Τις νέες ρυθμίσεις για τους δικαιούχους των εργατικών κατοικιών του τέως ΟΕΚ παρουσίασε χθες στο Εργατικό Κέντρο Έβρου ο γ.γ. του Υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, περιγράφοντας το μέχρι σήμερα καθεστώς, το οποίο εκτιμά πως οδήγησε χιλιάδες οικιστών να κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους.

«Δεν χαρίζουμε. Προσπαθούμε να αποτυπώσουμε με πολύ μεγάλη σαφήνεια τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στους οικιστές και πώς θα μπορούσε μέσω των νέων ρυθμίσεων να εισπράξει χρήματα και ο ΟΑΕΔ για να ασκήσει κοινωνική πολιτική» δήλωσε ο κ. Νεφελούδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, περιέγραψε το μέχρι σήμερα καθεστώς αναφέροντας πως «από το 1954 και μετά ο τέως ΟΕΚ είχε κάνει 52.000 κατοικίες, από τις οποίες οι 32.000 είναι σε εκκρεμότητα με τον ΟΑΕΔ, και πως ο τέως ΟΕΚ έχει εισπράξει όλα αυτά τα χρόνια μόνο τα 41 από τα συνολικά 450 εκατ. ευρώ». Περίπου 8.000 οικογένειες κινδυνεύουν να χάσουν τα υποθηκευμένα σπίτια τους γιατί παρήλθε ο χρόνος αποπληρωμής, ενώ οι δανειολήπτες έχουν φορτωθεί με δανειακές υποχρεώσεις επιπέδου 70-75% πάνω από τις υποχρεώσεις που έχουν απέναντι στον ΟΑΕΔ, που εκτιμά πως ποτέ δεν θα εισπραχθούν.

Ειδικότερα στον Έβρο από τις περίπου 670 εργατικές κατοικίες οι 600 είναι σε εκκρεμότητα, ενώ εκφράζει την ανησυχία πως πανελλαδικά κι αυτοί που έχουν πάρει παραχωρητήρια πιθανόν να έχουν θέματα εκκρεμοτήτων με τον νόμο εξαιτίας υπαιτιότητας τρίτων, όπως των εργολάβων.

«Προσπαθούμε με αυτήν την πρωτοβουλία αφενός μεν να απελευθερώσουμε τους ανθρώπους, να μπορούν να πάρουν τα σπίτια τους με αξιοπρέπεια, με κάποιο τρόπο που να συνάδει με την πραγματικότητα, και δεύτερον να δημιουργήσουμε πηγές εσόδων για τον ΟΑΕΔ που να είναι συμβατές με αυτό που συμβαίνει σήμερα. Δεν θέλουμε να κερδοσκοπήσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας πως έχουν προστατευθεί τα αποθεματικά του ΟΑΕΔ, «διότι τα επενδύσαμε σε επιτόκια της Τράπεζας της Ελλάδας σε κοινούς λογαριασμούς με 3%, όταν οι συστημικές δίνουν 0,6%, άρα προστατεύσαμε τα αποθεματικά για να μπορούμε να κάνουμε κοινωνικό έργο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης