Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα γιόρτασαν στην Αθήνα την 50η επέτειο της ίδρυσής τους

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2021, 00:56
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα γιόρτασαν στην Αθήνα την 50η επέτειο της ίδρυσής τους

Το Χρυσό Ιωβηλαίο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων γιόρτασε απόψε στο Μέγαρο Μουσικής της Αθήνας, σε μια λαμπερή εκδήλωση, με παράλληλη τήρηση των μέτρων για τη μη διασπορά του κορωνοϊού, η εμιρατινή πρεσβεία στην Ελλάδα. Ο Εμιρατινός πρέσβης Σουλεϊμάν Χάμεντ Αλμαζρούι υποδέχθηκε απόψε τους καλεσμένους τους στο φουαγιέ της αίθουσας Banquet του Μεγάρου Μουσικής και ακολούθως ξεκίνησε η εκδήλωση με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ελλάδας.

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε ο Εμιρατινός πρέσβης έστειλε το μήνυμα πως τα ΗΑΕ θα είναι πάντα στο πλευρό των στενών φίλων και στρατηγικών συμμάχων τους και ότι είναι ένας αξιόπιστος εταίρος και φίλος. «Έχω διοριστεί ως πρέσβης των ΗΑΕ στην Ελληνική Δημοκρατία, σχεδόν πριν από 11 μήνες και ακόμα ανακαλύπτω νέες δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των δύο φίλων μας χωρών» επισήμανε και υπογράμμισε ότι καθώς οι πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις έχουν ήδη αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό με βάση τη στρατηγική μας συνεργασία με την Ελλάδα, «χτίζουμε συνεχώς στις διμερείς μας σχέσεις, αναζητούμε πάντα οικονομικές ευκαιρίες για να συνδέσουμε τις επιχειρήσεις μας».

Εξάλλου, εξέφρασε την ελπίδα τον επόμενο χρόνο τα ΗΑΕ να συμμετάσχουν ως «τιμώμενη χώρα» στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και ευχαρίστησε την Ελλάδα για την πρόσκληση. Μάλιστα, δήλωσε βέβαιος ότι η συμμετοχή αυτή θα διευκολύνει την ισχυρότερη σχέση μεταξύ των επιχειρήσεων και των επιχειρηματιών των δύο χωρών.

Κάνοντας μια σύντομη ανασκόπηση της ιστορίας των ΗΑΕ του τελευταίου μισού αιώνα, ανέφερε πως από την ενοποίηση το 1971 τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν καταφέρει να είναι ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες στην τεχνολογία, την επιστήμη, τη βιωσιμότητα, την οικονομική ανάπτυξη και δήλωσε περήφανος που σήμερα έχουν γίνει η 2η μεγαλύτερη αραβική οικονομία και η 3η στη Μέση Ανατολή. Σημείωσε πως η στρατηγική της ηγεσίας της χώρας του ήταν η ενίσχυση της Ένωσης, η οικοδόμηση της οικονομίας, η διαφοροποίηση και η μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο, σε βαθμό που σήμερα βασίζεται σε αυτό μόνο κατά 28%, η εστίαση στην κοινωνική ανάπτυξη, όπως η εκπαίδευση, η υγεία και η ανεκτικότητα, η βιομηχανική ανάπτυξη στους τομείς της ειρηνικής πυρηνικής ενέργειας, των μεγάλων λιμανιών, της αεροπορίας, του τουρισμού, των ελεύθερων ζωνών, των διαστημικών προγραμμάτων. Τα επιτεύγματα αυτά, είπε, επέτρεψαν στην εξωτερική πολιτική των ΗΑΕ να επεκτείνει την εμβέλειά της.

Δίνοντας το στίγμα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΑΕ, τόνισε πως υπερασπίζονται τη διπλωματία έναντι των διενέξεων, τις εταιρικές σχέσεις έναντι της μονομερούς δράσης και τον διάλογο έναντι της αντιπαράθεσης.

Εν συνεχεία, σκιαγράφησε το όραμα των ΗΑΕ για τα επόμενα χρόνια. «Το όραμα είναι να γίνουν παγκόσμια πρωτεύουσα επενδύσεων και οικονομικής δημιουργικότητας» ανέφερε χαρακτηριστικά. Επιπροσθέτως, παρουσίασε τη στόχευση να γίνουν «πράσινα και καθαρά» μέχρι το 2050, σύμφωνα με τους κανονισμούς COP26 της Γλασκόβης. Στο σημείο αυτό, σημείωσε πως τα ΗΑΕ θα φιλοξενήσουν το COP28 το 2023.

 

Ν. Δένδιας: Ελλάδα και ΗΑΕ θα συνεχίσουν να συμβάλλουν στη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ανάπτυξη της γειτονιάς μας

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, επ' ευκαιρία του Χρυσού Ιωβηλαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, των 50 ετών από την ενοποίηση της χώρας, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξέφρασε τα θερμότατα συγχαρητήριά του. Επίσης, απηύθυνε ειλικρινείς ευχές για ευημερία, ευτυχία και πρόοδο του στενού μας εταίρου, της κυβέρνησης και του φίλου λαού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, ο Νίκος Δένδιας είπε πως τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν από κοινού σημειώσει ουσιαστική πρόοδο, οικοδομώντας πάνω στους στέρεους δεσμούς της στενής φιλίας και της στρατηγικής συνεργασίας τους.

Εξίσου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το μέλλον επιφυλάσσει πολλά λαμπρά επιτεύγματα για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και διαμήνυσε πως η Ελλάδα προσβλέπει σε στενή συνεργασία υπό το κοινό μας όραμα για ειρήνη και σταθερότητα.

Περαιτέρω, επανέλαβε τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην ευρεία συνεργασία με τα ΗΑΕ σε μία πληθώρα τομέων και τόνισε πως οι συγκλίνουσες απόψεις και η στενή μας σύμπραξη αποφέρουν ήδη καρπούς προς όφελος των δύο λαών και των χωρών.

Καταληκτικά, επισήμανε πως θα «εξακολουθήσουμε να συνεισφέρουμε στη σταθερότητα, στην ασφάλεια και στην ανάπτυξη της ευρύτερης γειτονιάς μας».

 

Ντόρα Μπακογιάννη: Αμοιβαία φιλία και συνεργασία ενώνει τις δύο χώρες

Από την πλευρά της, η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη συνεχάρη τα ΗΑΕ για την εθνική τους εορτή και τόνισε πως αμοιβαία φιλία και συνεργασία ενώνει τις δύο χώρες, τόσο σε αμυντικό, οικονομικό όσο και σε επίπεδο σεβασμού διεθνών κανόνων. «Διατηρούμε την περιοχή ασφαλή και ευημερούσα» υπογράμμισε και επισήμανε πως η συνεργασία των δύο χωρών βασίζεται σε κοινές αξίες, στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και πάνω από όλα σε μια ειλικρινή επικοινωνία.

Επίσης, αναφέρθηκε στη σύμπτωση των εορτασμών των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση και της 50ης επετείου της ίδρυσης των ΗΑΕ.

Επιπλέον, σημείωσε πως σε αυτά τα 50 χρόνια από την ενοποίηση των Εμιράτων είναι απόδειξη για το τι μπορεί να επιτευχθεί με συνεργασία, ηγεσία και όραμα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσική από την ορχήστρα του Μεγάρου Μουσικής και το κόψιμο της τούρτας.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος, , ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού Θάνος Ντόκος, βουλευτές, ο διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, Βαγγέλης Καλπαδάκης, επικεφαλής διπλωματικών αποστολών στην Ελλάδα, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2021, 00:56