Κοινή δήλωση εξέδωσαν 11 ευρωβουλευτές της «Προοδευτικής Συμμαχίας» («Progressive Caucus») στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από 3 Πολιτικές Ομάδες -Ευρωπαϊκή Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι-, με αντικείμενο «τον άμεσο κίνδυνο αποκάλυψης της ταυτότητας των προστατευόμενων μαρτύρων στο σκάνδαλο Novartis, μετά την απόφαση της Προανακριτικής Επιτροπής του Ελληνικού Κοινοβουλίου να ζητήσει την αυτοπρόσωπη κατάθεσή τους».

Καταγγέλλουν «στυγνή παραβίαση του Ευρωπαϊκού Δικαίου, που απαιτεί την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος», προειδοποιώντας για τον κίνδυνο, μετά από αυτή την απόφαση της προανακριτικής, στο μέλλον κανένας πολίτης να μην αισθάνεται ασφαλής να αποκαλύψει οποιαδήποτε απόδειξη πιθανών σκανδάλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επισημαίνουν επίσης ότι «η εν λόγω απόφαση της Προανακριτικής Επιτροπής θέτει σε κίνδυνο τις ζωές και τη σωματική ακεραιότητα των προστατευόμενων μαρτύρων και των οικογενειών τους και συγχρόνως πλήττει ανεπανόρθωτα την ίδια την πορεία της έρευνας».

Τη δήλωση συνυπογράφουν εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία οι Δ. Παπαδημούλης, Κ. Αρβανίτης, Στ. Κούλογλου, Έλ. Κουντουρά, καθώς επίσης και οι ευρωβουλευτές Ευρωπαϊκής Αριστεράς Manon Aubry (Γαλλία) και Emmanuel Maurel (Γαλλία), οι ευρωβουλευτές Σοσιαλιστών Maria Arena (Βέλγιο) και Dietmar Köster (Γερμανία), αλλά και οι ευρωβουλευτές Πρασίνων Rasmus Andresen (Γερμανία), Till yMetz (Λουξεμβούργο), Ernest Urtasun (Ισπανία).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης