Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα εκφράζει την ισχυρή και ακλόνητη υποστήριξή του προς το λαό της Ελλάδας αυτή τη στιγμή της εθνικής κρίσης. Τις τελευταίες μέρες, οι ευρωβουλευτές Daniel Cohn-Bendit (συμπρόεδρος της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) και η Εva Joly (υποψήφια των Πράσινων για τη Γαλλική Προεδρία) επισκέφτηκαν την Αθήνα και συναντήθηκαν με τους Οικολόγους Πράσινους προκειμένου να συζητήσουν για την κρίση χρέους, την κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και για το πώς οι Ευρωπαίοι Πράσινοι μπορούν να συμπαρασταθούν στους Ευρωπαίους συμπολίτες τους απέναντι στις πολιτικές λιτότητας της τρόικας.

Η Ελλάδα έρχεται αντιμέτωπη με την επιβολή ακόμη μεγαλύτερων περικοπών ως αντάλλαγμα για ένα νέο πακέτο στήριξης 130 δις για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της για αποπληρωμή χρέους στις 20 Μαρτίου. Από την πλευρά τους, η τρόικα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επιμένει σε περικοπές δαπανών, πλήττοντας ένα λαό που έχει ήδη υποφέρει πολύ από μείωση του βιοτικού του επιπέδου υψηλή ανεργία και χωρίς ορατή ελπίδα για το μέλλον της χώρας του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο συνεκπρόσωπος του ΕΠΚ, Philippe Lamberts, δήλωσε: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να εξαναγκαστεί να πληρώσει πέρα από τις δυνατότητές της και δεν μπορούμε να θυσιάσουμε ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο βωμό του νέο-φιλελευθερισμού. Διακινδυνεύουμε τη συνέχιση του φαύλου κύκλου περικοπών και ύφεσης που δεν έχουν βοηθήσει την έξοδο της Ελλάδας ή άλλων χωρών από την οικονομική κρίση. Αυτό που χρειάζεται είναι η αποφασιστική επίδειξη Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και ένα “σχέδιο Marshall” για τη μείωση του χρέους και την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Η ανεργία στην Ελλάδα ανέρχεται σήμερα σε σχεδόν 21%, με την ανεργία των νέων σε υπερδιπλάσιο ποσοστό. Κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών υπήρξε μια αύξηση των αστέγων κατά 25%. Σχεδόν το 28% των Ελλήνων απειλείται άμεσα από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει πολύ περισσότερο πόνο, και οι περικοπές δαπανών δεν μπορεί να είναι η αποκλειστική απάντηση στα οικονομικά προβλήματα της. Οι Πράσινοι από την αρχή της κρίσης έχουν πιέσει για υψηλότερο επίπεδο οικονομικής αλληλεγγύης κάτι που καταγράφεται αναλυτικά στη “Διακήρυξη του Παρισιού” που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος τον περασμένο Νοέμβριο. Σε αυτήν, υποστηρίζουμε ένα σύστημα ευρωομολόγων και δημόσια-ιδιωτική ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κάτι που θα κάνει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) πιο ισχυρό και θα μειώσει το ελληνικό χρέος σε ρεαλιστικά επίπεδα».

Η συμπρόεδρος του ΕΠΚ Monica Frassoni πρόσθεσε: «Οι Πράσινοι σε όλη την Ευρώπη στεκόμαστε ενωμένοι ενάντια στη διάβρωση της ελπίδας, στην Ελλάδα και αλλού. Πρέπει να επισημάνουμε ότι ένας άλλος δρόμος είναι εφικτός. Πιστεύουμε ότι ένα θετικό σήμα ουσιαστικής αλληλεγγύης πρέπει να δοθεί επειγόντως θέτοντας στη διάθεση του ελληνικού λαού κονδύλια της ΕΕ που πρέπει να στραφούν προς τη στήριξη του κράτους πρόνοιας και την δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης