Ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Yπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Tζανέτος Φιλιππάκος συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε την 16η Ιουνίου 2015 στο Λουξεμβούργο, εκπροσωπώντας τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Ιωάννη Πανούση.

Το Συμβούλιο απασχόλησαν δύο ιδιαιτέρως σημαντικά θέματα. Το πρώτο θέμα αφορούσε το μεταναστευτικό, για το οποίο όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι υπάρχει δραματική αύξηση των μεταναστευτικών ροών που δέχονται τα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής, όπως και η Ελλάδα. Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε αφορά την εσωτερική ασφάλεια σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπήρξε κοινή διαπίστωση των μελών του Συμβουλίου ότι η αντιμετώπιση των σύγχρονων απειλών ασφάλειας, αποτελεί κοινή ευρωπαϊκή ευθύνη και απαιτεί επαγρύπνηση, συνέργειες, συντονισμό, αλληλεγγύη και αξιοποίηση των βέλτιστων καινοτόμων εργαλείων και πρακτικών, στο πλαίσιο των αρχών της αναλογικότητας, του δημοκρατικού ελέγχου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με την ολοκλήρωση των συνομιλιών, επισημάνθηκε η θετική προσέγγιση των κρατών-μελών στην Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση, καθώς και η επιθυμία τους για αλληλεγγύη σε συνάρτηση με ευθύνη και εξεύρεση κοινών λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης