Διεθνή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη θέση του νέου πρύτανη του Πανεπιστημίου της Αθήνας, σε αντικατάσταση του Θ.Φορτσάκη που ετέθη επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ, εξέδωσε το Συμβούλιο του ιδρύματος.

Η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος λήγει στις 2 Φεβρουαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ ο Θ. Φορτσάκης, σε επιστολή του προς την ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Αθηνών, εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν να δεχθεί την πρόσκληση της ΝΔ για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Όπως αναφέρει ο Φορτσάκης διεξάγεται «μια κρίσιμη μάχη για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας η οποία αφορά άμεσα και το Πανεπιστήμιο».

Τονίζει ότι το Πανεπιστήμιο ήταν και είναι προτεραιότητά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ολόκληρη η επιστολή του Θ. Φορτσάκη:

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Όπως είναι γνωστό, υπέβαλα την παραίτησή μου από Πρύτανης του Πανεπιστημίου μας, προκειμένου να λάβω μέρος στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.

Γνωρίζω ότι η απόφασή μου αυτή θα απογοητεύσει ορισμένους ή και θα τύχει κριτικής.

Δεν σας κρύβω ότι την έλαβα μετά από πολλή σκέψη και μεγάλη συναισθηματική δυσκολία.

Ωστόσο, πιστεύω ότι είναι η ορθή. Στη Χώρα μας διεξάγεται σήμερα μια κρίσιμη μάχη για την ευρωπαϊκή πορεία, αλλά και για την υπόστασή της.

Η μάχη αυτή αφορά άμεσα και το Πανεπιστήμιο.

Αισθάνομαι ότι οφείλω να τοποθετηθώ στον αγώνα όσο πιο αποτελεσματικά μπορώ.

Κατά τα 25 χρόνια θητείας μου στο Πανεπιστήμιο υπηρέτησα πιστά σε διοικητικές θέσεις, στις οποίες αφιέρωσα μεγάλο μέρος του χρόνου μου: πριν την Πρυτανεία, 7 χρόνια Διευθυντής του Τομέα Δημοσίου Δικαίου και 6 χρόνια στην Προεδρία της Νομικής Σχολής.

Από την εμπειρία μου αυτή γνωρίζω πλέον ότι το Πανεπιστήμιο αποτελεί μέρος του πολιτικού προβλήματος.

Δυστυχώς τα μεγάλα ζητήματά του δεν μπορούν να επιλυθούν από βήμα αποκλειστικά ακαδημαϊκό.

Προέχει τώρα η περαιτέρω θεσμική θωράκισή του.

Το Πανεπιστήμιο πάντα ήταν και είναι προτεραιότητά μου.

Πρέπει να επιτύχουμε στη Χώρα αυτό που επιχειρήσαμε στο Πανεπιστήμιό μας: να αντισταθούμε στον λαϊκισμό, στη βία των μειοψηφιών, στα σωματειακά μικροσυμφέροντα, να σταθεροποιηθούμε στη νομιμότητα, χωρίς την οποία καμία κοινωνία δεν επιβιώνει.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά εκείνους που μας εμπιστεύτηκαν και μας στήριξαν και να τους διαβεβαιώσω ότι το Πανεπιστήμιό μας παραμένει το πρώτο μέλημά μου.

Επιμέλεια: X.M. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης