Σε μια… ανακεφαλαίωση των δεδομένων που διαμορφώνουν αυτήν τη στιγμή τον χάρτη της ελληνικής οικονομίας προχώρησε σήμερα ο Γκίκας Χαρδούβελης με τους εκπροσώπους της τρόικας. Η συνάντηση του Πολ Τόμσεν, του Κλάους Μαζούχ και του Ντέκλαν Κοστέλο με τον νέο επικεφαλής του ΥΠΟΙΚ χαρακτηρίστηκε «εποικοδομητική και παραγωγική» και με αυτή έκλεισε η τρέχουσα επισκόπηση των στελεχών του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ για το ελληνικό δημοσιονομικό πρόγραμμα.

Παρόντες ήταν τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος υποστηρίζει πως «οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται για τρίτη χρόνια», όσο και ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης. Οι δανειστές αναχωρούν την Παρασκευή από την Αθήνα και ήδη έχουν επιστήσει την προσοχή στην επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων, ζητώντας παράλληλα περισσότερες αλλαγές στα εργασιακά και στο Ασφαλιστικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των πρόσφατων επαφών των εκπροσώπων της τρόικας με τις ηγεσίες των υπουργείων και υπήρξε επικαιροποίηση του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων για την εξυγίανση και την ομαλή λειτουργία της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, τέθηκαν επί τάπητος και ευρύτερα ζητήματα πολιτικής.

Υπενθυμίζεται πως τα κόκκινα δάνεια, τα οποία επηρεάζουν τα χαρτοφυλάκια -και συνεπώς την ίδια δυναμική των συστημικών τραπεζών-, καθώς και η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος με φόντο το σχέδιο για τη δημιουργία τριών υπερ-ταμείων, που ενδεχομένως να οδηγήσει σε νέα μείωση των συντάξεων, αποτελούν τα βασικά αγκάθια της διαπραγμάτευσης.

Και για τα δύο θέματα η κυβέρνηση καλείται να λάβει αποφάσεις, προκειμένου να είναι έτοιμη για τον κρίσιμο έλεγχο που θα γίνει τον Σεπτέμβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης