Στις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του Ιβ Μερς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών της αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος.

«Μέτρια είναι η πρόοδος με την Ελλάδα» είναι ο τίτλος άρθρου της εφημερίδας «Die Welt», στο οποίο αναφέρεται ότι ο Γιούνκερ δεν είναι ικανοποιημένος από τις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαστε στη διαδικασία κατά την οποία ξεκαθαρίζουμε στους Έλληνες συναδέλφους μας τι πρέπει να κάνουν» δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν. «Οι διαπραγματεύσεις αυτές σημειώνουν πρόοδο, όμως η πρόοδος είναι μέτρια» πρόσθεσε.

Στην «Die Zeit» υπογραμμίζεται ότι ο Γιούνκερ δεν θέλει καν να συζητά το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη από φόβο μήπως προκληθούν αναταράξεις στις αγορές.

Παράλληλα, γίνεται αναφορά και στις δηλώσεις του μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Ιβ Μερς, σύμφωνα με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει μόνη της να αποφασίσει αν σε μια έκτακτη περίσταση θα αποφασίσει να λάβει ακραία μέτρα, όπως ο περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εφημερίδα «Handelsblatt» επέλεξε να προτάξει αυτό το θέμα στο άρθρο της με τίτλο «Ο διευθυντής της ΕΚΤ συμβουλεύει τους Έλληνες να λάβουν εξαιρετικά μέτρα».

Στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Μερς συνέστησε στην ελληνική κυβέρνηση να κοιτάξει «στο κουτί με τα μη παραδοσιακά εργαλεία, όταν εξαντληθούν οι επιλογές της».

Το μέλος της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι στο παρελθόν έχουν υπάρξει χρεοκοπίες και σε άλλες νομισματικές ενώσεις χωρίς πολιτικές συνέπειες. Παρ’ όλα αυτά, ο Μερς υπογράμμισε ότι εξακολουθεί να θεωρεί πιθανή την εξεύρεση λύσης στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.

Σε άλλο άρθρο της η «Handlesblatt» φιλοξενεί εκτίμηση του Αντρέας Ντόμπρετ, μέλους του διοικητικού συμβουλίου της γερμανικής ομοσπονδιακής τράπεζας, ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τις γερμανικές τράπεζες σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Οι γερμανικές τράπεζες είναι τώρα πιο καλά προετοιμασμένες για ένα Grexit σε σχέση με πέντε χρόνια πριν, εκτίμησε ο Ντόμπρετ, ενώ πρόσθεσε ότι οι κίνδυνοι μετάδοσης της κρίσης είναι πολύ πιο περιορισμένοι.

Η «Süddeutsche Zeitung» επιλέγει να αναφερθεί στις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών στο άρθρο της με τίτλο «Ο Βαρουφάκης υπόσχεται μεταρρυθμίσεις», στο οποίο τονίζει ότι ο ΥΠΟΙΚ εκτιμά πως μπορεί να επιτευχθεί σύντομα μια συμφωνία με τους πιστωτές.

Από τη μεριά του, το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» παρουσιάζει τις προτάσεις του κ. Βαρουφάκη για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και κυρίως τη δημιουργία μιας ελληνικής αναπτυξιακής τράπεζας.

Ο Έλληνας υπουργός εκτίμησε ότι τους τελευταίους μήνες η Αθήνα και οι πιστωτές της επικεντρώθηκαν στο θέμα της βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης της Ελλάδας, όμως δεν ανέπτυξαν ένα όραμα για μια βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας που θα διαρκέσει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης