Τα αμερικανικά ΜΜΕ άρχισαν να περιορίζουν την κάλυψη γύρω από τον θάνατο του «κομαντάντε» Φιντέλ Κάστρο.

Από το πρωί είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται οι Κουβανοί στην πλατεία-σύμβολο της Επανάστασης, στην καρδιά της Αβάνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τη μεγαλειώδη συγκέντρωση εκατοντάδων χιλιάδων (δεκάδων χιλιάδων για τη «New York Times»), οι δύο μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες «Ν.Υ.Τimes» και «Washington Post» αφιέρωσαν δημοσιεύματα στις μέσα σελίδες πλέον.

Ούτε (φυσικά) επισημάνθηκε πως από την Ευρώπη ο μόνος ηγέτης που παρέστη και έβγαλε επικήδειο ήταν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, προφανώς εκπληρώνοντας το «παιδικό του όνειρο» να επισκεφτεί την Κούβα της Επανάστασης.

Στην ανταπόκριση του Αssociated στη ΝΥΤ, ονομαστικά αναφέρθηκαν οι πρόεδροι του Μεξικού, του Εκουαντόρ, της Βολιβίας, της Βενεζουέλας και της Νότιας Αφρικής, «μαζί με ηγέτες μικρότερων κρατών»…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο μοναδικός Ευρωπαίος…

Μόνο ένας και μοναδικός Ευρωπαίος ηγέτης, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εκπροσωπεί τη χώρα του στις τελετές μνήμης προς τιμήν του κομαντάντε, επισημαίνει ο διεθνής Τύπος, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά πως οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Δύσης απέφυγαν το ταξίδι στην Κούβα.

Le Figaro: «Αν και η Αριστερά της Νοτίου Αφρικής εκπροσωπείται επάξια στην κηδεία του «Lider Maximo», από την Ευρώπη, ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο μόνος Ευρωπαίος αρχηγός κράτους που επισκέφθηκε την Αβάνα».

Euronews: «Οι ευρωπαϊκές χώρες απέφυγαν τις τελετές μνήμης προς τιμήν του Φιντέλ Κάστρο, με εξαίρεση τον Έλληνα πρωθυπουργό».

Το BBC επισημαίνει ότι, εκτός από τους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής, όπως φαίνεται, την Ε.Ε  εκπροσωπεί μόνο ένας ηγέτης, ο Αλέξης Τσίπρας.

Τέλος, και η Telegraph αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης παρών στις τελετές μνήμης προς τιμήν του «κομαντάντε».

Από την Ευρώπη, εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα, παρέστησαν ο ηγέτης των Εργατικών από το Ηνωμένο Βασίλειο Τζέρεμι Κόρμπιν και ο Βορειο-ιρλανδός ηγέτης του Σιν Φίεν (πολιτικής πτέρυγας του ΙΡΑ) Tzέρι Άνταμς.

Η «Guardian» αναφέρει σε άρθρο της ότι ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δεν πήγε τελικά στην τιμητική εκδήλωση για τον Κάστρο και στο δημοσίευμα υποστηρίζει ότι «είχε γελοιοποιηθεί επειδή αποκάλεσε τον Κάστρο ”μεγαλειώδη ηγέτη”».

Αναφέρει, ωστόσο, ότι ο πατέρας του Τζάστιν, που είχε διατελέσει επίσης πρωθυπουργός του Καναδά, Πιερ Έλλιοτ Τριντό, ήταν στενός φίλος με τον Κάστρο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης