Στην επίσκεψη του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα και στην πορεία της χώρας μας αναφέρεται σημερινό άρθρο της ιταλικής εφημερίδας «Il Manifesto».

H εφημερίδα καταγράφει τη δήλωση του επιτρόπου πως «όταν μιλάμε για καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα, αναφερόμαστε σε μια θετική ολοκλήρωσή του» και εκείνη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ότι «το ερχόμενο καλοκαίρι θα αποτελέσει ορόσημο για την Ελλάδα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, η «Il Manifesto» σημειώνει ότι «το ανοικτό θέμα που ενδιαφέρει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να καταλάβει τι είδους όρους θα πρέπει να σεβαστεί η Ελλάδα και να καταφέρει να είναι υποχρεώσεις διαφορετικές και λιγότερο ασφυκτικές από εκείνες που επιβλήθηκαν έως τώρα».

Η ιταλική εφημερίδα αναφέρεται στη θετική αντίδραση των αγορών στην έκδοση του επταετούς ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου, ενώ επισημαίνει ότι αναμένεται να υπάρξουν άλλες δύο έξοδοι στις αγορές, πριν από το τέλος του προγράμματος, ώστε να αυξηθεί η διαθέσιμη ρευστότητα του Δημοσίου, για να μη χρειασθεί εξωτερική στήριξη.

«Στην Αθήνα, στο μεταξύ, παρακολουθούν με ελπίδα τη δημιουργία νέων ισορροπιών στον γερμανικό “μεγάλο συνασπισμό” με τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι αναμένεται να επιβάλουν μια σαφή αλλαγή πορείας σε σχέση με το παρελθόν» σημειώνει η «Il Manifesto», σύμφωνα με την οποία «και στην Ελλάδα πιστεύουν ότι η αλλαγή αυτή μπορεί να συμβάλει σε μια πιο εποικοδομητική ερμηνεία ορισμένων ευρωπαϊκών κανόνων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εφημερίδα της Ρώμης, τέλος, αναδημοσιεύει δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα, ο οποίος, με αναφορά στην περίπτωση της Ελλάδας, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, τόνισε: «Θεωρώ ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας είναι αναγκαίο να αντικαταστήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όχι μόνον από τυπικής άποψης, αλλά και ουσιαστικής, και να μετατραπεί σε ένα πραγματικό ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης των χωρών-μελών. Η περίπτωση της Ελλάδας (όπως και ενδεχόμενες μελλοντικές κρίσεις) μπορεί και πρέπει να αντιμετωπισθεί εντός της Ευρώπης. Ένα από τα λάθη στην αρχή της κρίσης ήταν, ακριβώς, η διεθνοποίησή της».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης