Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη δίκη της Ελληνίδας Ευρωβουλευτή, Εύας Καϊλή, την προσεχή Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου, όπου θα βρεθεί ενώπιον των Βέλγων δικαστών για τη φερόμενη εμπλοκή της στο Qatargate.

Η Καϊλή, κατά την προσαγωγή της, ανακρινόταν για τουλάχιστον πέντε ώρες από τις βελγικές Αρχές και φέρεται να βρισκόταν σε καθεστώς σύγχυσης και σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας La Repubblica, κατά την κατάθεσή της πρόκειται να διαχωρίσει πλήρως την υπερασπιστική της γραμμή από αυτή του συζύγου της, Φραντσέσκο Τζόρτζι. Όπως όλα δείχνουν θα υποστηρίξει στη βελγική δικαιοσύνη ότι δεν έχει καμία σχέση με οικονομικές δραστηριότητες με το Κατάρ, ούτε γνώριζε για τις επαφές του Τζόρτζι. Το μεγάλο «αγκάθι» στην υπερασπιστική γραμμή που προτίθεται να ακολουθήσει η Εύα Καϊλή είναι η κατάθεση που φέρεται να έχει κάνει στις βελγικές Αρχές, ότι είχε δει και κατά το παρελθόν βαλίτσες με χρήματα στο σπίτι της, καθώς και ότι δεν ανέφερε αμέσως στις αρχές την ύπαρξη των χρημάτων, αλλά ζήτησε από τον πατέρα της να τα πάρει από το σπίτι.

Πάντως ο ιταλικός Τύπος, τονίζει ότι δεν πείθει τις Αρχές, η άγνοια που ισχυρίζεται πως είχε η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής σχετικά με τις δοσοληψίες του συζύγου της. Αυτό  είναι το ιδιαίτερα «καυτό» ερώτημα το οποίο θα κληθεί την ερχόμενη Πέμπτη να απαντήσει η Καϊλή.

Ένα δεύτερο ζήτημα στο οποίο θα επικεντρωθεί η πλευρά υπεράσπισης της Εύας Καϊλή, θα αφορά την αποφυλάκιση της μέχρι την δίκη. Για αυτό τον σκοπό θεωρείται πολύ πιθανό να επικαλεστεί την ιδιότητα της μητέρας, καθώς έχει μια κόρη μόλις δύο ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

La Repubblica: Δεν έχουν πειστεί οι Βέλγοι δικαστές ότι η Εύα Καϊλή δεν γνώριζε

Ο δημοσιογράφος Τζουλιάνο Φοσκίνι, από τα κορυφαία ονόματα της «La Reppublica» που υπογράφει τα αποκλειστικά ρεπορτάζ για το Qatargate αποκάλυψε ότι αρχικά η Εύα Καϊλή δεν βρισκόταν στο στόχαστρο της βελγικής εισαγγελίας. Ο ρεπόρτερ επιβεβαίωσε ότι ο σύντροφος της πολιτικού, Φραντσέσκο Τζόρτζι συνεργάζεται με τη Δικαιοσύνη του Βελγίου, δίνοντας σημαντικά στοιχεία.

«Η Καϊλή έχαιρε κοινοβουλευτικής ασυλίας. Αρχικά οι εισαγγελείς δεν είχαν προβλέψει τη σύλληψή της, διότι αλλιώς θα είχαν δραστηριοποιήσει διαφορετικό σύστημα, με άδεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τελικά τη συνέλαβαν μόνο επειδή την έπιασαν επ’αυτοφώρω με τόσα χρήματα στο σπίτι. Αυτό σημαίνει ότι αυτές τις ημέρες, τις εβδομάδες αλλά και τις ώρες οι έρευνες συνεχίζονται για να καθοριστεί σαφέρστερα ο ρόλος της Εύας Καϊλή» δήλωσε αρχικά.

«Ο Τζόρτζι στην ανάκριση είπε ότι οι θέσεις της Καϊλή υπέρ του Κατάρ, ιδίως τελευταία με το Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν αποτέλεσμα των πολιτικών της πεποιθήσεων και ότι δεν γνώριζε τίποτα για τη διαφθορά» πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, ο Φοσκίνι δηλώνει ότι είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι μία πεπειραμένη πολιτικός σαν την Καϊλή δεν ήξερε τι συνέβαινε μέσα στο σπίτι της.

«Πιστεύω ότι οι δικαστικοί δεν έχουν πειστεί και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Καϊλή παραμένει ακόμα στη φυλακή, ενώ άλλοι πρωταγωνιστές αφέθηκαν ελεύθεροι» κατέληξε.

Δέκα ώρες η απολογία του Τζόρτζι για το Qatargate

Θησαυρός για τις έρευνες των βελγικών Αρχών αποδείχτηκε η κατάθεση του συντρόφου της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, η οποία χαρακτηρίζεται ως χειμαρρώδης. Σύμφωνα με την Corriere della Sera, επί 10 ώρες έδινε ονόματα και εξηγήσεις, ενώ φέρεται να κατέθεσε σε ποιους κατέληγαν τα χρήματα από την ΜΚΟ «Fight Impunity». Φέρεται να ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι τους, καθώς ακολουθεί την στρατηγική που εφαρμόζει η σύντροφός του: να σωθεί αυτός που έχει να χάσει περισσότερα.

