Eν μέσω των σκληρών διαπραγματεύσεων με φόντο το χρέος και μετά το ανακάτεμα της κυβερνητικής τράπουλας κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό, το zougla.gr άνοιξε τη διαδικτυακή του κάλπη στους χρήστες του διαδικτύου για να καταθέσουν την άποψή τους σε επίκαιρα ζητήματα.

Η ψηφοφορία διεξήχθη από τις 3 έως τις 9 Δεκεμβρίου και σ’ αυτήν συμμετείχαν 851 πολίτεςΠέραν της πρόθεσης ψήφου, οι πολίτες κλήθηκαν να καταθέσουν την άποψή τους για το πρόσφατο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Κούβα, το οποίο μπήκε στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης, την κλιμακούμενη πολεμική ρητορική της Άγκυρας και παράλληλα να εκφράσουν τη γνώμη τους για τον πρόσφατο ανασχηματισμό και τις απαιτήσεις για λήψη νέων μέτρων με περικοπές συντάξεων, μείωση αφορολόγητου κ.ά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αποτέλεσμα της διαδικτυακής ψηφοφορίας αναδεικνύει το φθαρμένο πρόσωπο του κυβερνητικούΔιπλάσια είναι τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σχηματισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την ενίσχυση της ΝΔ, αλλά και τη δυσαρέσκεια των πολιτών όσον αφορά στους επικεφαλής των δύο πρώτων κομμάτων, Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η ψηφοφορία διεξήχθη από τις 3 έως τις 9 Δεκεμβρίου και σ’ αυτήν συμμετείχαν 851 πολίτες. Τα εκάστοτε αποτελέσματα προσεγγίζουν την τάση του εκλογικού σώματος και αποτυπώνουν το πολιτικό κλίμα τη δεδομένη στιγμή.

Η ΝΔ εμφανίζεται να προηγείται με διψήφια διαφορά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σταθερή παραμένει η Χρυσή Αυγή, φθορά υφίστανται οι Ανεξάρτητοι Έλληνες -προφανώς λόγω της συμμετοχής τους στον κυβερνητικό συνασπισμό- ενώ εντυπωσιακή είναι η άνοδος της «Πλεύσης Ελευθερίας». Στον αντίποδα, Ένωση Κεντρώων και «Ποτάμι» έχουν απολέσει πολλές μονάδες και κινούνται εκτός Βουλής. ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ διατηρούν τα εκλογικά τους ποσοστά περίπου στα ίδια επίπεδα με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ερωτήματα

Το πρώτο ερώτημα στο οποίο απάντησαν οι πολίτες αφορούσε στον πρόσφατο ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Η πλειοψηφία απάντησε με συντριπτικό ποσοστό (70%) ότι δεν υπάρχει διαφορά.

To κυοφορούμενο σενάριο των εκλογών, σε περίπτωση που επαληθευτούν οι πιέσεις των δανειστών για νέα μέτρα, τέθηκε στο επίκεντρο της δεύτερης ερώτησης.

Οι συμμετέχοντες προέκριναν τη λύση των εκλογών, εάν οι θεσμοί ζητήσουν νέα μέτρα. Σε σύνολο 61% οι πολίτες επιθυμούν να στηθούν κάλπες και σε ποσοστό 29% θεωρούν ότι δεν θα έπρεπε η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Πολλά ακούστηκαν και άλλα τόσα γράφτηκαν στον Τύπο για το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κούβα. Ποια ήταν, όμως, η άποψη των πολιτών για την απόφαση του πρωθυπουργού να παραστεί στην κηδεία του Φιντέλ Κάστρο στην Κούβα; Οι περισσότεροι -σε ποσοστό 70,5%- πιστεύουν ότι δεν υπήρχε λόγος ο Αλέξης Τσίπρας να μεταβεί στην Αβάνα. Μόλις το 20,8% επικρότησε την ενέργεια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμη μία επίκαιρη ερώτηση έθεσε το zougla.gr στην παρούσα διαδικτυακή ψηφοφορία. Ζήτησε την άποψη των πολιτών για την κρίση στο Αιγαίο και τις κλιμακούμενες επιθέσεις του Ερντογάν με φόντο τη Συνθήκη της Λωζάννης. Οι απόψεις είναι μοιρασμένες. Με το ίδιο ποσοστό (47%) οι συμμετέχοντες θεωρούν ότι πρόκειται για τεχνητή κρίση και απειλή…

Νικητής ο «Κανένας»

Με 52,7% ο «Κανένας» αναδείχθηκε ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός, καθώς τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν φαίνεται να πείθουν το εκλογικό σώμα.

Παράσταση νίκης

Η ΝΔ με συντριπτικό ποσοστό θα ερχόταν πρώτη στην παράσταση νίκης κερδίζοντας ποσοστό 70,6% έναντι 11,1% του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόθεση ψήφου

Πρώτη κόβει το νήμα η Νέα Δημοκρατία, αυξάνοντας το ποσοστό της, άνευ αυτοδυναμίας, από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ.

Η απογοήτευση των πολιτών από την παρούσα κυβέρνηση καταδεικνύεται με σαφήνεια. Η ψαλίδα ανοίγει με τη ΝΔ να συγκεντρώνει 30 μονάδες και τον ΣΥΡΙΖΑ μόλις 12,9. Η μεν αξιωματική αντιπολίτευση ενισχύεται (με δεδομένη την προηγούμενη ψηφοφορία του zougla.gr στις 9 Ιουνίου 2016), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει σταδιακά.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή και στην τέταρτη η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Ακολουθούν Δημοκρατική Συμπαράταξη και ΚΚΕ. Τα ποσοστά των ΑΝΕΛ, της Ένωσης Κεντρώων και του Ποταμιού «κατακρημνίζονται», ενώ τα υπόλοιπα -ακόμη και νεοσύστατα- κόμματα κινούνται λίγο πιο πάνω από τη μία μονάδα.

Αποτελέσματα Δεκεμβρίου 2016

Αποτελέσματα Ιουνίου 2016

Υψηλά ποσοστά συσπείρωσης εμφανίζει η ΝΔ, κόμμα σε αναμονή εξουσίας, με αρκετούς ψηφοφόρους της πάντως να κατευθύνονται προς τη Χρυσή Αυγή.

Αντίθετα, πολύ χαμηλότερα είναι τα ποσοστά συσπείρωσης για το κυβερνών κόμμα, που βρίσκει τους ψηφοφόρους του οργισμένους να μετακινούνται στο εθνικιστικό άκρο της Χρυσής Αυγής σε ποσοστό 7,1% αλλά και στη Ζωή Κωνσταντοπούλου (7,2%). Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι το 27,8% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται προβληματισμένο και αποτελεί το μεγάλο βαρόμετρο, καθώς η απόφασή του θα κριθεί εν πολλοίς από τις εξελίξεις το επόμενο χρονικό διάστημα…

H ταυτότητα της έρευνας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης