Σε εκτενές άρθρο για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ο βρετανικός Economist εκτιμά ότι οι ελληνικές προεδρικές εκλογές δεν θα έπρεπε να γίνονται πρωτοσέλιδο.

Στο άρθρο που τιτλοφορείται «Ο τζόγος του Σαμαρά» τονίζεται ότι καμία εκλογή Προέδρου εδώ και 40 χρόνια δεν έχει προκαλέσει πολιτική αναταραχή στη χώρα μας ωστόσο μπορεί η τωρινή να είναι διαφορετική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επεξηγώντας τον τίτλο του άρθρου του, ο αναλυτής επισημαίνει ότι η ανακοίνωση απόφαση Σαμαρά να ανακοινώσει την προεδρική εκλογή πριν το τέλος του έτους είναι ένα «επικίνδυνο στοίχημα».

Εν συνεχεία γίνεται αναφορά στη «βουτιά» που σημείωσαν οι ελληνικές αγοράς εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας την ώρα που η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου εκτινάχθηκε πάνω από το 8%.

Σύμφωνα με τον Economist ο κ. Σαμαράς εξήγησε ότι επισπεύδει τις εκλογές για να αποκαταστήσει την πολιτική σταθερότητα που, όπως είπε, κλονίστηκε από την απαίτηση του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρες γενικές εκλογές. Το αίτημα της αντιπολίτευσης θα ικανοποιηθεί εάν ο Σταύρος Δήμας δεν καταφέρει να λάβει τις απαιτούμενες 180 ψήφους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο ήρωας της ευρωπαϊκής άκρας αριστεράς, υπόσχεται να αποκαταστήσει τον κατώτατο μισθό στα προ-κρίσης επίπεδα, να δώσει δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα και τρόφιμα σε άπορες οικογένειες και να μειώσει την ανεργία με την πρόσληψη περισσότερων δημοσίων υπαλλήλων. Οι υποσχέσεις του -συνεχίζει ο Economist- ακούγονται πολύ ωραίας στα αυτιά των πληγωμένων από τη λιτότητα Ελλήνων, παρόλο που δεν έχει καταστεί σαφές πώς μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει τέτοιες πολιτικές. Ούτε έχει ξεκαθαριστεί πώς θα «συντονιστούν» με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό, ο Σαμαράς έχασε ήδη ένα στοίχημα. Το σχέδιο του να δώσει τέλος στο μνημόνιο αυτό το μήνα και να ανανεώσει το δανεισμό από τις αγορές χωρίς προληπτικό δίχτυ ασφαλείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ. Έτσι η Ελλάδα συμφώνησε σε δίμηνη παράταση του προγράμματος στήριξης που θα της δώσει χρόνο να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για περισσότερες μεταρρυθμίσεις.

Η προεδρική εκλογή είναι ακόμη μεγαλύτερο στοίχημα, λέει ο Economist. Εάν ο Σταύρος Δήμας απορριφθεί, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ήττα της Νέας Δημοκρατίας από το ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές που θα ακολουθήσουν, ενώ το ΠΑΣΟΚ ίσα που θα καταφέρει να μπει στη Βουλή. Αλλά κι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανό να μην πετύχει αυτοδυναμία, εγείροντας την πιθανότητα παρατεταμένης πολιτικής αβεβαιότητας που θα μπορούσε να αναστατώσει περαιτέρω τις αγορές.

Ο Economist περιγράφει τον Σαμαρά ως δεξιοτέχνη στις τακτικές. Ο κυβερνητικός συνασπισμός ελέγχει 155 έδρες, ενώ ο πρωθυπουργός μπορεί να υπολογίζει σε ακόμη 12 ψήφους από τους 24 ανεξάρτητους βουλευτές που εγκατέλειψαν την ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ. Άλλοι 6 περίπου ανεξάρτητοι βουλευτές θα μπορούσαν να πειστούν να στηρίξουν την κυβέρνηση. Η εύρεση των υπόλοιπων ψήφων σημαίνει ενδεχομένως να πειστούν βουλευτές να «λιποτακτήσουν» από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Το κίνητρο που έχουν είναι ισχυρό: οι βουλευτές αυτοί είναι πολύ πιθανό να μην έχουν καμία θέση στην επόμενη κυβέρνηση εάν διεξαχθούν εκλογές, αφού ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ είναι πιθανό να μην πάρουν το εισιτήριο του 3% για τη Βουλή.

Με πληροφορίες από το capital.gr

Διαβάστε επίσης:
Σενάρια τρόμου πάλι για Ελλάδα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης