Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος θα συζητηθεί την προσεχή Δευτέρα στη διαρκή επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την κύρωση της σύμβασης μεταξύ Δημοσίου και των ENERGEAN και ΚΑΒΑΛΑ ΟIL.

Στο νομοσχέδιο, πέραν της σύμβασης, περιλαμβάνεται και σειρά ρυθμίσεων που έχουν προαναγγελθεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, μεταξύ των οποίων η κατάργηση του ειδικού τέλους λιγνίτη που επιβαρύνει τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, δηλαδή τη ΔΕΗ. Μέσω αυτής της ρύθμισης η ΔΕΗ εκτιμάται ότι ωφεληθεί κατά περίπου 30 εκατ. ευρώ ετησίως,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, καταργείται η χρέωση προμηθευτή από την 1η Ιανουαρίου (ΠΧΕΦΕΛ). Η κατάργηση αυτή θα συμβάλει επίσης στη ρευστότητα της ΔΕΗ, η οποία εκτιμάται ότι το 2018 επιβαρύνθηκε με 220 εκατ ευρώ.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ακόμη, ότι από 1η Ιανουαρίου 2019, τίθεται σε εφαρμογή το νέο σχήμα χρέωσης του ΕΤΜΕΑΡ (χρέωση υπέρ των ΑΠΕ) το οποίο εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μείωση των χρεώσεων του ΕΤΜΕΑΡ για τη βιομηχανία.

Ακόμη, μέσω του νομοσχεδίου δίνεται η δυνατότητα χρηματοδότησης ειδικών δράσεων στήριξης της δίκαιης μετάβασης στη μεταλιγνιτική περίοδο για τις περιοχές της Κοζάνης, της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης που πλήττονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, συστήνονται ειδικές επιτροπές για τον προσδιορισμό και επιμερισμό του ειδικού τέλους 1% που πληρώνεται από τους παραγωγούς ΑΠΕ στους οικιακούς καταναλωτές των οικείων δήμων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης