Την άσκηση «Πυρπολητής», που διευθύνεται από το ΓΕΕΘΑ, αλλά και μέρος της άσκησης του Πολεμικού Ναυτικού «Καταιγίς», που συνδυάζεται με την άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας «Πολύφημος» και εξελίσσονται σε ολόκληρο το Αιγαίο, παρακολούθησε την Τρίτη, από αέρος, ξηράς και θαλάσσης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.
 
Αρχικά, ο κ. Καμμένος μετέβη στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, όπου επιβιβάσθηκε σε ιπτάμενο ραντάρ για να παρακολουθήσει την άσκηση «Πυρπολητής» που διεξήχθη σε νησιά του κεντρικού και ανατολικού Αιγαίου.

Στη συνέχεια, το ιπτάμενο ραντάρ προσγειώθηκε στη Σκύρο, απ’ όπου παρακολούθησε μέρος των ασκήσεων «Καταιγίς» και «Πολύφημος» και ακολούθως επιβιβάσθηκε στη φρεγάτα Σπέτσαι για να παρακολουθήσει τεχνικά στοιχεία των εν λόγω ασκήσεων.
 
Στο πλαίσιο της άσκησης «Πυρπολητής 3/15» ενεργοποιήθηκε τμήμα της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης και διεξήχθησαν επιχειρήσεις αποτροπής κατάληψης εθνικού εδάφους, προσβολή εχθρικών χερσαίων δυνάμεων, έρευνας – διάσωσης μάχης και εξασφάλισης της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην άσκηση συμμετείχαν μαχητικά αεροσκάφη, ιπτάμενο ραντάρ, ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας και τμήματα των ειδικών επιχειρήσεων σε συνέργεια με τις τοπικές δυνάμεις άμεσης επέμβασης.
 
Ταυτόχρονα, ενεργοποιήθηκε το Σύστημα Αεράμυνας της χώρας με συμμετοχή του συνόλου των σταθμών ελέγχου (ΣΑΕ), κέντρων επιχειρήσεων, αντιαεροπορικών συστημάτων συστημάτων και όπλων των Τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.
 
Η άσκηση «Καταιγίς 15» εξελίσσεται στην περιοχή του Αιγαίου, και συμμετέχει το σύνολο των διαθεσίμων μονάδων του Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού, μονάδες του Στρατού Ξηράς, μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων, αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος.
 
Η Καταιγίς που ολοκληρώνεται στις 12 Ιουνίου, συνδυάζεται με την άσκηση «Πολύφημος 15» της Πολεμικής Αεροπορίας, με τη συμμετοχή ειδικών δυνάμεων και άλλων μονάδων του Στρατού Ξηράς, καθώς και μονάδων του Λιμενικού Σώματος.
 
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εμφανίσθηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την επίδειξη ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως αυτή παρουσιάσθηκε κατά την εξέλιξη των τριών ασκήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο των ασκήσεων αναπτύχθηκαν 70 πλοία, προβάλλοντας τη ναυτική ισχύ της χώρας.
 
Τον υπουργό Εθνικής Άμυνας συνόδευε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος και τον ενημέρωσαν ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης και ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Χρήστος Βαίτσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης