Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν – Ερντογάν για την Ουκρανία

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2022, 13:48
Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν – Ερντογάν για την Ουκρανία

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το πρωί της Παρασκευής 18/11 οι Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, ενώ το απόγευμα θα υπάρξει και μια ακόμη «διεθνής επικοινωνία του Ρώσου προέδρου». «Οι διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία πρέπει να αναβιώσουν», είπε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν και προσέθεσε πως η συνάντηση μεταξύ αμερικανικών και ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών ήταν σημαντική για να αποφευχθεί η «ανεξέλεγκτη» κλιμάκωση στο πεδίο. Επίσης ευχαρίστησε τον Πούτιν για την επέκταση της συμφωνίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα για άλλες 120 ημέρες.

«Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, συζητήθηκαν περιφερειακά θέματα, ιδίως οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας και η εξέλιξη της κατάστασης γύρω από τον διάδρομο σιτηρών. Ο πρόεδρος Ερντογάν ευχαρίστησε τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν για την εποικοδομητική του θέση σχετικά με την παράταση της συμφωνίας εξαγωγής σιτηρών της Κωνσταντινούπολης για 120 ημέρες», ανέφερε το γραφείο του Ερντογάν.

«Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την πρόταση του Ρώσου Προέδρου Πούτιν για τη δημιουργία ενός κέντρου φυσικού αερίου στην Τουρκία, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι οι αρμόδιες ομάδες θα πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες τεχνικές, νομικές και εμπορικές αξιολογήσεις για την επίτευξη των κοινών στόχων το συντομότερο δυνατό», προστίθεται στο μήνυμα.

«Παράλληλα, ενώ δήλωσε ότι η παράταση του ρωσο-ουκρανικού πολέμου θα αυξήσει τους κινδύνους και ως εκ τούτου την ανάγκη αναβίωσης των διπλωματικών συνομιλιών, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι οι επαφές μεταξύ των επικεφαλής των ρωσικών και αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στην Τουρκία έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αποτροπή μιας ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης στο έδαφος», ανέφερε το γραφείο.

«Εκτός από τις κλειστές συναντήσεις και τις διασκέψεις, ο πρόεδρος έχει αρκετές διεθνείς τηλεφωνικές συνομιλίες. Μια τηλεφωνική συνομιλία έχει ήδη πραγματοποιηθεί μεταξύ του προέδρου Πούτιν και του προέδρου της Τουρκίας Ερντογάν. Στο εγγύς μέλλον θα δημοσιεύσουμε την παραδοσιακή μας αναφορά για το θέμα αυτό. Το απόγευμα θα υπάρξει άλλη μια διεθνής συνομιλία», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στο πρόγραμμα εργασίας του Πούτιν για την Παρασκευή.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2022, 13:50