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο του πατέρα της Εύας Καιλή, η Corriere della Sera γράφει πως «όταν η ευρωβουλευτής είδε τα χρήματα, δεν πήρε πειστική απάντηση για την προέλευσή τους και ζήτησε αμέσως να φύγουν από το σπίτι. Ο πατέρας της ανέλαβε να είναι ο μεταφορέας, γιατί δεν υπήρχε άλλος».

Στο μικροσκόπιο η ΜΚΟ της Μανταλένα Καϊλή και ακίνητα

Οι ελληνικές Αρχές θα ελέγξουν τη χρηματοδότηση και τις ροές χρήματος της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας που ίδρυσε η αδερφή της Εύας Καϊλή το 2017, η οποία δηλώνει έδρα το ίδιο κτίριο στο Κολωνάκι όπου στεγάζεται η εταιρία Real Estate που ίδρυσε η ευρωβουλευτής και ο σύντροφός της.

Η δεύτερη εταίρος της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας είναι συνεργάτιδα της Εύας Καϊλή, η οποία είναι και διαχειρίστρια της εταιρίας Real Estate της ευρωβουλευτού και του Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Στο μεγεθυντικό φακό μπαίνουν και τα ακίνητα της, όπως το διαμέρισμα των 170 τ.μ. που αποκτήθηκε το 2019 έναντι 260.000 ευρώ αλλά και ένα σπίτι στην Άνοιξη που αγοράστηκε το 2009 έναντι 290.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον Θεμιστοκλή Μπάκα, πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου E- Real Estates: «ένα ακίνητο σε πολύ καλή περιοχή της Αθήνας, στο Παλαιό Ψυχικό, είδαμε ότι η αντικειμενική αξία του ακινήτου είναι από 600.000-650.000 ευρώ. Μας δημιουργεί ερωτήματα πως ένας ιδιοκτήτης δέχτηκε να πουλήσει ένα ακίνητο με αντικειμενική αξία  600.000-650.000 ευρώ στο ποσό των 260.000-270.000 ευρώ. Όσον αφορά στο σπίτι στην Άνοιξη, η ανώτερη τιμή θα μπορούσε να ήταν από 330.000 έως 350.000 ευρώ ενώ η τιμή πώλησης είναι στις 291.000 ευρώ, άρα δεν έχουμε μεγάλη απόκλιση».

Το σπίτι στην Άνοιξη πουλήθηκε από την ευρωβουλευτή το 2018 έναντι 340.000 ευρώ.

Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα δεν έχει αναπτύξει η μια εταιρεία, επισημαίνει ο πληρεξουσίος δικηγόρος της Εύας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος σε ανακοίνωσή του το βράδυ της Παρασκευής, προσθέτοντας πληροφορίες και για μια ακόμη εταιρεία και μια «επιστημονική πρωτοβουλία».

Στις υπερσύγχρονες φυλακές – «χωριό» του Χάρεν κρατείται η Εύα Καϊλή

Στις φυλακές στην περιοχή Χάρεν των Βρυξελλών κρατείται η Εύα Καϊλή. Οι φυλακές του Χάρεν δεν είναι σαν τις παραδοσιακές φυλακές. Θυμίζουν χωριό που αποτελείται από πολλά κτήρια και μονάδες, στην καθεμία εκ των οποίων κρατούνται περίπου 30 άτομα.

Οι κρατούμενοι μοιράζονται στα κτήρια ανάλογα με το προφίλ και την ηλικία τους και μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στους χώρους της μονάδας. Συμμετέχουν σε υποχρεωτικές δραστηριότητες, όπως είναι οι υπηρεσίες στην κουζίνα ή στο πλυντήριο.

Στις φυλακές του Χάρεν κρατούνται διάφοροι τύποι ατόμων: άνδρες, γυναίκες, γυναίκες με παιδιά, νεαροί κρατούμενοι και ψυχιατρικοί ασθενείς.

Συνολικά, το χωριό μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 1.190 κρατούμενους, οι οποίοι ζουν σε ομάδες ατόμων που λειτουργούν αυτόνομα και ως ενιαία κοινωνική ομάδα.

 

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι ασχολούνται με την απασχόληση των κρατουμένων, η οποία περιλαμβάνει εργασία, αθλητικές δραστηριότητες, χαλάρωση και εκμάθηση.

Το «χωριό» των φυλακών του Χάρεν θεωρείται οικολογικά βιώσιμο, καθώς εφαρμόζονται διάφορες μέθοδοι εξοικονόμησης ενέργειας: ηλιακά πάνελ στις οροφές, 37.000τμ πρασίνου, γεωθερμικές αντλίες θερμότητας και παραγωγής ενέργειας.

Με σχέδιο παρόμοιο με τις «ανοιχτές φυλακές» της Σκανδιναβίας, το Χάρεν μοιάζει περισσότερο με ένα μικρό κολέγιο φιλελεύθερων τεχνών παρά με ένα σωφρονιστικό ίδρυμα.

Η Εύα Καϊλή βρίσκεται στη φυλακή από το βράδυ της Κυριακής και αναμένεται να παραμείνει εκεί μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου όταν και θα οδηγηθεί ενώπιον του ανακριτή για να απολογηθεί και να αποφασιστεί αν θα παραμείνει κρατούμενη μέχρι τη δίκη της.

Σημειώνεται πως οι φυλακές του Χάρεν, βρίσκονται σε ένα από τα απομακρυσμένα προάστια των Βρυξελλών το οποίο βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο. 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης