μείνετε με την απορία… Ο Μπιλ απόλαυσε ένα παγωμένο φρέντο εσπρέσο σκέτο που συνόδευσε με μηλόπιτα με παγωτό!

Επιμέλεια: Πέτρος Στεργίου, Παναγιώτης Βλαχουτσάκος, Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης