Τον Απρίλιο του 2019 ο Μάνφρεντ Βέμπερ είχε κηρύξει την επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του ΕΛΚ για τις ευρωεκλογές που ακολούθησαν, στην Αθήνα δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός και ο Μάνφρεντ Βέμπερ πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Η ιστορία, όμως, επαναλαμβάνεται και πάλι στην Αθήνα, όπου θα βρίσκονται την Παρασκευή και το Σάββατο είκοσι ηγέτες και αρχηγοί κομμάτων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος καθώς και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για να συζητήσουν τη στρατηγική της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς ενόψει των σημαντικών πολιτικών και εκλογικών μαχών του 2023 και του 2024.

Το ΕPP Leaders Retreat, ένα κλειστό διήμερο brainstorming που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Μάνφρεντ Βέμπερ και του γενικού γραμματέα του ΕΛΚ Θανάση Μπακόλα, θα ανοίξουν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ο Έλληνας πρωθυπουργός, δίνοντας το στίγμα για την επόμενη πολιτική περίοδο. Σε αυτήν ο στόχος είναι η αλληλοϋποστήριξη και η συνένωση δυνάμεων της κεντροδεξιάς ενόψει των σημαντικών εκλογικών αναμετρήσεων του 2023 – στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πολωνία και τη Φινλανδία – και των ευρωεκλογών του 2024.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παρουσία των ηγετών και της προέδρου της Κομισιόν στην Αθήνα μόνον τυχαία δεν είναι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν φέρνει προτάσεις μόνο στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και στο τραπέζι του ΕΛΚ, όπου η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά φιλοδοξεί να διατηρήσει και να αυξήσει δυνάμεις ενόψει της μάχης του 2024.

Το «παρών» θα δώσουν, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του ΕΛΚ Ντόναλντ Τουσκ, ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Kλάους Γιοχάνις, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, οι πρωθυπουργοί της Κροατίας Aντρέι Πλένκοβιτς και της Σλοβακίας Έντουαρντ Χέγκερ, o καγκελάριος της Αυστρίας Kαρλ Νεχάμερ και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι.

H συνάντηση, σε ένα διαφορετικό περιβάλλον και χωρίς τους χρονικούς περιορισμούς των συνηθισμένων Συνόδων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που είθισται να προηγούνται των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων, θα δώσει την ευκαιρία για πιο ουσιαστικές συζητήσεις μεταξύ ηγετών και αρχηγών κομμάτων, οι οποίοι θα συζητήσουν ακόμη σημαντικά ευρωπαϊκά ζητήματα, όπως η οικονομική διακυβέρνηση, η άμυνα και η ασφάλεια και άλλα πολιτικά και θεσμικά θέματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης