Στις 18.00 το απόγευμα συνεδριάζει η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Στην ημερήσια διάταξη έχουν εγγραφεί, ως πρώτα θέματα συζήτησης και λήψης απόφασης, το αίτημα των βουλευτών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για την αναίρεση της απόφασης εξαίρεσης των Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη. Επίσης, θα συζητηθούν τα αιτήματα του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για την αναίρεση της απόφασης εξαίρεσης των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το αίτημα για την εξαίρεση των Θανάση Πλεύρη (ΝΔ), Κώστα Κυρανάκη (ΝΔ) και Βασίλη Κεγκέρογλου, για μεροληπτική στάση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεύτερη στην ατζέντα της ειδικής επιτροπής είναι η εξέταση του Κωνσταντίνου Φρουζή.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένει ότι οι κ.κ. Πολάκης και Τζανακόπουλος πρέπει να παραμείνουν στην επιτροπή. Ταυτόχρονα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή Σπύρος Λάππας έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει κανονικά η εξέταση του Κωνσταντίνου Φρουζή.

Δ. Τζανακόπουλος: «Θα επιλέγουμε εμείς τον τρόπο με τον οποίο θα εκπροσωπούμε την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το κεντρικό ζήτημα είναι η υπεράσπιση της συνταγματικής νομιμότητας, με την έννοια ότι η απόφαση της επιτροπής για την εξαίρεσή μας είναι ανυπόστατη. Το δεύτερο ζήτημα, όμως, είναι ότι δεν πρέπει να δοθεί κανένα απολύτως πρόσχημα στη ΝΔ, ώστε να συνεχίσει να παρακωλύει και να εμποδίζει τη λειτουργία της επιτροπής. Άρα εμείς, σταθμίζοντας αυτές τις δύο αρχές, στη βάση των οποίων θέλουμε να πορευτούμε και στη βάση των οποίων πορευτήκαμε και τις προηγούμενες εβδομάδες, θα καθορίσουμε τη στάση μας. Επομένως, θα έλεγα να κάνουμε λίγο υπομονή» δήλωσε νωρίτερα σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Διευκρίνισε όμως ότι η όποια στάση επιλεγεί σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν συνιστά αποχώρηση. «Μίλησε κανείς για αποχώρηση; Είμαστε μέλη της επιτροπής, δεν έχουμε αντικατασταθεί από τον πρόεδρό μας και θα επιλέγουμε εμείς τον τρόπο με τον οποίο θα εκπροσωπούμε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στην ειδική επιτροπή» είπε ο κ. Τζανακόπουλος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο οι δύο βουλευτές να διαφοροποιούν τη στάση τους, κατά περίπτωση, στην πορεία λειτουργίας της επιτροπής.

Ο κ. Τζανακόπουλος κατήγγειλε επίσης ότι με ευθύνη της ΝΔ δεν έχει καταθέσει ακόμα ο κ. Φρουζής, διότι εκείνη «έβαλε στο τραπέζι» ζήτημα εξαίρεσης των δύο βουλευτών. «Η ΝΔ επέλεξε, αντί να εξετάσει τον κ. Φρουζή, να ανοίξει θέμα, παρανόμως και αντισυνταγματικά, για την εξαίρεσή μας» είπε και επεσήμανε ότι η ΝΔ το έκανε αυτό για να καθυστερήσει την εξέταση και γιατί γνωρίζει ότι η υπόθεση θα οδηγηθεί σε φιάσκο, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχεία περί σκευωρίας. Στο ερώτημα αν οι κ.κ. Πολάκης και Τζανακόπουλος προσέλθουν ως μάρτυρες στην Επιτροπή, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε: «Ας κληθούμε πρώτα και θα σας απαντήσω μετά».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφερόμενος στο αίτημα του Δ. Παπαγγελόπουλου για την εξαίρεση τριών βουλευτών, των κ.κ. Πλεύρη, Κυρανάκη και Κεγκέρογλου, είπε ότι υπάρχει ζήτημα με την παραμονή βουλευτών της ΝΔ στην Επιτροπή εάν ήταν δικηγόροι εμπλεκομένων στην υπόθεση Novartis. «Η ουσία είναι αν ο κ. Πλεύρης ήταν δικηγόρος του κ. Μανιαδάκη. Όχι εάν εγώ πήγα στον Άρειο Πάγο, επίσκεψη για την οποία έχω κάνει σχετικά, αναφορά στο briefing» είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

O πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος δήλωσε, χθες, πως «αν ισχύουν όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, οι βουλευτές της ΝΔ που συμμετέχουν στην προκαταρκτική επιτροπή, οφείλουν άμεσα να δηλώσουν εάν υπάρχουν γεγονότα που μπορούν να δικαιολογήσουν εμφανή δυσπιστία για την αμεροληψία τους», διαφορετικά θα έχουν διαπράξει το ποινικό αδίκημα αποσιώπησης λόγου εξαίρεσης, θα πλήξουν το κύρος της επιτροπής και θα ακυρώσουν το έργο της.

«Εγώ τον κ. Φρουζή ιδιωτικά ή με οποιονδήποτε ρόλο δεν τον έχω δει ποτέ. Όταν ερχόταν ο ΣΦΕΕ και όλο το ΔΣ του ΣΦΕΕ, δηλαδή οι ανταγωνιστές του κ. Φρουζή, συναντιόνταν με τον υπουργό. Τέτοιες συναντήσεις έχουν υπάρξει όπως και με τις κλαδικές ενώσεις» ανέφερε προσκεκλημένος το πρωί της Δευτέρας στην ΕΡΤ ο Θανάσης Πλεύρης, για την περίοδο που ήταν νομικός σύμβουλος του Άδ. Γεωργιάδη. «Είναι δυνατό να λέμε ότι θεσμικές συναντήσεις με κλαδικούς φορείς, όλου του χώρου της υγείας, συνιστούν λόγο εξαίρεσης; Και ο κ. Πολάκης έχει συναντηθεί με το ΣΦΕΕ. Έθεσε κανένας θέμα εξαίρεσής του για αυτόν τον λόγο; Δηλαδή αν αύριο συναντηθεί κάποιος με τον ΣΕΒ και μια βιομηχανία ακολουθεί κακές πρακτικές, η συνάντηση με τον ΣΕΒ τον καθιστά ύποπτο;» είπε ο βουλευτής. Υπογράμμισε όμως πως αν η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης λάβει απόφαση εξαίρεσής του, εκείνος δεν θα παραμείνει.

Τη Δευτέρα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας ζήτησε να συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών της Αθήνας, ώστε να ανατεθεί η δικογραφία της Novartis σε όσους εφέτες κριθεί αναγκαίο, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο κύκλος της δικαστικής διερεύνησης σε σύντομο χρόνο.

Το εισαγγελικό πόρισμα για την αρχειοθέτηση του σκέλους του σκανδάλου Novartis που αφορά στον Αντώνη Σαμαρά, με βάση δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, σχολίασε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ. «Σύμφωνα με το πόρισμα, ο κ. Φρουζής όντως πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου με μία βαλίτσα γεμάτη χρήματα, ωστόσο η υπόθεση αρχειοθετήθηκε γιατί η έρευνα δεν μπόρεσε να διαπιστώσει “αν, σε ποιον και για ποια αίτια παραδόθηκαν τα χρήματα”» ανέφερε η Κουμουνδούρου.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης