Στο Κάιρο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Στην πρώτη τριμερή Σύνοδο Κορυφής με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντελφατάχ αλ Σίσι θα συζητήσουν μεταξύ άλλων τρόπους για πιο αποδοτική αξιοποίηση των πηγών ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο. Από την πλευρά της, η Αθήνα θα επιδιώξει σαφή καταγραφή στη Διακήρυξη του Καΐρου για τα θέματα θαλασσίων ζωνών. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, δεν αναμένονται σήμερα συγκεκριμένες ανακοινώσεις για το θέμα αυτό το οποίο είναι ούτως ή άλλως πολύπλοκο, ωστόσο καταβάλλονται προσπάθειες από το υπουργείο Εξωτερικών ώστε να προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε διμερές επίπεδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών αποτελεί άλλωστε ένα από τα θέματα που θα θέσει αύριο ο κ. Σαμαράς στις διμερείς συναντήσεις, που θα έχει με την πολιτική ηγεσία της Αιγύπτου.
Σύμφωνα με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι, η Σύνοδος Κορυφής Ελλάδος, Αιγύπτου και Κύπρου πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, οι οποίες συνδέονται με ιστορικούς στενούς δεσμούς και έχουν μεταξύ τους κοινά συμφέροντα για την εκμετάλλευση του κοινού τους πλούτου.

«Υπάρχουν ευκαιρίες για την εξαγωγή φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο και προοπτικές για την προώθηση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των τριών χωρών. Υπάρχουν επίσης, προκλήσεις που πρέπει να τις αντιμετωπίσουν από κοινού προκειμένου να έχουν επιτυχή αποτελέσματα», ανέφερε ο κ. Σούκρι.

Η Σύνοδος θα ξεκινήσει στις 9:30 π.μ. και μετά το πέρας της συνάντησης θα ακολουθήσει κοινή δήλωση των ηγετών των τριών χωρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης