Την άρση ασυλίας του καταδικασθέντα πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής και νυν ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού, θα εξετάσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφού λάβει σχετικό αίτημα από τις ελληνικές αρχές.

Μετά την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου για τα μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης, οι ελληνικές αρχές  όπως έγινε αρχικά γνωστό, απέστειλαν στην Ευρωβουλή σχετικό αίτημα για την άρση της ασυλίας του το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξεταστεί στην Ολομέλεια στις 19 Οκτωβρίου. Ωστόσο, με νεώτερη ανακοίνωσή του το Ευρωκοινοβούλιο διευκρίνιζε πως δεν έχει παραλάβει αίτημα από την ελληνική Πολιτεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διαδικασία

Πάντως, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την ιστοσελίδα του Ευρωκοινοβουλίου, όταν οι αρμόδιες εθνικές αρχές ζητήσουν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την άρση της ασυλίας ευρωβουλευτή, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου ανακοινώνει στην ολομέλεια ότι το Κοινοβούλιο έλαβε την αίτηση και την παραπέμπει στην αρμόδια επιτροπή, δηλαδή στην επιτροπή Νομικών Θεμάτων.

Η επιτροπή μπορεί να ζητήσει οποιαδήποτε πληροφορία ή επεξήγηση κρίνει απαραίτητη. Ο ενδιαφερόμενος βουλευτής πρέπει να έχει την ευκαιρία να εκφράσει την άποψή του και μπορεί να προσκομίσει έγγραφα ή άλλα γραπτά στοιχεία που θεωρεί χρήσιμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κεκλεισμένων των θυρών, η επιτροπή εγκρίνει έκθεση που συνιστά στο Κοινοβούλιο ως σώμα να εγκρίνει ή να απορρίψει την αίτηση, δηλαδή να άρει ή να διατηρήσει την ασυλία του ενδιαφερόμενου ευρωβουλευτή.

Λαγός: Τη Δευτέρα θα είμαι στο δικαστήριο

Ο Γιάννης Λαγός, νωρίτερα το μεσημέρι με δήλωσή του έκανε λόγο για «χούντα», ενώ συμπλήρωσε πως το πρωί της Δευτέρας θα βρίσκεται στο Εφετείο. Ωστόσο η παρουσία του εκεί θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα του τεστ κορωνοϊού στο οποίο υποβλήθηκε. 

 

«Εάν δεν βγει θετικό το τεστ κορονοϊού που έκανα, την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου στις 10 το πρωί θα είμαι στο δικαστήριο. Έχω δικαίωμα λόγου. Θα ακουστούν όλα. Γκρεμίζοντας την χούντα τους. Σας περιμένω εκεί. Ακόμα και μόνος όμως θα πάω!», ανέφερε ακόμη. 

Σημειώνεται ότι ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός βρίσκεται μεταξύ των 7 μελών της Χρυσής Αυγής που  καταδικάστηκαν ότι διηύθυναν την «εγκληματική οργάνωση», όπως χαρακτηρίστηκε το ακροδεξιό κόμμα από το Εφετείο της Αθήνας.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης