Στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, στη δημιουργία του ταμείου ανάκαμψης και στον τρόπο αντιμετώπισης ενός δεύτερου κύματος lockdown, λόγω του κορωνοϊού, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο του αναπτυξιακού συνεδρίου, που συνδιοργανώνουν στην Πάτρα, η εφημερίδα «Πελοπόννησος» και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Ειδικότερα, όσον αφορά στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, είπε ότι το ευρύτερο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων είναι σε μία ρευστότητα και όχι με την υπευθυνότητα της Ευρώπης, ενώ τα όρια αυτής της ρευστότητας πρέπει να γίνουν σαφή και να γίνουν σαφέστατες οι κατευθύνσεις του αύριο: Το πώς θα ζήσουμε μαζί, πώς μπορούμε να διαχειριστούμε θέματα, όπως το μεταναστευτικό και η αντιτρομοκρατική συνεργασία, πώς θα ζήσουμε στο περιφερειακό περίγραμμα που ακουμπάει την Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη τη βόρειο Αφρική, καθώς και ποιες δυνατότητες θα έχει η Τουρκία σε βάθος χρόνου, ώστε να διατηρήσει μία προενταξιακή προοπτική και πόσο συμβατή θα είναι αυτή η προοπτική με δράσεις όπως οι παράνομες γεωτρήσεις και η Αγία Σοφία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με τις εξελίξεις στην Λιβύη, είπε ότι «έχουμε φτάσει σε ένα σημείο, όπου το πιο πιθανό σενάριο δεν είναι τόσο η κλιμάκωση, όσο αυτή η παγιοποίηση μιας εμφύλιας σύγκρουσης, η οποία σε βάθος χρόνου απειλεί τα στρατηγικά συμφέροντα της Ευρώπης». Όπως εξήγησε, «τα απειλεί, γιατί αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ως Ευρώπη ένα αξιόπιστο συνομιλητή, διότι με τη Λιβύη πρέπει οπωσδήποτε να ρυθμίσουμε θέματα, όχι μόνο ασφαλείας, άλλα θέματα αιχμής, όπως το μεταναστευτικό».

Όσον αφορά την δημιουργία του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης, την προσδιόρισε μετά την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, «ελπίζουμε μέσα στον Ιούλιο, και όλοι πιστεύουμε ότι θα τελειώσει εκεί, έτσι ώστε να κλείσει αυτό το ζήτημα όσο το δυνατόν γρηγορότερα γίνεται».

Μιλώντας για τον χρόνο εκταμίευσης χρημάτων προς την Ελλάδα, εκτίμησε ότι «οι πρώτες εκταμιεύσεις μπορεί να γίνουν προς το τέλος του χρόνου». Σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα δεύτερο κύμα lockdown λόγω του κορωνοϊού, είπε ότι «δύσκολα ένα δεύτερο κύμα, αν υπάρξει, θα έχει την ίδια ένταση με το πρώτο, και πιστεύω ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα μας βρει πολύ πιο καλά προετοιμασμένους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με αφορμή την απογοήτευση που εξέφρασαν οι Αρχές της Τουρκίας, για το γεγονός ότι περιλαμβάνεται στον κατάλογο των χωρών που αποκλείονται από τουριστικές επισκέψεις, ο Μαργαρίτης Σχοινάς είπε ότι «τα κριτήρια δεν ήταν πολιτικά και αυθαίρετα, αλλά επιδημιολογικά».

Πηγή: ΑΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης