Στουρνάρας: Υπήρξε συντονισμένη προσπάθεια ηθικής εξόντωσής μου

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 14 Ιουλίου 2019, 09:21
Στουρνάρας: Υπήρξε συντονισμένη προσπάθεια ηθικής εξόντωσής μου

Για συντονισμένη προσπάθεια ηθικής εξόντωσής του από «κρατικούς και παρακρατικούς παράγοντες» κάνει λόγο σε συνέντευξή του στην Καθημερινή ο Γιάννης Στουρνάρας ενώ παράλληλα δηλώνει πρόθυμος να μιλήσει για ό,τι έγινε εφόσον οι αρμόδιοι θεσμοί επιληφθούν και κληθεί να καταθέσει.

O διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επισημαίνει μεταξύ άλλων πως βραχυχρόνια υπάρχει δυνατότητα επίτευξης διπλάσιου ρυθμού ανάπτυξης από τον τρέχοντα του 1,9% και παράλληλα χαρακτηρίζει εφικτή τη συμμετοχή της Ελλάδας σε νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Η λέξη στοχοποίηση είναι δυστυχώς πολύ ήπια και κρύβει μια ζοφερή πραγματικότητα. Σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα πρέπει να ριχτεί άπλετο φως από τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς, όχι για λόγους αντεκδίκησης αλλά για λόγους προστασίας του κράτους δικαίου. Υπήρξε συντονισμένη προσπάθεια από κρατικούς και παρακρατικούς παράγοντες, ηθικής εξόντωσης και “δολοφονίας χαρακτήρα” εμού, της συζύγου μου και των θυγατέρων μας, προκειμένου να εμποδιστώ να εκτελέσω τα καθήκοντά μου» επισημαίνει. 

«Άντεξα και προστάτευσα την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδας επειδή είμαι απολύτως καθαρός, επειδή δεν βρήκαν απολύτως τίποτα οι σκευωροί και χάρη στη στήριξη που είχα από την οικογένειά μου, από τους διευθυντές και το προσωπικό της Τράπεζας της Ελλάδος και από την ΕΚΤ. Κάποιος άλλος στη θέση μου ίσως να μην άντεχε και τότε οι επιπτώσεις θα ήταν απρόβλεπτες. Είμαι πρόθυμος να μιλήσω για ό,τι έγινε, εφόσον οι αρμόδιοι θεσμοί επιληφθούν και κληθώ να καταθέσω» δηλώνει ενώ αναφερόμενος στους ρυθμούς ανάπτυξης ο κ. Στουρνάρας εκτιμά ότι «βραχυχρόνια οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης, περίπου διπλάσιοι από τον τρέχοντα ρυθμό του 1,9% , μέσω της αύξησης των επενδύσεων είναι εφικτοί».

Χαρακτηρίζει «σοβαρή πρόκληση» το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2019 προσθέτοντας ότι «η ενίσχυση της προσπάθειας για εξορθολογισμό των δημόσιων και μη παραγωγικών δαπανών και η τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας στο δεύτερο εξάμηνο μέσω της αύξησης επενδύσεων θα λειτουργήσουν υποβοηθητικά για την επίτευξη του στόχου».

Ακόμη, ο κ. Στουρνάρας εκτιμά ότι είναι εφικτή η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

«Αν και ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την αναβάθμιση των τίτλων του ελληνικού δημοσίου κατά τρεις βαθμίδες στην επενδυτική βαθμίδα, δηλαδή σε ΒΒΒ-, δεν είναι εύκολο να εκτιμηθεί με ακρίβεια, θεωρώ ότι είναι εφικτή σύντομα η συμμετοχή της Ελλάδας αφενός στο υφιστάμενο πρόγραμμα επανεπενδύσεων τίτλων της ΕΚΤ και αφετέρου σε νέο πρόγραμμα αγορών τίτλων, το οποίο είναι πολύ πιθανό να αποφασιστεί στο μέλλον και η χώρα να αποκομίσει έτσι άμεσα πρόσθετα οφέλη» σημειώνει.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 14 Ιουλίου 2019, 09:23