Κενό έμεινε το εδώλιο του εδώλιο του κατηγορουμένου στη δίκη που επρόκειτο να ξεκινήσει σήμερα αλλά τελικά διακόπηκε σχετικά με μία από τις πολυσυζητημένες υποθέσεις, η οποία αφορά το «σχέδιο Πυθία». Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση του σχεδίου δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή με «φόντο» τις τηλεφωνικές υποκλοπές συνομιλιών  του τότε πρωθυπουργού αλλά και μελών της κυβέρνησής του.

Η δίκη που τελικά θα συνεχιστεί στις 14 Μαΐου είχε προσδιοριστεί να ξεκινήσει σήμερα, στον απόηχο της διαρροής, μία ημέρα νωρίτερα, σε δύο εφημερίδες, «Τα Νέα» και την  «Εφημερίδα των Συντακτών», εγγράφου της ΕΥΠ που διέψευδε την ύπαρξη «σχεδίου Πυθία». Το εν λόγω έγγραφο φέρεται να έχει  αποστείλει ο διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης κάνοντας λόγο για «παραπληροφόρηση των κρατικών αρχών της χώρας με στόχο την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων σκοπιμοτήτων». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δικαστήριο χωρίς να έχει μπει στην ουσία της υπόθεσης προχώρησε στη διακοπή, κληρώνοντας τους τέσσερις ενόρκους που μαζί με τους τρεις τακτικούς δικαστές, θα κρίνουν  την υπόθεση.

 Ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου έχει παραπεμφθεί, χωρίς ωστόσο να εμφανιστεί για να δικαστεί ο πρώην υπάλληλος της αμερικάνικης πρεσβείας, William Bazil, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης ήδη από το 2015 το οποίο όμως  μέχρι σήμερα παραμένει ανεκτέλεστο. Η κατηγορία που του έχει αποδοθεί και για την οποία ουδέποτε λογοδότησε ενώπιον της Δικαιοσύνης είναι το κακούργημα της απόπειρας διακεκριμένης κατασκοπείας από κοινού με άγνωστους δράστες κατ’ εξακολούθηση που αφορά την περίοδο από τον Φεβρουάριο του 2004 μέχρι και τον Μάρτιο του 2005. Κι αυτό γιατί φέρεται να επιχείρησε με πρόθεση να λάβει σε γνώση του απόρρητες πληροφορίες που αφορούν στα συμφέροντα της ελληνικής δημοκρατίας μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών.

Ο πρώην υπάλληλος της αμερικάνικης πρεσβείας,  όχι όμως ήταν απών αλλά ούτε υπήρξε κάποιος δικηγόρος για να τον εκπροσωπήσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και ο  συνήγορος όμως του πρώην υπουργού Μιχάλη Καρχιμάκη δήλωσε κώλυμα στο πρόσωπό του, ενημερώνοντας το δικαστήριο μέσω συνεργάτη του πως δεν θα μπορούσε να παρασταθεί στη δίκη σήμερα.  Η εμπλοκή του Μιχ. Καρχιμάκη που  δεν αφορά τις βασικές δικογραφίες που έχουν συνενωθεί, ξεκίνησε από τη διαρροή απόρρητων εγγράφων, για την οποία κατηγορήθηκε ο ίδιος και δύο υπάλληλοι της ΕΥΠ. Αν και με βούλευμα απαλλάχθηκαν σχετικά με την διαρροή, παρέμεινε ένα σκέλος της κατηγορίας σε βάρος μόνο του πρώην υπουργού με αφορμή μία ερώτηση που είχε κάνει στη Βουλή, λεπτομέρεια που στάθηκε αρκετή για να τον οδηγήσει ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Εντός της δικαστικής αίθουσας βρέθηκαν με την ιδιότητα του μάρτυρα οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ Ιωάννης Κοραντής καο Κώστας Μπίκας, ο πρώην υποδιοικητής Σεραφείμ Τσιτσιμπής και ο τότε προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κατασκοπείας, Κωνσταντίνος Αγγελάκης.

Σύμφωνα με το ανακριτικό πόρισμα του Δ. Φούκα για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών (2004-2005) και του σχεδίου “Πυθία” που αφορούσε προπαρασκευαστικές πράξεις έσχατης προδοσίας επι κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή, από τον Αύγουστο του 2004 μέχρι και το Μάρτιο του 2005 ο William Bsail, αμερικανός πράκτορας, επιχείρησε με πρόθεση να λάβει σε γνώση του απόρρητες πληροφορίες που αφορούν στα συμφέροντα της ελληνικής δημοκρατίας μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών.

    

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης