Οι Γαλάτες είναι περίεργοι άνθρωποι. Εξωτερικά όλο ευγένεια (γαλατική). Αν όμως τους πειράξεις, σε έφαγε το μαύρο σκοτάδι. Ο Michel Josserand, ηγετικό στέλεχος της αμαρτωλής εταιρείας αμυντικού υλικού THALES (ΘΑΛΗΣ επί το ελληνικότερον), είχε «λαδώσει» το σύμπαν στο παρελθόν. Εξέθεσε στελέχη του Μιτεράν, υπουργούς της Γαλλικής Δημοκρατίας και ουκ ολίγες ξένες κυβερνήσεις.
Ο Γάλλος επισήμως ανέφερε κι άλλες λεπτομέρειες της υπόθεσης. Το νούμερο του εκσυγχρονισμού αποκάλυπτε εμμέσως το ύψος της μίζας που κυμαινόταν μεταξύ 25 – 35 εκατ. ευρώΠροφανώς, είδε και αποείδε με τους Έλληνες μεσάζοντες, εμπόρους και μιζαδόρους, και βγήκε από τα ρούχα του. Αυτός, τότε, μίλησε για τα έργα και τις ημέρες του Γιάννου Παπαντωνίου. Προσδιόρισε, μάλιστα, και το ποσοστό της μίζας που απαιτούσε ο υπουργός: από 7 έως 10%. Απληστία!
Στις 6 Δεκεμβρίου του 2001, στην εορτή του Αγίου Νικολάου, μεγάλη η Χάρη του, προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού, στη Σχολή Δοκίμων, ο τότε Α/ΓΕΝ, ναύαρχος κ. Αντ. Αντωνιάδης, στον πανηγυρικό λόγο του τόνισε ότι το ΠΝ, για να είναι αξιόμαχο, έχει ανάγκη απόκτησης νέων φρεγατών-κορβετών, αποκλείοντας τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών «S» που είναι ήδη γερασμένες και εκτός χρόνου (αξιόμαχον) που προβλέπει μία τέτοια διαδικασία.
Στο ΠΝ εκτός των άλλων πιστώσεων είχαν διατεθεί για το έτος 2002 – 2003 συνολικά 500 εκατ. ευρώ για προμήθεια φρεγατών. Μία φρεγάτα στοίχιζε 300 – 400 εκατ. ευρώ. Τι θα αγόραζαν με 500 εκατομμύρια λοιπόν; Η άποψη του ΠΝ ήταν: «Αγοράζουμε έπειτα από διεθνή διαγωνισμό μία και δίνοντας προκαταβολή προχωράμε και σε δεύτερη». Πονηρός ο Βαλκάνιος.
Ο Α/ΓΕΝ συντάσσει έκθεση -άνευ υπογραφής (NON PAPER)- προς τον υπουργό του, αναλύοντας λεπτομερώς τις απόψεις του ΠΝ. Επισημαίνει, ωστόσο, πως το κόστος εκσυγχρονισμού θεωρείται δυσανάλογα υψηλό σε σχέση με το αποτέλεσμα (μεγάλο κόστος – μικρή ωφέλεια).

Ο κ. Παπαντωνίου ειδοποίησε τον Α/ΓΕΝ ότι αν το ΠΝ επέμενε στον μη εκσυγχρονισμό των γηραιών φρεγατών, θα του στερούσε την πίστωση των 500 εκατ. ευρώ, την οποία θα έδινε στο ΓΕΣ ή το ΓΕΑ.

Έτσι, το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο συμφώνησε στο ΚΥΣΕΑ της 25.11.02 που αποφάσισε τον εκσυγχρονισμό με κόστος περί τα 380 εκατ. ευρώ.
Ξεσπάθωσαν τότε οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Παν. Κρητικός και Κυρ. Σπυριούνης (και τους δύο διέγραψε αργότερα ο Σημίτης). Υποβάλλουν την υπ’ αριθ. 4081/17.12.02 ερώτηση στη Βουλή και ερωτούν αν το NON PAPER του ΠΝ είναι γνήσιο κι αν ισχύουν οι αντιρρήσεις του Ναυτικού για τον εκσυγχρονισμό.
Ο τέως υπουργός απαντά με το Φ900α/3251/5565/07.01/03 έγγραφο. Τι λέει; Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε.

Όταν ο «Γάλλος» άνοιξε το στόμα του. Το «λάδωμα» και το αμαρτωλό C4I

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ως γνήσιος και απρόβλεπτος Γαλάτης, την 30ή Σεπτεμβρίου του 2005 το ηγετικό στέλεχος της THALES κ. Michel Josserand, ο οποίος είχε εμπλακεί σε υποθέσεις δωροδοκίας με εξοπλισμούς του Ιράκ (πολλά ράμματα για τη γούνα του), καλεί για συνέντευξη τις εφημερίδες «Le Monde», «La Liberation», «Le Figaro», «L’ Ηumanite» κ.ά., καταγγέλλοντας εκτός των άλλων γαλλιστί.
«En 2002-2003, je me suis déplacé en Grèce a plusieurs reprises…». Σε απλή μετάφραση «τα έτη 2002 και 2003 επισκέφτηκα πολλάκις την Ελλάδα για το θέμα του συστήματος C4Ι των Ολυμπιακών Αγώνων. Το διεκδικούσαμε εμείς (THALES), αλλά και η κοινοπραξία η αμερικανική SAIC – SIEMENS. Ο εκεί εκπρόσωπός μας κ. Ρ με ενημέρωσε ότι για να κερδίσουμε την υπόθεση θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι απαιτείται το ”λάδωμα” 7 – 10% του Έλληνα Υπουργού Άμυνας. Σύντομα πληροφορηθήκαμε ότι η υπόθεση αυτή ήταν χαμένη, γιατί πίσω από τη SAIC ήταν ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Dick Cheney.
»Ο Ρ. με πληροφόρησε ότι οι Αμερικανοί θα διαπραγματευθούν το θέμα με τον Πρωθυπουργό και τον Υπ. Δημόσιας Τάξεως. Σήμερα, κάτω από τις ίδιες συνθήκες έχουμε κάνει συμφωνία με τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας για τον εκσυγχρονισμό των “S”. Η δαπάνη είναι 380 εκατ. ευρώ…».
Ο Γάλλος επισήμως ανέφερε κι άλλες λεπτομέρειες της υπόθεσης. Το νούμερο του εκσυγχρονισμού αποκάλυπτε εμμέσως το ύψος της μίζας που κυμαινόταν μεταξύ 25 – 35 εκατ. ευρώ. Μεγαλεία ο Γιάννος.
Ο κ. Γ. Παπαντωνίου μήνυσε μόνο τη «Liberation» για συκοφαντική δυσφήμηση, γιατί δημοσίευσε, ανεξέλεγκτα, τα όσα κατήγγειλε ο κ. MJ. Ο Έλληνας υπουργός μίσθωσε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες νομικών στο Παρίσι για να υποστηρίξει τις θέσεις του. Το αποτέλεσμα, όμως, ήταν πενιχρό. Η γαλλική Δικαιοσύνη εξέδωσε μία σολομώντεια απόφαση, η οποία δεν έθιγε ούτε την Πολεμική της Βιομηχανία (ότι λαδώνει), ούτε τον πελάτη, Έλληνα Υπουργό, ούτε την εφημερίδα (ότι συκοφαντεί). Καταδίκασε τη «Liberation» σε ποινή καταβολής του ποσού των 20.000 ευρώ, διότι «δημοσιοποίησε πληροφορίες εις βάρος του, χωρίς να τις ελέγξει..».
Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης