Οι συζητήσεις για την αναβάθμιση των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας ξεκίνησαν το 2008. Από τότε χρειάστηκε να περάσουν δέκα ολόκληρα χρόνια  και οκτώ Υπουργοί Εθνικής Άμυνας για να φθάσουμε στη τελική απόφαση του ΚΥΣΕΑ.

Το 2008 η ελληνική Πολεμική Αεροπορία ζήτησε από την κατασκευάστρια εταιρεία των F-16, Lockheed Martin Aeronautics, τα πρώτα στοιχεία για την αναβάθμιση των αεροσκαφών και η τελική διαμόρφωση της παραγγελίας έγινε το 2012.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τελικώς φθάσαμε στην απόφαση για ενεργοποίηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού από τη σημερινή κυβέρνηση. Απόφαση που είχαν ανακοινώσει από κοινού Τραμπ και Τσίπρας.

Τι προβλέπει ο εκσυγχρονισμός

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναβάθμιση των F-16 στη διαμόρφωση V, προσαρμοσμένη μάλιστα στις ειδικές απαιτήσεις της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας οποία παρέχει βελτιωμένες δυνατότητες κρούσης αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους αφού ενσωματώνει όλους τους σύγχρονους αισθητήρες και συστήματα:

– Ραντάρ ενεργούς ηλεκτρονικής σάρωσης (Radar AESA) με νέες λειτουργίες
-Ανίχνευση και παρακολούθηση κινουμένων στόχων σε επιφάνεια και έδαφος ταυτόχρονα
-Synthetic Aperture Radar (SAR) χαρτογράφηση του εδάφους,
-Βελτίωση αναζήτησης και ανίχνευσης στόχων αέρος-αέρος και αέρος εδάφους
-Βελτιωμένη εμβέλεια ανίχνευσης
-Αυξημένη ηλεκτρονική προστασία από παρεμβολές
-Eξελιγμένος κεντρικός υπολογιστής
-Νέα εξελιγμένα Συστήματα επικοινωνιών και μεταφοράς δεδομένων (LINK 16)
-Νέα έξυπνα και προηγμένα όπλα
-Νέους αισθητήρες

Με την αναβάθμιση επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή ομοιοτυπία στον στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας, με αποτέλεσμα σημαντική μείωση του κόστους συντήρησης σε βάθος δεκαετιών και αφετέρου η μεγιστοποίηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των μαχητικών μας για να ανταποκριθούν επιτυχώς σε νέες απειλές.

Η συμφωνία περιλαμβάνει έναν προσομοιωτή πτήσεως F-16V, την αναβάθμιση δύο υπαρχόντων προσομοιωτών της Πολεμικής Αεροπορίας σε F-16V, αναβάθμιση 26 συστημάτων αυτοπροστασίας ASPIS I σε επίπεδο ASPIS II, εξοπλισμό υποστηρίξεως εδάφους, συστήματα ολοκληρώσεως των συστημάτων και δοκιμών, ανταλλακτικά.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ζητήσει ελληνική προστιθέμενη αξία στην υλοποίηση του προγράμματος. Η τοποθέτηση των Kit αναβάθμισης θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ.

Το Υπουργείο επιθυμεί την ανάπτυξη δυνατοτήτων και σε άλλες εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες εκτός της ΕΑΒ, την μεταφορά τεχνογνωσίας και την προώθηση και υποστήριξη της ΕΑΒ για την ανάληψη εργασιών αναβάθμισης F-16 άλλων χωρών. Το τελευταίο μπορεί να επιτευχθεί στην περίπτωση που το Υπουργείο προχωρήσει στην πώληση μέρους ή του συνόλου των πρώτων F-16 (Block 30) του 1989 σε φιλικές τρίτες χώρες, με την συνεργασία της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ένα ή δύο αεροσκάφη θα αναβαθμιστούν αρχικά εξ ολοκλήρου στις ΗΠΑ, για να χρησιμοποιηθούν ως υποδείγματα για τις τεχνικές εργασίες, και στη συνέχεια μία σειρά από ηλεκτρονικά συστήματα θα κατασκευάζονται στις ΗΠΑ, και θα έρχονται στην Ελλάδα όπου θα συναρμολογούνται.

Στην Ελλάδα θα έρθει και ομάδα Αμερικανών για δοκιμές εδάφους σε τρία ή τέσσερα F-16, ώστε να επιλέξουν ένα από αυτά, που θα φύγει για ΗΠΑ τον Αύγουστο.

Όπως τονίζουν στο Πεντάγωνο, η αναβάθμιση των 85 F-16 σε Viper, όταν ολοκληρωθεί, αναμένεται να «απογειώσει» το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και να ενισχύσει την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας, σε μια κρίσιμη περίοδο εντάσεων με την Τουρκία.

Διαβάστε επίσηςΈκτακτο ΚΥΣΕΑ: Προχωράει η αναβάθμιση των 85 F-16

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης