Τον Νοέμβριο του 2018, μετά την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, την αποκαλούμενη και «έξοδο από τα μνημόνια», μία σειρά από δημοσιεύματα έφεραν τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος να αντιμετωπίζει εισαγγελική έρευνα για διαρροή πορίσματος – έκθεσης η οποία προκάλεσε πολύ σοβαρές απώλειες σε συστημική τράπεζα της χώρας. Η διαρροή αυτή συνοδεύτηκε με ραγδαία πτώση της μετοχής της συγκεκριμένης τραπέζης με ότι αυτό συνεπάγεται ενώ συνετέλεσε στην δημιουργία αρνητικού κλίματος για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος. Η απώλεια αυτή υπολογίζεται σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για τους μετόχους τουλάχιστον της συγκεκριμένης τράπεζας.Από το 2017 έως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές η εισαγγελική έρευνα που διεξαγόταν για την διαρροή πορίσματος της ΤτΕ δεν έχει τελεσφορήσει

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατία» φύλλο της Πέμπτης 1ης Νοεμβρίου του 2018, η Εισαγγελία Διαφθοράς ανέλαβε να διερευνήσει πώς διέρρευσε η συγκεκριμένη έκθεση η οποία διαπίστωνε «δυνητικές παρατυπίες» εκ μέρους του τραπεζικού ιδρύματος. Εκείνη την περίοδο διάφορα ΜΜΕ φωτογράφιζαν ως υπεύθυνο της διαρροής των εξ απορρήτων και στενότατο συνεργάτη του Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα που ακούει στο όνομα Δημήτρης Κανέλλης. «Πρόκειται για τον άνθρωπο που όπως είχε αποκαλυφθεί στο παρελθόν ενημέρωνε δημοσιογράφους μέσω mail και non papers που περιείχαν σφοδρή κριτική κατά της κυβέρνησης. Τα δημοσιεύματα αυτά φέρεται πώς εξέφραζαν τις πεποιθήσεις του Διοικητή Γιάννη Στουρνάρα» σημειώνει η εφημερίδα «Δημοκρατία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συγκεκριμένη έρευνα ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2017, έναν χρόνο πριν από το επίμαχο δημοσίευμα το οποίο αναφέρεται παραπάνω. Σκοπός της εισαγγελικής έρευνας ήταν η διερεύνηση τυχόν ανάμιξης στη διαρροή του κ. Στουρνάρα. Μία τέτοια εμπλοκή θα συνιστούσε μείζον ατόπημα για τον Γιάννη Στουρνάρα με προφανείς επιπτώσεις και συνέπειες.

Η ίδια η θιγούσα τράπεζα δήλωνε τότε πώς σαφώς υπέστη σοβαρές και σημαντικές απώλειες από αυτήν την διαρροή, τόσο αυτή όσο και οι μέτοχοι της. Το ζήτημα είναι σοβαρό και η θέση του κ. Γιάννη Στουρνάρα δύσκολη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγους μήνες πριν, τον Ιούλιο του 2018 ένα άλλο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας στην σαββατιάτικη έκδοση της αποκάλυπτε πώς ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επιχείρησε ανεπιτυχώς να εξασφαλίσει στον στενό του συνεργάτη και μέλος του Γενικού Συμβουλίου Ηλία Πλασκοβίτη ,σύμβαση έργου παροχής υπηρεσιών προς την ΤτΕ πριν ολοκληρωθεί η εξαετής θητεία του. Η εφημερίδα «Δημοκρατία» κάνει λόγο για προσχηματική σύμβαση έργου παροχής υπηρεσιών με αντικείμενο την ενασχόληση του κ. Πλασκοβίτη με θέματα που αφορούν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αν και ο κ. Γιάννης Στουρνάρας προσπάθησε φορτικά να περάσει η σύμβαση εν τούτοις δεν τα κατάφερε καθώς η πλειοψηφία των μελών του Γενικού Συμβουλίου ,συμπεριλαμβανομένων και των δύο υποδιοικητών, απέρριψε το αίτημα.

Η εξέλιξη αυτή εκλαμβάνεται από τον οικονομικό και επιχειρηματικό κόσμο της χώρας ως απομείωση του κύρους και της ισχύος του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Ιδρύματος που συμβαίνει κάτι παρόμοιο.

Από το 2017 έως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές η εισαγγελική έρευνα που διεξαγόταν για την διαρροή πορίσματος της ΤτΕ δεν έχει τελεσφορήσει.Πολλά λέγονται και πολλά ακούγονται ωστόσο στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία ως προς τις υπόγειες αλληλοεξαρτήσεις μεταξύ της ΤτΕ και της ηγετικής ομάδας του Μαξίμου, ανεξαρτήτων, εσχάτως, βουλευτών και κυβερνητικών πλειοψηφιών που θα χρειαστούν έως την διεξαγωγή των επερχόμενων εκλογών.
  Επισημαίνεται πως σύμφωνα με πληροφορίες ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Καλογήρου άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του ενημερώθηκε για την υπόθεση και την καθυστέρηση της εισαγγελικής έρευνας από τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς που την είχαν αναλάβει. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πώς ο Υπουργός έπραξε όλα τα νόμιμα έτσι ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Από την άλλη πλευρά το τραπεζικό ίδρυμα που υπέστη σημαντικές απώλειες από τη διαρροή αυτή δεν εκλήθη ποτέ να καταθέσει την άποψή του. Ούτε ο πρόεδρος της ούτε και ο Διευθύνων Σύμβουλός της εκλήθησαν από τις δικαστικές αρχές να καταθέσουν. Περίεργο, οξύμωρο και ενδεικτικό ίσως της προσπάθειας συγκάλυψης του ατοπήματος αλλά και του εγχειρήματος να κρατηθεί στο απυρόβλητο ο κ. Γιάννης Στουρνάρας.

Πολλά λέγονται και πολλά ακούγονται ωστόσο στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία ως προς τις υπόγειες αλληλοεξαρτήσεις μεταξύ της ΤτΕ και της ηγετικής ομάδας του Μαξίμου, ανεξαρτήτων, εσχάτως, βουλευτών και κυβερνητικών πλειοψηφιών που θα χρειαστούν έως την διεξαγωγή των επερχόμενων εκλογών. Πολλά λέγονται και ακούγονται επίσης στον μικρόκοσμο της Τράπεζας της Ελλάδος όπου οι σχέσεις δεν είναι αναγκαστικά οι καλύτερες μεταξύ των στελεχών.

Αναμένονται εξελίξεις (με πολιτικές διαστάσεις μάλιστα) αν και εφόσον κινηθεί η Δικαιοσύνη ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες που λιμνάζουν εδώ και πολύ καιρό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης