Την Τρίτη το απόγευμα αναμένεται το διάγγελμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την έξοδο από το lockdown.

Μετά τις διαβουλεύσεις που είχε ο Πρωθυπουργός με τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές και με τους υπουργούς, αναμένεται στο διάγγελμά του να δώσει το χρονοδιάγραμμα για το ποιες κατηγορίες της οικονομικής και κοινωνικές ζωής του τόπου επιστρέφουν πρώτες και ποιες ακολουθούν, σε αυτή την νέας μορφής κανονικότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη, η επιστροφή θα ξεκινήσει συμβολικά από τη Δικαιοσύνη, από ορισμένες δικαστικές αίθουσες και συγκεκριμένα από τα Υποθηκοφυλακεία, τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία της χώρας, που ανοίγουν αύριο Δευτέρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ευχαριστήσει το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό της χώρας και τους Έλληνες πολίτες για την καρτερικότητα και την ψυχραιμία που έπεδειξαν στα περιοριστικά μέτρα τα οποία όπως θα τονίσει, μας έφεραν με ασφάλεια στην δεύτερη αυτή φάση.

Επίσης θα υπογραμμίσει για ακόμα μια φορά πως η επιστροφή θα γίνει σταδιακά, μια διαδικασία που μπορεί να κρατήσει δύο μήνες, έως τον Ιούνιο, τον μήνα κατά τον οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα ανοίξουν και οι τουριστικές επιχειρήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το τέλος του 13033

Ημερομηνία-ορόσημο πάντως για την άρση των περιορισμών θεωρείται η 4η Μαΐου, όταν και προγραμματίζεται να επαναλειτουργήσουν οι εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, δηλαδή τα μικρά εμπορικά καταστήματα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής. Μέσα στον ίδιο μήνα εξάλλου αναμένεται και η κατάργηση του 13033 αναφορικά με τις επιτρεπόμενες μετακινήσεις, ωστόσο οι περιορισμοί στις συναθροίσεις θα ισχύουν πιθανότατα μέχρι τα τέλη Μαίου.

Στα τέλη του ίδιου μήνα αναμένεται εάν όλα βαίνουν καλώς, να επαναλειτουργήσουν εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες, αλλά μόνο στους εξωτερικούς τους χώρους, χωρίς δηλαδή να εξυπηρετούν πελάτες στο κλειστό κομμάτι του μαγαζιού εστίασης.

Ερωτηματικό για τα σχολεία

Όσον αφορά στα σχολεία, οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμα ληφθεί, αν και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχε προετοιμάσει πλάνο με εναλλακτικά σενάρια. Αυτά περιλαμβάνουν το σταδιακό άνοιγμα όλων των βαθμίδων, αλλά και την παράταση του σχολικού έτους.

Η κ. Κεραμέως, άλλωστε έχει δηλώσει ότι το Υπουργείο έχει λύσεις για όλα τα σενάρια και πως το ξεκίνημα των σχολικών βαθμίδων θα γίνει σταδιακά με ιδιαίτερη μέριμνα τους μαθητές της Γ’ Λυκείου. Προσέθετε δε, ότι εξετάζεται το σενάριο για επέκταση του σχολικού έτους ειδικά στα δημοτικά, ωστόσο όπως είπε θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Όσο για τις πανελλαδικές εξετάσεις η υπουργός Παιδείας, έχει δηλώσει πως θα διεξαχθούν όσο πιο κοντά στην κανονική ημερομηνία δηλαδή προς τα μέσα Ιουνίου για να ολοκληρωθούν τον Ιούλιο.

Την Πέμπτη στη Βουλή οι οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης

ΤΕξάλλου, την επόμενη Πέμπτη, 30 Απριλίου, θα διεξαχθεί κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, συζήτηση στην Ολομέλεια, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής (ανακοινώσεις-δηλώσεις της κυβέρνησης ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας), για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στη χώρα.

.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης