Bίντεο: Xάρης Γκίκας

Συμπληρωματικά στοιχεία τα οποία στηρίζουν, όπως λέει, τον ισχυρισμό του για πολιτική σκευωρία κατέθεσε στον Άρειο Πάγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στο πλαίσιο της έρευνας για τους χειρισμούς στην υπόθεση Novartis. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρέμεινε στο εισαγγελικό γραφείο για περίπου μισή ώρα και σε δηλώσεις του εξέφρασε την πεποίθηση πως το θέμα πρέπει να διερευνηθεί τόσο δικαστικά όσο και κοινοβουλευτικά. Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για «δήθεν πολιτικό σκάνδαλο», εντοπίζοντας παράλληλα ευθύνες πολιτικών προσώπων.

«Κοιτάζουμε προς το μέλλον μόνο όταν προστατεύουμε τους θεσμούς. Προκειμένου να στηθεί ως δήθεν πολιτικό σκάνδαλο η υπόθεση Novartis, κάποιοι ασέλγησαν επί των θεσμών με πρώτο θύμα την ανεξαρτησία και το κύρος της Δικαιοσύνης. Αυτό όλο είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα που πρέπει να διερευνηθεί εις βάθος και δικαστικά και κοινοβουλευτικά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος και συνέχισε: «Το ζήτημα, όπως ξέρετε, δεν με αφορά προσωπικά ούτε είμαι από αυτούς που επιδιώκουν ρεβάνς ή εκδίκηση, υπάρχει όμως το δημοκρατικό καθήκον που μας επιβάλλει να προστατεύσουμε το κράτος δικαίου και να διερευνήσουμε την αλήθεια».

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε πως υπάρχουν «ευθύνες πολιτικών προσώπων, με την έννοια των μελών της προηγούμενης κυβέρνησης προφανώς και υπάρχουν, και αυτό το ζήτημα έχει τεθεί ήδη από τον προηγούμενο χρόνο, από την άνοιξη του 2018, με τις μηνύσεις μας. Τώρα αναφέρθηκα και σε συμπληρωματικά στοιχεία, γιατί υπάρχει αυτό που λέμε επίταση του δόλου».

Ερώτηση: Για τι παρεμβάσεις μιλάτε;

Ε. Βενιζέλος: Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, δεν πρέπει να παραβιάσουμε τη μυστικότητα της προδικασίας, αλλά είναι γνωστό ότι έχει διαβιβαστεί η δικογραφία στη Βουλή, ότι υπάρχει ζήτημα ποινικών ευθυνών κι όχι μόνο πολιτικών προσώπων για τη σκευωρία. Από εκεί και πέρα υπάρχει το ζήτημα των προστατευόμενων μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, που ξέρετε ποια είναι η κατάσταση και η εξέλιξη. Και βέβαια το ζήτημα είναι των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών, το οποίο διερευνάται και το οποίο πρέπει να διερευνηθεί και αυτεπαγγέλτως. 

Ερώτηση: Κατονομάστε πρόσωπα; Όπως τον κ. Παπαγγελόπουλο, όπως έκανε χθες ο κ. Σαμαράς: 

Ευάγγελος Βενιζέλος: Ευχαριστώ, τίποτα άλλο, θα μας δοθεί η ευκαιρία να τα πούμε. 

Της κατάθεσης Βενιζέλου έχουν προηγηθεί αυτές των Δημήτρη Αβραμόπουλου και Αντώνη Σαμαρά, ενώ για αύριο έχει κληθεί ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής, ο οποίος είχε εποπτεύσει τις έρευνες για τη Novartis και έχει προβεί σε καταγγελίες για πολιτικές παρεμβάσεις. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης